• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön putkiremontti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
20113_24789.jpg

Valurautaisten viemäriputkien keskimääräinen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.

Asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus osaksi putkiremottia

Aiemmin vähäisen korjaustarpeenvuoksi Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvetta vakioiduille putkiremonttien hankinta ja toteutusmenetelmille ja näin ollen tapa toteuttaa putkiremontti on ollut hyvin pitkälti uudisrakentamista vastaavaa. Viimeisten vuosien aikana yleistyneet modernit saneerausmenetelmät ovat kuitenkin saamassa entistä enemmän huomiota sillä asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus korostuvat niin putki- kuin muidenkin remonttien yhteydessä.

Remontti on haaste kaikille

Olipa kyseessä mikä remontti tahansa, on se haaste kaikille taloyhtiön osapuolille. Kiinteistön omistajalle sekä asunto-osakeyhtiölle mietittävää käytettävän menetelmän valinnan lisäksi aiheuttavat kiinteistön hankkeen aikaiset käyttömahdollisuudet ja näin ollen asukkaiden kokemien haittojen arviointi. Lisäksi näissä tapauksissa rakennuttajana toimiva taloyhtiö ei ole alan ammattilainen vaan kohdalle osuva hanke on laatuaan ainutkertainen. Tästä syystä on syytä miettiä hyvin tarkkaan hankkeelle asetettavat tavoitteet ja mietittävä mitä ammattilaisapua hankkeen läpivientiin hyödynnetään

Putkistojen kuntotutkimusmenetelmät

Putkistojen kuntotutkimukset on syytä tehdä ajoissa. Tiedossa kuitenkin on että ikuisia putket eivät ole. Ennakoivaan ja suunnitelmalliseen korjausrakentamiseen liittyy mitä suurimmassa määrin korjaustarpeen selvittäminen. Rakenneosakohtaisen kuntotutkimukset antavat yksityiskohtaisimman tiedon esimerkiksi putkistojen kunnosta.

Putkien kuntotutkimuksen tavoitteena on selvittää kiinteistön putkien seinämäpaksuudet, liitosten kunto, mahdolliset putkien siirtymät, murtumat, halkeamat, tukkeumat yms. Viemäriputkien osalta tarvitaan tieto myös siirtyneiden putkien kaadoista.

<p data-block-key="vmqj4">Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.</p>
Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.

Käytävissä on useita menetelmiä kuten erityyppisen putkien sisäpuoliset videokuvaukset, röntgenkuvaukset, erilaiset tähystykset, vesiputkien vesianalyysit sekä putkien tiiveyskokeet. Rajoitteena tähystyksille ja kuvauksille on kuitenkin usein se, että todellista tietoa putkien seinämävahvuuksista on vaikea saada.

Erilaiset menetelmät

Putkistojen korjausmenetelmistä ehkä perinteisin on putkien uusiminen joko entisille paikoilleen tai uusille reitityksille. Näistä menetelmistä on kehitetty erilaisia tehdasvalmisteisia elementtituotteita kuten modulaariset putkikoteloelementit.

Eräs tapa saneerata viemärit on putkisujutus. Sujutuksessa vanhan putken sisään sujutetaan uusiputki, jolloin putken poikkileikkauspinta luonnollisesti pienenee, mutta virtausominaisuudet paranevat uuden sileän sisäpinnan ansioista. Toinen sujutustapa on sukkasujutus, jossa epoksilla kyllästetty kuitusukka tai pinnoitettu huopasukka sujutetaan korjattavan putken sisään.

Pinnoitus on menetelmä joka pidentää olemassa olevan putkenkäyttöikää. Tavallisimmin pinnoite asennetaan joko harjaamalla tai ruiskuttamalla pinnoite putken sisäpintaan tai asentamalla se paineilmapuhalluksella. Pinnoitus asettaa kuitenkin vaatimuksensa olemassa olevien putkien seinämä vahvuuksille. Pintaa tulee olla jäljellä niin paljon, puhdistaminen on mahdollista sekä liitosten tulee olla ehjiä, koska pinnoitus ei korjaa rikkoutuneita putkia tai syöpyneitä liitoksia.

Jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa, ja korjaustapaa valittaessa on syytä ottaa huomioon kiinteistön asettamat reunaehdot. Riittävän ajoissa aloitettu hankesuunnittelu mahdollistaa eri osa-alueiden huomioimisen putkiremontin yhteydessä.

Remontti
putkiremontti
linjasaneeraus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

IDO Glow Art TurboFlush
Kylpyhuoneen onnistuneet ratkaisut muunneltavia
Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.
Todella täyteen ruostunut viemäriputki
Putkiremontin tekotapa vaikuttaa moneen asiaan
Kaikella materialla on elinkaarensa - niin myös rakennuksilla ja sen tekniikalla. Kaukonäköinen kiinteistön omistaja huoltaa kiinteistöään jatkuvasti ja varautuu tuleviin korjauskustannuksiin ennakolta. Asunto-osakeyhtiöissä varautuminen on usein vähäistä. Niinpä kun perusparannuksen luontoinen korjaus tulee välttämättömäksi, joudutaan se rahoittamaan joko lainalla tai osakkeenomistajien varoilla. Esimerkiksi putkiremontti maksaa satoja euroja per neliö ja on taloyhtiölle iso investointi. Silloin on hyvä miettiä tarkkaan, kenellä ja miten remontin teettää, jotta urakoitsija tekisi työn pitkäkestoisella rakennustavalla ja kantaisi vastuun työnsä jäljestä vielä takuuajan jälkeenkin.
201310_36504.jpg
Taloyhtiön linjasaneeraushanke
Linjasaneeraushanke koostuu useammasta vaiheesta. Projekti alkaa tarveselvityksestä, jossa määritetään nykyinen tila ja korjaustarve. Hankkeen valmisteluvaiheessa selvitetään hankkeen laajuus ja toimenpiteet ja tätä seuraa suunnitteluvaihe, jossa laaditaan työohjeistus kohdetietoihin perustuen. Itse toteutusvaihe käsittää varsinaisen työn suorittamisen ja valvonan ennen työn hyväksyntää eli vastaanottoa ja takuuaikaa.
aukirevitty huoneisto jossa putket ovat näkyvillä
Näin teet onnistuneen putkiremontin eli linjasaneerauksen taloyhtiössä
Tarve putkiremontille ilmenee yleensä jos jokin vahinko tai ongelma ilmestyy taloyhtiöön. Tästä hallitus saa usein sysäyksen korjausprosessin käynnistämiseen. Miten tällainen suuri linjasaneerausprojekti viedään läpi kunnialla ja mitä kaikkea siihen yleensä liittyy? Siitä kertoo linjasaneerauksen pitkäaikainen ammattilainen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen.
20199_59738.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 9. Taloyhtiön ilmanvaihtoremontti
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Kolikoita
Viikon kysymys: Pienen taloyhtiön vastikeperusteen muutos
Olen osakas pienessä AsOy:ssä. Tontilla on neljä pientaloa, yksi jokaiselle osakkaalle. Pientalojen ylläpidosta on sovittu niin, että jokainen osakas vastaa hallitsemansa pientalon kaikesta ylläpidosta, lämmityksestä ja niin edelleen. Taloyhtiö vastaa pihasta ja vajasta jne. Pientalot ovat vähän eri kokoisia, kaksi isompaa ja kaksi pienempää. Osakeomistus on suhteessa neliöihin.Yhtiövastikkeen perusteena on aina ollut pientalojen neliöt, mutta nyt isojen pientalojen osakkaat haluaisivat muuttaa vastikkeen perusteet niin, että kulut jaettaisiin tasan osakkaiden kesken. Minä olen vastustanut tätä, koska pienemmän talon osakkaana sillä olisi korottava vaikutus minun kuluihin ja negatiivinen vaikutus oman taloni arvoon. Onko tällainen muutus tavallinen toimenpide? Pitääkö minun suostua tähän?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton