Hirvittääkö kaukolämmön hinnannousu? Tutustu säästöä tuoviin vaihtoehtoihin
Monissa kohteissa maalämpöpumppua käytetään hukkalämmön keräämiseen. Hyvänä esimerkkinä on asuinkerrostalojen poistoilman lämmön talteenotto.
Yle uutisoi syyskuussa, että esimerkiksi Helsingissä kaukolämmön hinta on noussut viime aikoina roimasti. Kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön tai kaukolämmön rinnalle asennettavat hybridiratkaisut auttavat kasvavien lämmityskulujen kurimuksessa.
Yhä useampi kaukolämpöä käyttävä taloyhtiö on toteuttanut tai toteuttamassa lämmitysremontin siksi, että kaukolämmön hinta on noussut muita energiamuotoja nopeammin.
Esimerkiksi Tampereella sijaitseva Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön jo syksyllä 2016, sillä laskelmat olivat kiistattomat: lämmityskulut pienenisivät remontin myötä puoleen. Säästötavoitteet ovat myös täyttyneet, sillä lämmityskulut ovat laskeneet vuodesta riippuen 52–56 prosenttia.
Maalämpöön siirtymisen kallein yksittäinen menoerä on porattavat energiakaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämmön alhaiset käyttökulut kattavat järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa.
Lue myös: Vaihtaisimmeko maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida
Hybridijärjestelmä kaukolämmön rinnalle
Mikäli taloyhtiö ei halua luopua kaukolämmöstä kokonaan, merkittävää säästöä voidaan saavuttaa myös kaukolämmön rinnalle asennettavalla hybridijärjestelmällä. Säästöjen suuruuteen vaikuttavat muun muassa rakennuksen koko, kaukolämmön hinnoittelu ja muut parannustoimenpiteet, kuten eristyksen lisääminen sekä lämmitysjärjestelmän tasapainotus ja puhdistus.
Järjestelmän automatiikkaan on mahdollista liittää myös aurinkosähköpaneelit, jolloin omalla sähköntuotannolla saadaan lämmityskustannuksia entistäkin pienemmiksi.
Lue myös:Ekologista energiansäästöä kaukolämpötaloon – tutustu hybridiratkaisuihin
Muista! Taloyhtiöt voivat saada ARAn myöntämää energia-avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020−2022. Hakemukseen tarvitaan pätevän suunnittelijan laatima energiatodistus. Tarvittaessa NIBE auttaa taloyhtiötä löytämään lähellä olevan energialaskijan, joka selvittää edellytykset energia-avustuksen saamiseen.