• Etusivu
  • Remontti

Energiatehokkuutta matalan kynnyksen älyratkaisuilla

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Smartvatten Oy logoSmartvatten OyLue lisää
Julkaistu 30.03.2021
20213_69608.jpg

Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?

Vedenkulutuksen vähentämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle omista kulutustottumuksista ja tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Esimerkiksi suihkussa puolen tunnin aikana valuu 360 litraa vettä viemäristä alas. Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu heikkenee.

Kulutustottumusten lisäksi vedenkulutukseen vaikuttavat kodinkoneiden ja vesikalusteiden kunto. Nykyaikainen kaksoisnupillinen wc-pönttö säästää yli puolet vettä vanhaan pönttöön verrattuna, ja astianpesukone säästää jopa viisinkertaisen määrän vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Myös uudet pesukoneet kuluttavat puolta vähemmän vettä ja energiaa kuin vanhat koneet.

Merkittävin vedenhukka kuitenkin on tiputtava hana tai vuotava wc-pönttö. Tiputtava hana saattaa valuttaa hukkaan jopa 30 000 litraa vettä vuodessa.

Nykyaikaista mittaustekniikkaa ja vesilaskutusta

Huoneistokohtainen vedenmittaus tuo huoneistojen vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaalle, sillä vedenkulutus nähdään todellisina litroina ja euroina. Huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan ja tehdä vastuullisia valintoja.

20211_68401.jpg

Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista kustannustehokkaasti. Uutta teknologiaa hyödyntävät järjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Älykkäät järjestelmät muun muassa hälyttävät epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertovat asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Lisäksi ne antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen suoraan laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle tavan laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa siksi, että se on oikeudenmukaista - asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Kun vedenkulutuksessa säästetään kolmannes, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös luonto kiittää.

Lue lisää Verton vedenmittausratkaisusta

Kiinnostuitko?


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20204_63811.jpg
Miksi veden­kulutuksen tarkkailu kannattaa?
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
20208_66308.jpg
Rakennuttajan sekä asukkaan yhteinen asia - energiatehokkuus
Hyvä kiinteistö suunnitellaan ja rakennetaan nykypäivän tarpeiden mukaan. Asunnoista tehdään energiatehokkaita kaikki sääolosuhteet ympäri vuoden huomioiden. Niissä on hyvä sisäilma ja energiaa säästävät sähkölaitteet ja valaistus. Entä vedenkulutus?Kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa energiatehokkuuteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lämmöneristyksellä, ikkunoiden energiatehokkuudella, ilmanpitävillä rakenteilla, koneellisella lämmön talteenottavalla ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla sähkölaitteilla saadaan paljon säästöä taloyhtiölle pitkässä juoksussa. Usein kuitenkin unohtuu, miten suuret kustannukset vedenkulutukseen ja erityisesti veden lämmittämiseen liittyy.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
Vesivahinko
Viikon kysymys: Vesivahinko yksiössä
Kerrostalossa asukas (vuokralainen) sai sairaskohtauksen ja keittiön vesihana jäi auki. Vesi kastelei koko asunnon (yksiö) ja valui jopa pyörävarastoon. Remontissa yksiön lattiaa piti piikata pois 5–10 cm. Kuivaus ei auttanut, jonka vuoksi piikkaus piti suorittaa. Vuokralaisen vakuutuksesta meillä ei ole tietoa.Mikä tässä vesivahinkotapauksessa on taloyhtiön vastuulla? Kuivaaminen, piikkaus tai purkaminen? Isännöitsijä ilmoitti ettei taloyhtiön vakuutus korvaa mitään. Mikä on asunnon omistajan vastuu? Mikä on taloyhtiön hallituksen vastuu? 

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton