Putkistojen lämpöhäviöt minimiin– putkieristeellä on väliä
Marko Hjelt
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
– Taloteknisten putkistojen elinkaareksi arvioidaan 25–30 vuotta. Elinkaaren pituuteen voidaan vaikuttaa kuitenkin suunnitteluvaiheessa valitsemalla virtaaman mukaan oikeat putkikoot kohteeseen sekä parhaat mahdolliset ja kestävät materiaalit. Toki elinkaareen vaikuttaa myös asennuksen laatu, painottaa ISOVER Teknisten eristeiden avainasiakaspäällikkö Marko Hjelt Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.
Putkistoeristeiden tehtävänä on äänieristyksen lisäksi estää mahdollinen kondensoituminen ja lämpöhäviöt. Mitä enemmän energiasta maksetaan ja mitä energiatehokkaampia rakennuksista halutaan, sitä tärkeämpää on, että putkistojen lämpöhäviöt saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.
Milloin putket kannattaa eristää?
Marko Hjelt kertoo kuulevansa ihmettelyä, kannattaako niitä putkia eristää, kun se lämpö joka tapauksessa kuitenkin jää talon sisälle. Kysymys on samantapaisesta ajatusharhasta, jota esiintyi hehkulampuista luovuttaessa. Vielä muutama vuosi sitten moni ajatteli, ettei haittaa, vaikka lamppu hohkaa lämpöä samalla kuin se valaisee. Samaa asuntoahan se lämmittää. Hehkulampulla lämmittäminen ei vain ole kovin tehokas tapa käyttää sähköä.
– Niin remontoitavan kerrostalon kuin uudiskohteenkin putket kulkevat usein käytävissä tai kuiluissa. Kuiluissa ja käytävissä kulkevien putkien lämmönluovutuspinnat ovat todella suuret. Jos putkia ei ole eristetty ollenkaan tai eristyksen laatu on huononpuoleinen, on käytävässä kuuma. Kuilu toimii eräänlaisena patterina. Kun asuntojen ulko-ovet ovat kiinni käytävän suuntaan, lämpö voi karata ulos aina ulko-ovea avattaessa, Marko Hjelt selittää.
– Käytävän ja pihan lämmittäminen ei todellakaan kannata! Käyttöveden lämmitykseen käytettävän energian määrällä on myös melkoinen merkitys. – Käyttöveden vasteaika – siis milloin hanasta alkaa tulla lämmintä vettä – riippuu paitsi valitusta tekniikasta, myös eristeiden ja niiden asennuksen laadusta. Sama koskee tietysti myös kylmää vettä. Hyvin eristetyssä putkistossa kylmä käyttövesi ei pääse lämpenemään niin nopeasti.
– Energianhinnan nousulle emme taloyhtiöissä paljoakaan voi vaikuttaa, mutta energiankulutukseen voimme, Marko Hjelt muistuttaa.
Oikeat eristeet oikeaan paikkaan – pysty- vai vaakakuituiset putkikourueristeet?
Mikä tahansa eriste ei kuitenkaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla putkistoja eristettäessäkään. Markkinoilla on monenlaisia putkieristyskouruja, joiden eristyskyvyssä ja asennustekniikassa on eroja. Myös erityisesti näkyviin jäävien eristysten ulkonäköön kannattaa myös kiinnittää huomiota.
– Markkinoilla olevista putkikourueristeistä kevyet ja taipuisat putkikourut ovat ns. pystykuituisia ja ns. kovat kourut vaakakuituisia.
– Vaakakuituisten putkikourujen lämmöneristyskyky on useita milliwatteja pystykuituisia putkikourujen lämmöneristyskykyä parempi. Ne ovat myös turvallisempia asentaa.
Pystykuituisten putkikourujen asennustapa saattaa aiheuttaa putkistojen kulmissa aukeamista ja siten suuria lämpöhäviöitä sekä kondensoitumista. Sitä on kuitenkin vaikea asennustilanteessa huomata, koska kourut ovat alumiinipintaisia.
Marko Hjelt painottaa, että kovien putkikourujen asennus on tehtävä TTRyl 2002 asennusohjeiden mukaisesti.
Huomio
Putkikourujen laatuvaatimukset
Suomessa putkikouruilta edellytettävät laatuvaatimukset löytyvät rakentamisen yleisistä laatuvaatimuksista (TTRyl 2002). Putkikourujen vaatimukset kerrotaan lvi-korteissa, joihin viitataan rakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa. Lvi-korteissa mm. kerrotaan kourujen lämmöneristysvaatimukset eri keskilämpötiloissa sekä sarjapaksuudet.
Putkikouruilla on myös oltava CE-merkki sekä suoritustasoilmoitus (DoP), joka kertoo mm. tuotteiden lämmöneristyskyvyn eri keskilämpötiloissa.
– Kun näitä dokumentteja (Lvi-korttia 50-10344 ja valmistajan ilmoittamaa DoP) verrataan lämmöneristävyyden osalta keskenään päästään varmasti oikeisiin ratkaisuihin, Marko Hjelt lupaa.