• Etusivu
  • Remontti

Vesivahingon korjaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2010
20107_22539.jpg

Purkutöiden jälkeen rakenteiden kosteus mitattiin pintakosteudenosoittimella.

Muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä alkoi vuosia muhinut ongelma. Vuonna 1997 tehdyn kylpyhuoneen laatoitustyön yhteydessä tehty virhe paljastui 13 vuotta myöhemmin asunnon vaihtaessa omistajaa. Vahinko tuli ilmi kun irralliset lattialaatat huomattiin suihkukaapin poistamisen yhteydessä. Virheestä aiheutuneen vahingon korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Samassa yhteydessä taloyhtiön puolesta tarkistetut seinärakenteet uusittiin taloyhtiön kustantamana.

Lähtökohtana kylpyhuoneen uudistyölle oli mahdollisimman nopea aikataulu. Uusille asukkaille ilmennyt ongelma toi mukanaan pari kuukautta kestäneen kylpyhuoneen käyttökatkon. Remonttimies Tomi Tolvanen aloitti työt kylpyhuoneessa heti kun vahingon aiheuttaja oli selvillä. Kylpyhuoneesta sekä sen yhteydessä olevasta saunatilasta poistettiin alkuperäinen märkätilan lattiamatto sekä kylpyhuoneesta seinälaatat. Purkutöiden jälkeen lattiakaivon ympäristöstä sekä suihkunurkkauksen seiniltä mitattiin kosteus pintakosteudenosoittimella.

Kosteuden toteaminen ja kuivaus

Rakennusinsinööri Aki Ojala mittasi kylpyhuoneen kosteusarvot heti kun tarpeelliset purkutyöt oli suoritettu. Varmuuden vuoksi puretuista seinärakenteista ei kosteutta löytynyt, mutta lattiakaivon ympäristö sen sijaan oli kostea.

Seuraavana vuorossa oli kylpyhuoneen kuivaus. Kuivaus aloitettiin välittömästi ja sen oli määrä jatkua noin viikon. Viikon kuivauksen jälkeen lattiaan porattiin suhteellisen kosteuden mittareiät. Mittareikien porausta ennen oli kuitenkin selvitettävä vesikiertoisen lattialämmityksen putkien sijainnit. Tämä tehtiin lämpökuvauksen avulla, jonka jälkeen putkien sijainnit piirrettiin lattiaan.

Lattialämmityksen putkien sijainti selvitettiin lämpökuvauksen avulla suhteellisen kosteuden mittareikiä varten.
Lattialämmityksen putkien sijainti selvitettiin lämpökuvauksen avulla suhteellisen kosteuden mittareikiä varten.
Kuivaus kylpyhuoneessa aloitettiin viipymättä. Kuvassa näkyy myös kylpyhuoneen uusittu levytys.
Kuivaus kylpyhuoneessa aloitettiin viipymättä. Kuvassa näkyy myös kylpyhuoneen uusittu levytys.

Mittaus poratuista rei’istä suoritettiin, mutta koska tällöin ei lattian vesikiertoa oltu vielä tässä yhteydessä saatu pois päältä, oli lattia liian kuuma mittaukselle. Laatan lämpötila oli yli 30 astetta, kun käytännön yläraja on max. 25°C. Tämä johtuu antureiden ja mittalaitteiden kalibrointilämpötilasta joka on n. 20-21°C. Mikäli mittauslämpö tästä eroaa jo 5:llä asteella, tekee se mittaukseen virhettä jo olemassa olevan virheen lisäksi, eli tarkkuus häviää eikä mittaus ole enää luotettava, kertoo Ojala. Suosituslämpötila mittauksille on yleensä 15-25°C. Kuivausta päätettiin jatkaa ja lattia kuivumista seurattiin pintamittauksin.

Samassa yhteydessä aloitettiin seinäpintojen uusiminen. Seinille uusittiin aluksi levytys sekä vesieristys. Seinille tehtiin vesieristetarkastus, jossa eristyksen "laatu" määriteltiin silmänvaraisesti ja kalvopaksuus mitattiin. Kukin ainevalmistaja, kuten myös tuotteen sertifikaatti, on määritellyt vähimmäispaksuuden vesieristekerroksen kuivakalvopaksuudelle. Tämä vähimmäispaksuus pitää testissä ylittää, toteaa RI Ojala.

Lattian seurantamittauksia toistettiin pintakosteusmittarilla. Lattia kuivui, mutta lattiakaivon vieressä oli reilun kämmenen kokoinen paikka jossa arvot vielä heittivät. Tämä kohta piikattiin pois ja töitä kylpyhuoneen lattian parissa päästiin jatkamaan.

Lattiakaivon lähistölle jäänyt kostea kohta piikattiin pois.
Lattiakaivon lähistölle jäänyt kostea kohta piikattiin pois.

Uusien pohjien luominen

Kun uusi lattiakaivo oli valettu paikalleen aloitettiin tasoitustyöt saunassa.
Kun uusi lattiakaivo oli valettu paikalleen aloitettiin tasoitustyöt saunassa.

Kuivauksen jälkeen valettiin kylpyhuoneeseen uusi lattiakaivo. Kun uusi lattiakaivo oli saatu paikoilleen ja kuivaksi, aloitettiin lattiapinnan tasoittaminen sekä kaatojen tekeminen. Lattiapinnat uusittiin sekä kylpyhuoneessa että saunassa, koska aikaisempi kosteantilan muovimatto oli yhtenäinen. Molemmissa tiloissa oli omat lattiakaivot, joten kaadot uudistettiin toimiviksi samassa yhteydessä. Tasoituksen kuivuttua tehtiin lattialle vesieristys. Taloyhtiön puolesta eristäjältä vaadittiin VTT:n sertifikaatti ja tämä löytyi muutenkin remonttia tehneeltä Tomi Toivaselta.

Lattian vesieristystarkastus

Lattian vesieristystarkastuksessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Laitteella testataan nurkkien vedenpitävyys 150mbar alipaineella, joka saa nurkkaan sumutetun pesuaineveden kuplimaan jos nurkka vuotaa. Kohteessa nurkat eivät vuotaneet.

Tässä yhteydessä yksi tärkeimpiä kohteita tarkastaa on lattiakaivon ja vesieristeen liitos ja että kiristysrengas on paikallaan, sanoo Ojala. Tarkastusten jälkeen kylpyhuoneen lattia laatoitettiin ja 6.7.2010 kohteella tehtiin lopputarkastus. Koska kyseessä oli vahinkotapaus, pintamateriaalit kylpyhuoneeseen valittiin perinteiseen tapaan eli alkuperäistä vastaaviksi.

Lattian vesieristystä tarkastettaessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Tarkastuksen jälkeen aloitettiin lattian laatoitus.
Lattian vesieristystä tarkastettaessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Tarkastuksen jälkeen aloitettiin lattian laatoitus.

Ammattilainen asialla

Kuten jo edellä todettiin, vaadittiin kosteuseristyksen tekijältä todistus pätevyydestä. Vastaavan todistus vaadittiin myös työnvalvojalta. Vesieristyksen tekijällä Tomi Toivasella on VTT:n sertifikaatti märkätilojen eristämiseen ja työnvalvoja RI Aki Ojalalla on VTT:n henkilösertifikaatti märkätilatöiden valvontaan. Vahinkotapausten ennaltaehkäisemiseksi on syytä kiinnittää huomiota ammattiosaamiseen.

Sertifikaatihausta löydät työllesi ammattilaisen

Siirry sertifikaattihakuun

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20233_81286.jpg
Saako hallituksen jäsen käyttää yleisavaimia?
Taloyhtiössämme on isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Hallituksen kaksi jäsentä tekee edellämainittujen toimijoiden töitä. He seuraavat aktiivisesti kaikkien asuntojen vedekulutusta, tekee operatiivisia huoltotöitä ja isännöitsijälle kuuluvia töitä ja menevät omavaltaisesti osakkeenomistajien tiloihin. He käyttävät yleis-/huoltoavaimia omistajan tavoin. Onko tämä asunto-osakeyhtiölain mukaista toimintaa? Tietojeni mukaan heillä ei ole edellämainittuihin tehtäviin vaadittavaa koulutusta tai pätevyyttä. Yhtiökokous on valinnut heidät hallituksen jäseniksi ei isännöitsijäksi tai huoltomiehiksi. Mitä tehdä asian palauttamiseksi normaaliksi?
201310_36520.jpg
RIL Suunnitteluopas linjasaneerauksiin
Suomen rakennuskannan vanhetessa, alkaa saneeraustarve näkyä esimerkiksi 1960-ja 1970 –lukujen asuinkerrostaloissa. Erityisesti saneeraustarve kohdistuu kiinteistöjen julkisivuihin ja ulkovaippaan. Myös kiinteistöjen talotekniikka alkaa olla korjauksen tarpeessa.
20236_82003.jpg
Kylpyhuoneessani on vikoja, miten edetä?
Kylpyhuoneessa on vikoja vesieristyksessä. Hallitus on päättänyt kuitenkin, että korjaustarvetta ei ole. Tosin isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja kävivät korjaamasssa silikonilla lattiamaton yläreunan kiinnitystä (matto on irti alustasta laajasti). Kuinka asiassa pitäisi edetä, koska jostain syystä hallitus on tehnyt mielestäni jopa lainvastaisen päätöksen?
20166_46901.jpg
Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?
Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.
Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, kun isännöitsijä pitkittää korjaustoimia?
Taloyhtiömme piha-alue on yhtiön hallinnassa. Talomme edusta on päällystetty betonipihakivillä. Ulko-ovemme edessä kymmenen neliön alue rajoittuu piha-alueen ja jalkakäytävän väliseen umpinaiseen puuaitaan.Pihakivetyksen ja aidan välissä on vajaa 10 cm:n väli täytetty soralla. Aidan alaosassa on rako josta sora valuu vähitellen jalkakäytävälle ja pihakivet kallistuvat aitaan päin ja kivien raot suurenevat. Noin kaksi vuotta sitten pyysin isännöitsijää korjauttamaan aita. Usean huomautuksen jälkeenkään aitaa ei ole lupauksista huolimatta korjattu. Syyskuussa 2013 hallituksen kokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että aita korjataan.Maaliskuussa 2014 hallitus vaihtoi isännöitsijää. Toukokuussa 2014 yhtiökokouksessa yksimielisesti päätettiin, että aita ja pihakivetys korjataan hallituksen katsottua milloin taloyhtiöllä on varaa.Hallituksen kokouksien jälkeen tiedustelimme isännöitsijältä asiasta. Isännöitsijä ei suostunut keskustelemaan asiasta, vaan toimistotyöntekijä lähetti hänen puolestaan tekstiviestin, että asiasta tulee tiedote.Nyt on kaksi viikkoa kulunut, isännöitsijä on aloittanut loman, eikä tiedotetta ole tullut. Miten kauan korjausta voi pitkittää ja voiko osakkeenomistaja jotenkin jouduttaa asiaa? Nythän pihakivet kallistuvat koko ajan lisää ja korjauskustannukset kohoavat? Muutamat osakkaista haluaisivat piha-alueen osakkaiden hallintaan ja muutoksen yhtiöjärjestykseen. Kuka on sen jälkeen vastuussa korjaamattomasta aidasta ja pihasta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton