VEDENMITTAUSJÄRJESTELMÄN OSTAJAN MUISTILISTA
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.
Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
Lämmin vesi on arvotavaraa: kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta puolet kuluukin veden lämmittämiseen. Pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskun summassa.
Reaaliaikainen vedenmittaus vähentää vedenkulutusta tutkitusti kolmanneksella. Syy on selkeä.
- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio RaskVertolta.
Kuluja laskettaessa vain elinkaarikustannuksella on merkitystä. Hintalappu kipuaa korkealle, jos vaikkapa taloyhtiön kaikki vesimittarit pitää vaihtaa uusiin muutaman vuoden välein.
Vedenmittausjärjestelmän valinta vaikuttaa myös mittaukseen ja huoltoon liittyviin välillisiin kustannuksiin. Älykäs järjestelmä ilmoittaa huoltotarpeesta, hälyttää vesivuodoista, luenta hoituu ilman työvoimaa ja lukemat siirtyvät laskutukseen automaattisesti.
- Kannattaa myös tarkistaa, kuinka usein kulutuslukemat tallentuvat pilveen, Rask sanoo ja lisää, että Verto-järjestelmä tekee sen päivittäin.
Tapio Rask poimi Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta kymmenen huomioimisen arvoista asiaa. Poimi talteen ja varmista tuottava valinta.
Ohje
Vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilista
- Vaatiiko asennus ylimääräisiä sähkötöitä?
- Onko lukema reaaliaikainen ja luotettava?
- Onko järjestelmän etäluku automatisoitu?
- Onko laskutus automatisoitu?
- Paikallistaako järjestelmä viallisen mittarin?
- Kuinka usein laitteistoa pitää huoltaa?
- Onnistuuko huolto yksittäisen osan vaihdolla?
- Hälyttääkö järjestelmä vesivuodosta?
- Millainen takuu laitteistolla on?
- Sisältyykö palveluun käyttöönottotarkastus?
Lataa maksuton opas