• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20212_68682.jpg

Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!

Kiinteistöjen huoltosopimuksissa on kirjavuutta

Kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta on sovittu vaihtelevasti. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on tavalla tai toisella viime kädessä aina kiinteistön omistajalla.

Sopimuksia ei myöskään voi muuttaa yksipuolisesti. Mikäli valvonnan velvoitteet laajenevat merkittävästi, aiheutuu tästä myös paineita hinnan korotuksiin. On siis syytä ottaa yhteistyökumppanit pöydän ääreen ja sopia ennen kuin on myöhäistä.

Riittääkö tarkkailu maasta?

Käräjäoikeus katsoi, ettei pelkästään katutasosta suoritettu kattolumien tarkkailu täyttänyt riittävää huolellisuusvelvoitetta. Käräjäoikeuden tuomion perusteella ei voida vielä tehdä kattavia johtopäätöksiä kiinteistönomistajan vastuun laajuudesta.

Käräjäoikeuden linjaus ei ratkaise myöskään huoltoliikkeen vastuun laajuutta. Linjauksessa on laajennettu huoltoyhtiölle kuuluvia velvoitteita ja vastuita siitä, mitä kahden sopijapuolen kesken on sopimuksen tarkan sanamuodon perusteella sovittu.

Vastuu turvallisuudesta on omistajalla, mutta velvoite voidaan siirtää sopimuksella

Lain mukaan kiinteistön turvallisuus on kiinteistönomistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi asetettuja puomeja saa siirtää.

Ympärivuorokautinen kattolumitilanteen valvonta on käytännössä mahdotonta. Siksi riittävä valvonta järjestäetään ja suoritetaan kohtuullisin toimenpitein ja kustannuksin.

Käräjäoikeuden vaatima velvoite tarkkailla lumitilannetta katolta, jos se ei kadulta onnistu, muodostaa myös valtavan turvallisuusriskin. Katolle ei saa mennä kuin sellainen henkilö, joka hallitsee työturvallisuusmääräykset ja jolla on käytössään tarvittavat turvavälineet. Kattohuolto on siis syytä ulkoistaa ammattilaiselle.

Huomio

Huomio

Lue lisää aiheesta:

Lähteet:
www.rakli.fi
www.tyosuojelu.fi

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

yhtiökokouksen tilat ja suuri kokouspöytä
Onko yhtiökokouksessa sanottavaa? Sen aika on taas
Kevään myötä yhä useamman taloyhtiön osakkaan postilaatikkoon tipahtaa kutsu yhtiökokoukseen. On siis aika kuulla, miten omaa omaisuutta hoidetaan. On myös aika päästä vaikuttamaan. Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjallinen kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
20214_63242.jpg
Tiedätkö, mikä on energiatodistus, mihin sitä tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
isä ja poika istuttavat pihalle puuta
Mitä taloyhtiön pihalle saikaan rakentaa tai istuttaa?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
Tummansävyinen toimistorakennuksen sisätila, jossa suuri suurennuslasi etualalla.
Airyn mittaa sisäilman laatua, jotta sinun on hyvä olla
Sisäilman laadulla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille sekä jaksamiselle. Tutkimukset osoittavat, että optimaalinen sisäilmanlaatu voi parantaa kognitiivista suorituskykyä yli 60 prosenttia, ja vähentää hengitystieongelmia jopa 50 prosenttia.Uusi innovatiivinen laite yhdistettynä palveluun auttaa havaitsemaan ongelmakohdat, parantamaan asumismukavuutta sekä ehkäisemään terveysriskejä jo ennen kuin itse ongelmia niiden kanssa huomaatkaan.
tiililaattapintainen julkisivu taloyhtiöön wienerberger
Näyttävä tiililaattajulkisivu hyvällä yhteistyöllä
Espoon Gräsantörmäntielle valmistui elokuussa 2023 Hartela Etelä-Suomen urakoimana kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus, jonka näyttävät tiililaattapintaiset julkisivut ovat erinomainen osoitus koko suunnittelu- ja toteutustiimin hyvästä ja onnistuneesta yhteistyöstä.
20229_79584.jpg
Energiansäästöä yleisistä tiloista - näin taloyhtiö säästää selvää rahaa
HSY:n Ilmastoinfon järjestämillä Taloyhtiön energiaekspertti -kursseilla kotitehtäväksi annettu oman talon sisälämpötilojen mittaus tuotti mielenkiintoisen tuloksen. Monen kerrostalon yleisten tilojen lämpötila oli vähintäänkin korkea, jopa trooppinen. Tämä havainto käynnisti MAX17-kampanjan, joka kannustaa taloyhtiöitä mittaamaan yleisten tilojen lämpötiloja ja laskemaan ne suositusten mukaiseen 17 asteeseen. 17 astetta on kerrostalojen porraskäytävien suosituslämpötila, varastotilojen suosituslämpötila on 12 astetta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton