• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön paloturvallisuus omaan valvontaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
201211_33001.jpg

Uuden pelastuslain astuttua voimaan 7/2011 ei laissa enää määritellä palotarkastettavia kohteita. Pelastuslaitos määrittelee itse alueella esiintyvien riskien perusteella tarkastettavat kohteet. Palotarkastukset hoidetaan jo osassa maata Paloturvallisuuden Omavalvontalomakkeella. Omavalvontalomake täytetään joko sähköisesti tai toimitetaan palautuskuoressa paikalliselle pelastuslaitokselle. Pistokokeita viranomaiset saattavat silti asuntoihin tehdä. Muutoksen takana on ajatus, että asunnon omistaja heräisi itse kotinsa parempaan paloturvallisuuteen. Kiinteistön omistaja kuitenkin loppukädessä on vastuussa kiinteistönsä turvallisuudesta.

Palotarkastusten omavalvontaan päätettiin siirtyä, kun palotarkastetuissa kohteissa tapahtuu vuosittain vähän kuolemaan johtaneita paloja tai loukkaantumisia. Eniten vahinkoa kärsii omaisuus. Juuri omaisuuden suojelemiseksi omistajan tekemät paloturvallisuustoimenpiteet ovat tärkeimmät.

Omavalvontalomake

Omavalvontalomakkeessa pyydetään tarkastamaan sekä ulkona olevat tunnisteet sekä asunnon sisällä olevia perusasioita. Tällaisia tarkastettavia asioita ovat talon/osakkeen osoitemerkinnän selkeys, kunto ja näkyvyys tielle, alkusammutusvälineet löytyvät ja niitä osataan käyttää, poistumistiet ovat ok, pelastussuunnitelma on laadittu, kotitapaturmariskit on minimoitu, kattoturvalaitteet ovat kunnossa, kemikaalit säilytyksessä ohjeiden mukaisesti, tulisijan edusta on suojattu, lääkkeet ovat lukitussa kaapissa, saunan paloturvallisuus on ok, sähkölaitteet ovat käyttökunnossa, nuohous on suoritettu vuosittain nuohoojan toimesta, palovaroittimien käyttökuntoisuus on testattu ja niitä on riittävä määrä asunnossa 1 kpl/kerroksen alkava 60 m² sekä vielä halutaan tietää, että tuntee hätänumeron ja hätäilmoituksen teko onnistuu.

Vapaa-ajanasunnoissa myös omavalvontalomake on hyödyksi

Jos ylimääräisiä palotarkastuksia on tehtävä, ne tehdään harkinnan mukaan. Pelastusviranomaisen tarkastuksen perusteena voi olla esim. pyyntö kiinteistön omistajalta/haltijalta, tai viranomaisen/nuohoojan ilmoitus palo-/henkilöturvallisuuspuutteesta.

Yleisimmät tulipalojen syyt

Tulipalojen estäminen ei vaadi suuriakaan toimenpiteitä:

  • Jos kotonasi on vioittuneita sähkölaitteita, vie ne huoltoon – älä korjaa itse!
  • Kaikki tulentekovälineet on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Lisäksi lapsille on opetettava, että tulen tekee vaan aikuinen tai lapsi harjoittelee tulen tekoa aikuisten valvonnassa.
  • Ruokaa ei saa jättää liedelle valvomatta!
  • Tupakointia ei saisi harjoittaa sisätiloissa. Uni ja palava tupakka ovat vaarallinen yhdistelmä.
  • Pyykkejä ei saisi kuivata saunassa. Kiukaan lähellä olevan vaatekappaleen palovaara on suuri!
  • Tulisijojen suojaetäisyyksien tarkistaminen on hyvä tehdä.
  • Kuumenevat sähkölaitteet sekä valaisimet on hyvä sijoittaa niin, että palovaaraa ei aiheudu.
  • Muista kuuman tai lämpimän tuhkan sijoitus! Se on laitettava palamattomaan astiaan.
  • Takasta lentävien kipinöiden pääsy palavaan materiaaliin on estettävä kipinäverkolla tai luukuilla.
  • Tulisijoja on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Savuhormin ja tulisijan nuohous on muistettava tilata säännöllisesti.
  • Kynttilöiden sijoittelussa on noudatettava erityistä tarkkuutta ja viimeisen huoneesta poistujan on sammutettava ne aina.
201211_33003.jpg
Remontti
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80336.jpg
Palovaroitin­säädökset muuttuvat - fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa
Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Rakentamisen paloturvallisuusmääräykset ja -ohjeet
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman Paloturvallisuutta koskevasta osasta. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyksistä.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
201810_55117.jpg
Artikkelisarja: Elämää ja remontointia taloyhtiössä
Jossain päin Keski-Suomea sijaitseva kuvitteellinen taloyhtiömme, as.oy Remontti-Mallinnus, perustuu 1970-luvun tyyppitaloon. Talo on kolmikerroksinen betonielementtitalo, jossa on kolme rappukäytävää ja 27 huoneistoa. Pääty- sekä väliseinät ovat kantavia ja päällekkäiset kerrokset identtisiä keskenään. Alimmassa kerroksessa on talon huolto- ja varastotilat, saunaosasto ja autotalleja. Alin kerros on osittain maanpinnan alapuolella, eli taloyhtiöstä löytyy maanvastaisia seiniä.Rakennuksen kunto on alle tyydyttävän ja kiinteistön arvo laskee. Ulko-ovet ovat ikkunalliset metalliovet ja parvekkeiden ovet kaksiovisia, ikkunallisia puuovia. Alkuperäiset kolmipuitteiset ikkunat aukeavat sisäänpäin ja niissä on puiset tuuletusluukut, ritilät ja hyttysverkko. Ikkunoita ja ovia on hieman ehostettu, mutta ei vaihdettu.Asuntojen omistajat ovat uusineet sisäpintoja, mutta kaikista huoneistoremonteista ei ole ajantasaista tietoa, sillä ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan 1.7.2010 tuolloin uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä. Virtasen rouva kyllä muistaa kuinka Hietasen perhe rehvasteli uudella keittiöllä ja kylpyhuoneella vuonna 1998...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton