• Etusivu
  • Osakas

Mistä taloyhtiön hallitus on tehty?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
auktorisoitu-isännöitsijä-1920x1080

Kevään yhtiökokoukset ovat jo ovella. Tässä taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään sekä koko taloyhtiötä että myös yksittäistä osakasta koskevista tärkeistä asioista. Ja sitten se karmivin asia, joka saa jonkun jopa jättäytymään pois yhtiökokouksesta: kokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus.

Tavallaan ymmärrettävää, että taloyhtiön hallituksen jäsenyys, saati sitten puheenjohtajuus, saattaa tutisuttaa polvia. Onhan näitä uutisia hallituksen jäsenten sekä puheenjohtajan vastuusta jo kuultu useampiakin, esimerkiksi katolta pudonneeseen lumeen tai korjausurakoiden kilpailuttamisiin liittyen. Hallituksen päätöksistä – tai niiden puuttumisesta – voi seurata isojakin taloudellisia vastuita. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, joka on lain, yhtiöjärjestyksen tai yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Tällaisen päätöksen noudattaminen voi pahimmillaan johtaa hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuseen yhtiölle, osakkeenomistajalle tai ulkopuoliselle henkilölle. Hallituksen jäsenten tulee siis olla hyvin perillä taloyhtiön yhtiöjärjestyksen sisällöstä sekä asunto-osakeyhtiölainsäädännöstä. Kun vastuu on näin ankaraa, mistä enää löytää hallitukseen jäseniä?

Pitää muistaa, että hallituksen jäsenen ei missään nimessä tarvitse olla asiantuntija, vaikka onkin suotavaa, että hallituksessa on edustettuna eri alojen ammattilaisia. Hallituksen tulee huolellisesti toimien edistää osakkaan ja taloyhtiön etua, tutkia, kilpailuttaa oikein, vertailla ja tehdä perusteltuja päätöksiä. Hallituksen jäsenyyttä ei tarvitse pelätä, kun asiat on hyvin valmisteltu ja päätökset perusteltu. Oleellisimpia asioita on ymmärtää milloin tulee turvautua ulkopuolisen asiantuntijan apuun. Hallituksessa toimimisessa auttaa luonnollisesti tieto eri korjaushankeratkaisuista ja taloyhtiön hallinnoinnista ylipäätään. Taloyhtiön onkin syytä varata budjetista muutama satanen myös hallituksen kouluttamiseen. Koulutukseen käytetyt varat maksavat itsensä takaisin mm. hallitustyöskentelyn tehostumisena ja esimerkiksi osto-osaamisen kehittymisenä. Taloyhtiön tarjoama koulutus voi olla myös osakkaalle hyvä porkkana lähteä mukaan hallitustyöhön. Oma koti on kuitenkin monelle elämän suurin sijoitus ja vain hallituksessa pääset vaikuttamaan taloyhtiötä, eli omaisuuttasi, koskeviin suuriin päätöksiin. Hallituksen jäsenyyteen riittää, että on aidosti kiinnostunut taloyhtiön asioista. Hallituksen asema taloyhtiössä ei ole aina helppo – varsinkaan suurimpien korjaushankkeiden alla – mutta työ itsessään voi olla rahallistakin korvausta palkitsevampaa.

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20101_20061.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: taloyhtiön kunnossapito
Asunto-osakeyhtiölaki selventää sekä yhtiön että osakkeenomistajan välistä kunnossapitovelvollisuutta että osakkeenomistajan määräämisoikeutta huoneistostaan.Hallitus antoi pitkän v. 2004 alkaneen valmistelun jälkeen 27.3.2009 eduskunnalle hallituksen esityksen asunto-osakeyhtiölainsäädännöksi (HE 24/2009). Laki tuli voimaan 1.7.2010.Uudistus toteutettiin lain kokonaisuudistuksena, jossa koko asunto-osakeyhtiölaki on kirjoitettu uudelleen. Laissa on pyritty harmonisoimaan lainsäädäntöä vastaamaan oikeuskehitystä, oikeuskäytäntöä, voimassa olevassa laissa havaittuja puutteita sekä jo aiemmin voimaantullutta osakeyhtiölakia.
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
punainen rivitalo
Kosteusvaurio kylpyhuoneessa - kuka maksaa?
Osakehuoneiston wc/kylpyhuoneessa on kosteusvaurio: wc-pöntön juuresta on päässyt kosteus lattian betonirakenteeseen. Lattiasta on poistettu muovimatto ja suojabetoni on piikattu pois, kuivatus on käynnissä.Miten jakautuvat kustannukset koko remontista omistaja/taloyhtiö?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton