• Etusivu
  • Palvelut

Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.03.2025
woman-standing-in-kitchen-next-to-counter-2025-02-18-00-16-33-utc

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti tiedotteessaan (julkaistu 2021) testanneen kuusi myynnissä olevaa palovaroitinta. Kaikki testatut palovaroitinmallit olivat standardien mukaisia äänenvoimakkuuden ja savunherkkyyden osalta. Vanhoihin palovaroittimiin ei sen sijaan voi luottaa, sillä niiden äänenvoimakkuus voi heiketä ajan mittaan.

Uudet palovaroittimet testissä

Tukes valitsi testeihin kuusi palovaroitinmallia, joista viisi oli paristokäyttöisiä ja yksi sähköverkkoon kytkettävä. Yksi palovaroitinmalli oli ionisoivaan ilmaisutekniikkaan perustuva ja loput malleista olivat optisia palovaroittimia. Yhdessä mallissa oli sisäänrakennettu paristo, joka kestää koko palovaroittimen käyttöiän.

Savuherkkyystesteissä palovaroittimien tulee reagoida savuun standardin määrittelemissä olosuhteissa. Testejä tehdään neljällä eri materiaalilla, ja jokaisessa testissä on mukana neljä saman mallin palovaroitinta.

Äänenvoimakkuustesteissä palovaroittimen äänen tulee olla vähintään 85 dB(A) kolmen metrin päästä mitattuna. Tiedotteen mukaan kaikki testatut palovaroitinmallit täyttivät savuherkkyys- ja äänenvoimakkuusvaatimukset.

Äänenvoimakkuudella on suuri merkitys

Tukes on selvittänyt myös ikääntyneiden palovaroittimien toimivuutta ja niiden äänenvoimakkuuden desibelitasoja. Viime vuonna julkaistiin selvitysprojektin loppuraportti.

Äänenvoimakkuusmittauksissa huomattiin, että osa palovaroittimista oli rikkoontunut siten, ettei niistä lähtenyt lainkaan ääntä. Muutaman palovaroittimen äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

– Heikentyminen voitiin helposti havaita testinappia painamalla ilman desibelimittausta. Tutkimusten mukaan suurin osa aikuisista herää palovaroittimen ääneen, jos se on vähintään 75 desibeliä. Hankkeessa havaitut matalimmat desibeliarvot eivät riittäisi herättämään aikuista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

– Tämä osoittaa, miten tärkeää on seurata palovaroittimen kuntoa ja testata sen toimintaa säännöllisesti testinapista. Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein, Meurman muistuttaa.

Hanki uusi palovaroitin ajoissa – ota tavaksi säännöllinen tarkistaminen

Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että palovaroittimen toimivuus on tarkastettava testinapista säännöllisesti ja toimimaton laite on syytä vaihtaa uuteen.

Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Palovaroittimen toimivuuden tarkistaminen kannattaa ottaa tavaksi kerran kuukaudessa tiettynä päivänä. Tukes muistuttaa myös ikäihmisten huomioimisesta; samalla kun vieraillaan isovanhempien tai muiden ikäihmisten luona, on hyvä auttaa myös heitä palovaroittimen testaamisessa ja pariston vaihdossa.

Palovaroittimen vaatimukset, niiden sijoitus sekä kunnossapito

Vaatimukset

  • Palovaroittimen tulee täyttää standardi SFS-EN 14604 Palovaroittimet -vaatimukset. Vaatimustenmukaisuus varoittimessa osoitetaan CE-merkinnän avulla.
  • Palovaroitin on pidettävä kunnossa säännöllisesti tapahtuvalla tarkistuksella, myös paristo on muistettava tarvittaessa vaihtaa.
  • Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Vähintään 1 palovaroitin jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohti.

Sijoitus

  • Sijoita palovaroitin kattoon keskelle huonetta, paikkaan johon mahdollinen savu pääsee esteettä.
  • Pidä riittävä etäisyys seinään, nurkkaan sekä kattopalkkiin. Älä myöskään asenna varoitinta tuuletusikkunan tai koneellisen ilmanvaihdon lähelle.
  • Huomioi mahdolliset ilmavirtaukset, jotka vievät palokaasut poispäin palovaroittimesta. Jos varoitin ei havaitse savua, se ei myöskään hälytä.
  • Huomioi sijoituksessa myös tilan käyttö, jotta turhilta hälytyksiltä vältytään (keittiö, kosteat tilat ja niin edelleen).
  • Asenna palovaroitin aina laitteen mukana tulevaa asennusohjetta noudattaen.

Kunnossapito

  • Testaa palovaroittimen toiminta testinapista painaen kerran kuukaudessa. Huomaa kuitenkin, että testinapilla pystyt testaamaan ainoastaan palovaroittimen pariston sekä äänihälytyksen – et savun havainnointikykyä.
  • Puhdista palovaroitin muutaman kerran vuodessa varovasti. Tarkoituksena poistaa kertynyt pöly aiheuttamasta turhia hälytyksiä. Älä päästä kosteutta varoittimen sisään, sillä palovaroitin voi vikaantua/rikkoutua. Pyri tekemään puhdistus vain vähän kostutetulla pyyhkeellä tai kevyesti imuroimalla.
  • Kun huolto on tehty, testaa toiminta testinapista.
  • Uusi palovaroitin 5–10 vuoden välein. Tieto uusimisen ajankohdasta löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Lähde:
Tukes.fi

Palvelut
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202212_78272.jpg
Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.
20217_71550.jpg
Radon vaanii vanhoissa asunnoissa - Korjausvaihtoehdoista on löydettävä oikea
Radonimuri, radonkaivo vai rakenteiden tiivistys? Joskus pelkkä korvausilmaventtiilikin voi helpottaa tilannetta.
20218_71872.jpg
Lämmityskausi lähenee – varaudu siihen Tulikiven takalla
Elokuun illoissa tuoksuu jo hieman syksyn haikeutta ja tämän myötä ajatukset väistämättä kääntyvät syksyyn ja viileneviin iltoihin. Lämmityskausi alkaa pikkuhiljaa öiden viiletessä ja tähän aikaan vuodesta onkin hyvä laittaa takka-asiat kuntoon. Puulla lämmitys on kuitenkin säästeliäs ja ekologinen lämmitysmuoto ja on täysin riippumaton muista lämmitysmuodoista, vaikka toimii erittäin hyvin myös niiden rinnalla.
202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20215_70792.jpg
Taloyhtiöiden energian­säästöä käsiteltiin webinaarissa
Omataloyhtiö.fi järjesti huhtikuussa 2021 taloyhtiöiden energiansäästö webinaarin. Illan aikana käsiteltiin vedenkulutusta, kaukolämpöä ja ilmanvaihtoa. Koostimme illasta tiiviin tietopaketin ja artikkelin lopusta pääset katsomaan webinaaritallenteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton