• Etusivu
  • Remontti

Kuinka energiatehokas sinun taloyhtiösi on?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 28.02.2025
20201_61964.jpg

Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.

EU on jo pitkään ohjannut veden kulutuksen seuraamista ja vesilaskutusta läpinäkyvämpään suuntaan. Suomessa huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen uudisrakennuksiin on ollut pakollista jo vuodesta 2011. Saneerauskohtaisiin huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi vuonna 2013. Käytännön tasolla on kuitenkin runsaasti haasteita, jotka direktiivin toteutumisen tieltä pitää taklata.

Linjasaneeraus on ainoa järkevä ajankohta, jolloin huoneistokohtaiset vesimittarit voi kohteisiin asentaa. Tästä syystä mittarit puuttuvat useista taloyhtiöistä. Vaikka taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, ei taloyhtiöissä osata nähdä vedenkulutuksen hillitsemiseksi tehtäviä toimenpiteitä tärkeinä. Verton yli 35 vuoden vedenmittausdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus laskee jopa kolmanneksella, kun asuntoon on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, ja kulutuksen seuraaminen on tehty asukkaalle läpinäkyväksi. Kolmanneksen säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa peräti 10 prosentin säästöä energiankulutuksessa.

Vesilaskutus kulutuksen mukaiseksi direktiivillä

Monelle kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyneen taloyhtiön asukkaalle on ollut suuri yllätys, miten paljon vesi todellisuudessa maksaa. Omia kulutustottumuksia on vaikea uskoa todeksi, kun ne avataan euroiksi laskulle. Vedenmittausjärjestelmä puhuu kuitenkin karua kieltä. Verto vedenmittausjärjestelmän huoneistonäytöltä kylmän ja lämpimän veden kulutusta voi seurata vaikkapa yhden suihkukerran tai astianpesun osalta. Juuri peseytymiseen ja käsin tiskaamiseen kuluu merkittävä osa talouden vedenkulutuksesta, ja nimenomaan lämpimän veden osalta.

Keskimäärin vettä kulutetaan taloyhtiöissä 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, mutta todellisuudessa kulutus voi olla kaikkea 50 litran ja 1 000 litran väliltä. Kulutuksen suuruus saattaa olla yllätys myös siksi, että Suomessa puhdas ja makea vesi ei ole yksi häviävistä luonnonvaroista, ja siksi vettä käytetään sen suuremmin kulutuksen vaikutuksia ajattelematta.

Jotta EU:n asettama tavoite pienentää veden ja energian kulutusta saavutettaisiin, tuli vuonna 2012 voimaan energiatehokkuusdirektiivi, jonka kansallinen toimeenpano alkoi 2014. Direktiivin soveltaminen vesilaskutukseen suomalaisessa asunto-osakeyhtiömallissa on kuitenkin ontunut. Tästä syystä työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan huoneistokohtaisen vedenmittauksen laskutuksen pakollistamista. Siitä odotetaan seuraavaksi hallituksen esitystä.


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20217_71704.jpg
Vedenkulutus­datan läpinäkyvyydellä energian­säästöä
Vesi on maailman arvokkain asia ja siksi sen kulutuksella on väliä. Vähentämällä vedenkulutusta kolmanneksella säästyy taloyhtiön energiakuluissa jopa kymmenen prosenttia. Tämän tietävät asukkaat, jotka voivat tarkkailla vedenkulutustaan omassa kodissaan. Oletko sinä kohtuukäyttäjä?
20205_64485.jpg
Erinomainen apu isännöitsijälle vesilaskutukseen
Vesilaskutus on työlästä hommaa. Kulutuslukemat täytyy käydä lukemassa taloyhtiöissä ja laskutukseen kuluu suuri osa kiinteistösihteerin työajasta. Väärin! Kun taloyhtiössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä, kertyvät kulutustiedot pilvipalveluun, josta ne ovat kätevästi saatavilla isännöinti- ja laskutusohjelmiin. Taloyhtiöistä lukemien hakemisen voi siis unohtaa ja vesilaskutukseen kuluu vähemmän aikaa.
20204_63811.jpg
Miksi veden­kulutuksen tarkkailu kannattaa?
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton