• Etusivu
  • Ajankohtaista

Missä on lähin väestönsuoja?

Näin löydät oman suojasi

Sari Nieminen
Julkaistu 21.02.2025
mistä-löydän-lähimmän-pommisuojan-1920x1080

Suomessa varautuminen poikkeustilanteisiin on osa arkista turvallisuutta, ja yksi keskeinen kysymys kriisitilanteessa on: missä on lähin väestönsuoja? Jokaisen on hyvä tietää, missä suojatilat sijaitsevat ja miten ne toimivat, sillä hätätilanteessa nopea toiminta voi olla ratkaisevaa.

Väestönsuojat on suunniteltu tarjoamaan suojaa sodan ja säteilyuhkien varalta, mutta niitä voidaan käyttää myös muissa kriiseissä. Monissa taloyhtiöissä on oma suojatila, mutta kaikille asukkaille se ei ole itsestäänselvyys. Miten siis selvität, missä lähin väestönsuoja on? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten väestönsuojapaikat määräytyvät, miten voit löytää oman suojasi ja mitä taloyhtiöiden tulisi huomioida suojautumisvalmiudessa.

Lainsäädäntö ja väestönsuojien tarkoitus

Väestönsuojien rakentaminen perustuu pelastuslakiin (379/2011), joka velvoittaa tietyt rakennukset varustamaan suojat. Suojia on rakennettava, jos uudisrakennus on vähintään 1 200 m² ja sen käyttötarkoitus edellyttää suojatilaa. Tämä tarkoittaa, että suurimmassa osassa kerrostaloja, liikekiinteistöjä ja muita laajoja rakennuksia on oma väestönsuoja.

Normaalioloissa suojia voidaan käyttää esimerkiksi varastoina tai teknisinä tiloina, mutta niiden on oltava muutettavissa suojakäyttöön 72 tunnin kuluessa hätätilanteen sattuessa.

Missä lähin väestönsuoja sijaitsee?

Monet kerrostalot, toimistorakennukset ja liikerakennukset sisältävät omat suojatilansa, joihin niiden käyttäjillä on ensisijainen pääsy. Pienemmissä taloyhtiöissä tai alueilla, joissa ei ole omia suojia, asukkaat voidaan ohjata käyttämään kunnan tai naapuritaloyhtiöiden väestönsuojia.

Kuntien pelastusviranomaiset ylläpitävät tietoa alueensa suojapaikoista, ja tarvittaessa viranomaiset voivat järjestää myös väliaikaisia suojapaikkoja hätätilanteessa.

Miten löytää lähin väestönsuoja?

Lähimmän väestönsuojan löytämiseksi kannattaa:

  • Tarkistaa oman taloyhtiön tiedot. Isännöitsijä tai taloyhtiön hallitus voi kertoa, onko kiinteistössä oma väestönsuoja.
  • Ole yhteydessä paikalliseen pelastuslaitokseen. Neuvoja suojien sijainnista saa myös kunnallisilta pelastusviranomaisilta.
  • Etsi tietoa kuntasi verkkosivuilta. Monilla kunnilla ja kaupungeilla on verkkosivuillaan karttapalvelu tai lista alueen väestönsuojista.

Valmius ja käyttöönottaminen

Väestönsuojissa on oltava tarvittavat varusteet, kuten ilmanvaihtolaitteet, ensiaputarvikkeet ja perusvälineet hätätilanteessa selviytymiseen. Asukkaiden on hyvä tutustua suojan sijaintiin, sen varusteisiin ja käyttöönotto-ohjeisiin etukäteen.

Miten taloyhtiö voi parantaa valmiutta?

Taloyhtiöillä on tärkeä rooli asukkaidensa turvallisuuden varmistamisessa. Hyvät käytännöt sisältävät:

  • Säännöllinen tiedottaminen. Taloyhtiön hallituksen tulisi informoida asukkaita suojien sijainnista ja käyttöohjeista.
  • Kuntoarvio ja huolto. Väestönsuojan teknisten laitteiden ja rakenteiden kunto tulisi tarkistaa säännöllisesti.
  • Varautumissuunnitelma. Taloyhtiön asukkaiden tulisi olla tietoisia varautumisohjeista ja suojautumiskäytännöistä.

Taloyhtiöiden ja asukkaiden kannattaa varmistaa, että väestönsuojat ovat kunnossa ja käyttövalmiina, jotta ne täyttävät tehtävänsä hätätilanteessa. Turvallisuus alkaa tiedosta – varmista jo tänään, missä lähin väestönsuoja sijaitsee!

Info

Info

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton