• Etusivu
  • Osakas

Uusi pelastuslaki voimaan 1.7.2011

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.04.2014
20115_26289.jpg

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tulee voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Pelastuslain uudistushankkeessa edellinen, vuodesta 2004 lukien voimassa ollut, pelastuslaki on tarkistettu ja ajanmukaistettu kauttaaltaan.

Muutoksia lainsäädännössä

Taloyhtiöiden kannalta merkittävimmät uudistukset käsittelevät palotarkastuksia, pelastussuunnittelua sekä väestönsuojia.

Palotarkastukset

Pelastuslaitos määrittelee palotarkastusten kohteet paikallisen riskinarvioinnin perusteella. Tällä pyritään kohdentamaan valvonta nykyistä paremmin riskikohteisiin. Pelastuslaitos valvoo myös kansalaisille säädettyjä varautumis- ja toimintavelvoitteita sekä rakennuksiin liittyvien turvallisuusvelvoitteiden noudattamista.

Pelastussuunnitelmat

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä kohteista, joihin on laadittava pelastussuunnitelma. Tavanomaisten taloyhtiöiden osalta pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Erillistalo- tai paritaloyhtiöihin suunnitelmaa ei tarvitse laatia.

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asianomaisen rakennuksen tai muun kohteen asukkaille ja työntekijöille sekä muille, joiden on osallistuttava pelastussuunnitelman toimeenpanoon.

Väestönsuojat

Väestönsuojien rakentamisvelvoitteet lieventyvät. Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee jatkossa rakentaa kaikkiin rakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1 200 neliömetriä. Aiemmin raja oli 600 neliömetriä.

Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä ei enää tarvitse rakentaa uutta väestönsuojaa. Sen sijaan väestönsuoja tulee kunnostaa muutos- ja korjaustyön yhteydessä. Myös yleisten väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta luovutaan. Muutokset pienentävät väestönsuojien rakentamisen kustannuksia arviolta noin 21 miljoonaa euroa vuodessa.

20115_26356.jpg

Muita uudistuksia

Pelastuslaitos voi jatkossa periä maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta. Lisäksi pelastuslaitos voi periä maksun hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuvasta erheellisestä toiminnasta. Tällä tähdätään paljon turhia hälytyksiä aiheuttavien erheellisten ilmoitusten vähentämiseen.

Avain turvallisuuteen: Käytävät ja uloskäynnit järjestykseen

Tärkeitä keinoja tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseksi ovat järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen sekä helposti syttyvien tavaroiden asianmukainen säilyttäminen. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa aiheuttavaa tavaraa saa säilyttää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi räjähdysvaarallisten aineiden säilyttämistä tarkoitukseen suunnitelluissa lukittavissa kaapeissa tai vastaavissa paikoissa sekä roskien ja muiden jätteiden säilyttämistä vain tarkoitukseen varatuissa paikoissa.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ilmanvaihtosuodatin
Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa
Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen- ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.
20204_64110.jpg
Kun remontissa kaikki menee pieleen - nämä huomioimalla vältät paljon ongelmia
Tapauksessa on kyse 80-luvulla rakennetusta keskisuuresta taloyhtiöstä. Taloyhtiössä havahduttiin yleistyneiden vesivahinkojen yhteydessä selvittämään laajemminkin korjaustarpeita. Maallikoista koostuneet aiemmat hallitukset eivät olleet esittäneet peruskorjausten tekemistä, eikä yhtiössä ollut tarkkaa käsitystä rakennusten kunnostakaan. Koettiin, ettei vielä ole tarvetta peruskorjata.Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä suuremmasta kokonaisuudesta.
punainen rivitalo
Vastikkeiden perusteena olevat neliöt?
Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä vastikeperuste on huoneistoneliöt. Asiasta on nyt keskustelua, kun suurempien remonttien rahoitus on herättänyt osakkaiden kiinnostuksen. Nämä on kuitenkin määritelty tähän tapaan ainoassa kohdassa, jossa niistä on maininta (taulukko, jossa huoneistotyyppi, pinta-ala & osakenumerot):Huoneistotyyppi: 6h + kPinta-ala: "115 + askarteluhuone"Osakenumerot: 1-10Muuta määrittelyä ei ole, eikä edes taloyhtiön kokonaisneliöitä.Kuinka neliöt tulisi laskea? Askarteluhuone on noin 10 neliötä, joten tuosta voisi tulkita, että vastikeperuste on joko 115 neliötä tai 125 neliötä. Historiallinen käytäntö taloyhtiössä tuntee molemmat tulkinnat, ilmeisesti asiasta on käyty keskustelua, mutta mitään tällaista ei ole dokumentoitu..
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
Taloyhtiön hallitus teki lain vaatiman PTS:n yksimielisesti yhtiökokoukselle. Kukaan jäsenistä ei esittänyt minkäänlaista eriävää mielipidettä. Yhtiökokouksessa eräs valmisteluun osallistunut jäsen esitti oman täysin hallituksen esityksestä poikkeavan esityksen, joka äänestyksessä hyväksyttiin loppauksen ansiosta.
20227_79028.jpg
Piha-alueen valvonta taloyhtiössä?
Olen kiinnostunut kameravalvonnan laitosta taloyhtiön pihan alueelle. Meillä on erittäin iso tontti ja tontilla on kaksi pienkerrostaloa. Tontti on avoin ja siksi myös varkauksia tapahtuu koska sisälle ajossa on vastassa talon seinä missä ei ole ikkunoita ja vastapäätä ovat autotallit. Siinä sitten pyörii kylän outo porukka. Tänään viimeksi vietiin erittäin arvokkaat moottoripyöräkypärät.Mitä vaaditaan, että voi laittaa pihalle valvontakamerat? Kuvattuna olisi vain piha alueen sisälle tulo ja muu sisäpiha alue. Saako sellaista laittaa? Mistä aloitetaan ja tarvitaanko erikoisia lupia?
taloyhtiöpäivän banneri: varaa ilmaiset liput
Ilmainen pääsylippu Rakenna ja Remontoi -messujen taloyhtiöpäivään 24.1.2025
Tuntuuko taloyhtiön asiat kaipaavan piristystä ja uusia ideoita? Onko taloyhtiössä remontin tarvetta? Haluatko tietää, miten voisit parantaa taloyhtiön arkea ja yhteisöllisyyttä? Kaipaatko vinkkejä ja inspiraatiota?Ei hätää, me autamme!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton