Energiatehokkuutta matalan kynnyksen älyratkaisuilla
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
Vedenkulutuksen vähentämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle omista kulutustottumuksista ja tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Esimerkiksi suihkussa puolen tunnin aikana valuu 360 litraa vettä viemäristä alas. Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu heikkenee.
Kulutustottumusten lisäksi vedenkulutukseen vaikuttavat kodinkoneiden ja vesikalusteiden kunto. Nykyaikainen kaksoisnupillinen wc-pönttö säästää yli puolet vettä vanhaan pönttöön verrattuna, ja astianpesukone säästää jopa viisinkertaisen määrän vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Myös uudet pesukoneet kuluttavat puolta vähemmän vettä ja energiaa kuin vanhat koneet.
Merkittävin vedenhukka kuitenkin on tiputtava hana tai vuotava wc-pönttö. Tiputtava hana saattaa valuttaa hukkaan jopa 30 000 litraa vettä vuodessa.
Nykyaikaista mittaustekniikkaa ja vesilaskutusta
Huoneistokohtainen vedenmittaus tuo huoneistojen vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaalle, sillä vedenkulutus nähdään todellisina litroina ja euroina. Huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan ja tehdä vastuullisia valintoja.
Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista kustannustehokkaasti. Uutta teknologiaa hyödyntävät järjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Älykkäät järjestelmät muun muassa hälyttävät epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertovat asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Lisäksi ne antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen suoraan laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle tavan laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan.
Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa siksi, että se on oikeudenmukaista - asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Kun vedenkulutuksessa säästetään kolmannes, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös luonto kiittää.