• Etusivu
  • Remontti

Mitä on kapillaarinen kosteus? Miten siitä aiheutuvat ongelmat korjataan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Päivitetty 11.09.2024
20214_70101.jpg

Esimerkki kapillaarisesta kosteudennoususta.

Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.

Mitä haittaa kapillaarisesta kosteudesta on? Ja miten märkä kellari liittyy asiaan?

Jos perustuksissa on puutteellinen kapillaarikatko tai sitä ei ole ollenkaan, voi kosteus nousta maaperästä perustuksia ja seinää pitkin ylöspäin painovoimaa uhmaten samalla kastellen sitä. Tämä ilmiö on kapillaarinen kosteuden nousu. Vesi imeytyy huokoisiin materiaaleihin veden pintajännitysvoimien aikaansaaman huokosalipaineen vaikutuksesta.

Kapillaarista kosteuden nousua tapahtuu esimerkiksi kiviainespohjaisissa rakennusmateriaaleissa kuten betonissa, tiilissä ja kevytsoraharkoissa. Vanhemmissa rakennuksissa kosteusongelmat, kuten märkä kellari, johtuvat yleensä juuri tästä ilmiöstä, kun perustukset on tehty aikansa rakennustavan mukaisesti ilman kapillaarikatkoa.

Kapillaarinen kosteus siirtyy sekä pysty- että vaakasuunnassa, jolloin se voi kastella asuinhuoneiston seinä- ja lattiarakenteet. Sokkelissa kapillaarinen kosteus voi ilmetä valkoisena kalkkihärmänä.

Rakenteiden suhteellisen kosteuden ollessa yli 75 % on mikrobikasvusto mahdollista. Kun rakenteet ovat liian kauan kosteuden alaisena, on homeen muodostuminen melko todennäköistä. Kapillaarisen vedennousun ongelma johtuu yleensä perustamistavasta, jolloin sitä ei voida korjata helposti perinteisillä korjausmenetelmillä, kuten esimerkiksi uusilla salaojituksilla, patolevyillä tai vedeneristyksillä. Usein myös perinteisten menetelmien lopputulos on epävarma ja/tai korjauskustannukset ovat niin suuret, ettei niihin haluta ryhtyä.

<p data-block-key="stpcf">Kapillaaritiehyeiden kuivuminen</p>
Kapillaaritiehyeiden kuivuminen

Patentoidulla SafeDrying-kuivatusjärjestelmällä nämä kapillaarisen kosteuden aiheuttamat ongelmat voidaan korjata kustannustehokkaasti ja varmistaa rakenteiden kuivuus niiden koko elinkaaren ajan.

Esimerkiksi Sipoolaisessa rivitaloyhtiössä ongelmaa ei ollut saatu poistettua ulkopuolisilla töillä ja salaojituksella. Yksi asunto oli jo jouduttu poistamaan asuinkäytöstä kosteusongelman takia ja taloyhtiölle oli esitetty hyvin kallista remonttia perinteisillä menetelmillä.

SafeDryingilla korjaat kosteusongelmat helposti ja varmasti

Viime vuosituhannella ohjeistettiin perustamaan talot häiriintymättömän perusmaan varaan. Tämä mahdollistaa kapillaarisen kosteuden nousun rakenteisiin maaperästä. Perustamistavan korjaus jälkikäteen on melko mahdotonta, mutta SafeDrying-järjestelmällä rakenteen kapillaaritiehyet saadaan kuivattua. Kun tiehyet pidetään kuivina, kosteuden nousu hidastuu ja rakenteet kuivuvat. Kun rakenteen sisältä on poistettu kapillaarikosteus, riittää niiden kuivuuden ylläpitoon tyypillisesti pelkkä osa-aikainen tuuletus järjestelmällä. Näin myös järjestelmän käyttökustannukset sähkön osalta ovat hyvin maltilliset.

Myös Vantaalla huomattiin pienet käyttökustannukset, kun taloyhtiön väestönsuojan kosteusongelmat korjattiin SafeDryingilla. Voit lukea artikkelin tästä.

SafeDrying-järjestelmä

SafeDrying-järjestelmän kuivatusmenetelmä perustuu suureen virtausnopeuteen, lämpöön ja kuivattuun ilmaan, jotka kohdennetaan rakenteiden sisään tai rakennetta vasten erikoisvalmisteisten kuivatuskanavien kautta. Rakenteeseen upotettavissa tai pinta-asennetuissa kuivatuskanavissa kiertää kuiva lämmin ilma, jolloin rakenteissa oleva vesihöyry siirtyy kanavia pitkin hallitusti pois ja rakenteet kuivuvat.

SafeDrying-järjestelmää voidaan käyttää niin uudis- kuin saneerauskohteissakin. Kuivatuskanavien asennustapa valitaan kohteen mukaan joko jalkalistan tilalle pinta-asennuksena tai upottamalla lattiaan. Myös näiden yhdistelmäasennus on mahdollista. Asuinhuoneistoihin asennetut kuivatuskanavat muistuttavat lattialistoja ja kuivatusyksikkö on pienempi ja huomaamattomampi kuin esimerkiksi kellaritiloissa.

<p data-block-key="srctk">Kuivatusyksikkö asunnossa.</p>
Kuivatusyksikkö asunnossa.
<p data-block-key="fzfdn">Kuivatuskanavat sisätiloissa pinta-asennuksena.</p>
Kuivatuskanavat sisätiloissa pinta-asennuksena.
<p data-block-key="npcfj">Kellaritiloihin pinta-asennetut kuivatuskanavat.</p>
Kellaritiloihin pinta-asennetut kuivatuskanavat.
<p data-block-key="isv4v">Väestönsuojassa sijaitseva kuivatusyksikkö.</p>
Väestönsuojassa sijaitseva kuivatusyksikkö.

SafeDrying-järjestelmällä kosteusongelmat saadaan korjattua asunnon sisäpuolelta kustannustehokkaasti ja rakenteita rikkomatta. Lisäksi järjestelmään kuuluu aina rakenteiden kosteuden reaaliaikainen etävalvonta, jolloin varmistutaan korjauksien toimivuudesta. Näin vältytään myös ikäviltä yllätyksiltä ja mahdolliseen kosteusprosentin nousuun voidaan reagoida nopeasti.

Taloyhtiö saa etävalvonnan tuloksista raportin joka kuukausi ja kuivatuksen tulokset voidaan kerätyn datan ansiosta esitellä esimerkiksi taloyhtiön hallitukselle, yhtiökokoukselle tai asuntokauppatilanteessa ostajalle.

<p data-block-key="co2hl">Esimerkki etävalvonnasta. Seinän seurannan tuloksia 27.7.2017 – 8.10.2019 (26 kk)</p>
Esimerkki etävalvonnasta. Seinän seurannan tuloksia 27.7.2017 – 8.10.2019 (26 kk)

Lue lisää etävalvonnasta ja järjestelmän toimintaperiaatteesta.

SafeDrying Oy on Suomen johtava rakennusten etävalvottujen sisäpuolisten kuivatusjärjestelmien toimittaja. Patentoitu kuivatus- ja kuivanapitojärjestelmä takaa kiinteistön kuivumisen ja kuivana pysymisen koko käyttöiän ajan.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
huoneisto
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70685.jpg
Kosteus­ongelmien pysyvä ratkaisu toi mielen­rauhan asukkaille - katso tulokset
Kosteusongelmien korjaaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos huomataan, että yleisesti käytetty korjaustapa ei toimikaan omassa kohteessa. Näin kävi vuonna 1988 rakennetussa rivitaloyhtiössä, jossa kosteusongelmia oli yritetty korjata injektoimalla. Ongelmat kuitenkin jatkuivat ja oli pakko löytää kestävämpi korjausvaihtoehto. Toimivan korjaustavan löytäminen jäi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, kun ehdotetut vaihtoehdot vaikuttivat mahdottomilta.
20219_72417.jpg
Tehokas osakuivatus ratkaisi taloyhtiön kosteus­ongelmat
Vesilammikko, märkä alapohja ja perunakellarin haju olivat vastassa helsinkiläisen taloyhtiön teknistä isännöitsijää, kun hän alkoi selvitellä yhtiön kosteusongelmia. Niiden korjaamiseen saatiin yli miljoonan euron kustannusarvio, mutta apu löytyikin reilusti edullisemmasta SafeDrying-järjestelmästä.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päättivät taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton