Runsasluminen talvi tietää kuluja ja kiirettä
Kaupunkialueella lumityöt pyritään tekemään aamuyöllä.
Kuluvan ja edellisen vuoden kaltaiset talvet ovat muodostaneet niin taloyhtiöille kuin huoltoyhtiöillekin merkittävän kuluerän. Lähiviikkoina suurista lumimassoista johtuvat ikävät uutiset ovat syystäkin herättäneet keskustelua niin mediassa kuin taloyhtiöissä. Mitä olisi pitänyt tehdä ja kenen vastuulla kiinteistön ylläpito oikeasti on?
Kiinteistöhuollon merkitys taloyhtiölle
Kiinteistöhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimiva kiinteistöhuolto ei juurikaan kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan ja ongelmia ei ilmene. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on viime kädessä aina kiinteistön omistajalla. Arkipäiväisten askareiden suorittamisen merkitys on asukkaille kuitenkin huomattavan suuri ja takaa turvallisen asuinympäristön.
Mitä kiinteistöhuoltosopimus oikein sisältää?
Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkiksi lumienpudotus voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössä asioivien. Useissa taloyhtiöissä hallitustyöskentelyä tehdään lähes täysin pyyteettömästi ja jopa pakon edessä. Se, että joku on tullut valituksi hallitukseen, koska kukaan muu ei ole suostunut, voi johtaa tilanteeseen, jossa hallituksen jäsen joutuu korvausvelvolliseksi. Tämä osaltaan voi aiheuttaa edelleen vastahakoisuutta ryhtyä hallituksen jäseneksi.
Kiinteistöhuollon kustannukset
Kiinteistöhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Jos palvelu jätetään ostamatta, on mietittävä muut keinot kiinteistöhuoltoon.
Kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausilla, vaikka on itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Talvesta riippuen voi huoltoyhtiö helpostikin joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.
Mikä oikeastaan tekee talvesta taloyhtiöille taloudellisesti hankalan?
Kiinteistöhuoltosopimus sisältää usein lumityöt ja mahdollisesti hiekoittamisen, mutta kuuluuko siihen esimerkiksi lumen poisvienti?
Lumen poisviennistä aiheutuva kuluerä, jota monikaan ei varmasti pidä itsestään selvänä, voi kasvaa sadoiksi euroiksi viikossa. Tämä tekee kuukaudessa lähes saman verran mitä itse kiinteistöhuolto tai jopa merkittävästi enemmän. Kun tähän lisätään vielä lumen pudottamisesta aiheutuvat erilliset kustannukset, on syytä pohtia onko tarpeen perimiä ylimääräisiä vastikkeita kulujen kattamiseksi.
Täsmällisellä ja tarkalla budjetoinnilla vältytään ongelmilta
Nyt kun sama tilanne on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna, voimme varmasti todeta, että tähän on syytä varautua myös tulevina vuosina. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.
On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että turha tinkiminen turvallisuudesta tulee valitettavan usein kalliiksi!