• Etusivu
  • Osakas

Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?

Listaus taloyhtiön hallitukselle kunnossapitotarveselvityksen tekemiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
taloyhtiön-kuntotarkastus-1920x1080

Kuntoarvion toteuttaminen vaatii useamman alan ammattilaisen työpanosta: rakennustekniikan osaajaa, LVI- sekä sähkötekniikan tuntijoita.

Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?

Kunnossapito ei lopu koskaan

– Rakennuksen kunnossapito ei lopu koskaan. Näin sanoo entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Vertailukohtana Vapaavuori nostaa esille ruotsalaiset vastaavat lukemat. Ruotsissa 60 % volyymistä on korjaus- ja 40 % uudisrakentamista. Tämä on se malli, johon Suomessakin ollaan menossa.

– Korjattavaa on nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessa. On toissijaista puhua siitä, onko suoritettavien putkiremonttien määrä lähivuosina nelin- tai kuusinkertainen, sillä suunta on joka tapauksessa selvä. Remonttien määrä lisääntyy merkittävästi. Aikoinaan asunto-osakeyhtiölain uudistuksen tarkoituksena oli kannustaa taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen ja huolenpitoon sekä ennen kaikkea turvata osakkaiden asema, Vapaavuori pohtii.

Korjausrakentamisen ohjaus kehittyy totuttuun tapaan. Ensin annetaan suosituksia ja vasta sitten määräyksiä. Vapaavuori kehottaa tässä yhteydessä taloyhtiöitä toimimaan rohkeasti esimerkkeinä, sillä muut seuraavat suunnannäyttäjien perässä.

<p data-block-key="r8iyh">Kuntoarviossa tarkastellaan kerralla useita kohteita, esimerkiksi julkisivun, perustusten sekä katon kuntoa.</p>
Kuntoarviossa tarkastellaan kerralla useita kohteita, esimerkiksi julkisivun, perustusten sekä katon kuntoa.

Mitä laki sanoo kunnossapitotarpeen selvityksistä?

Taloyhtiön hallitukselle on laissa asetettu velvollisuus laatia taloyhtiölle pitkäaikaisempi korjaussuunnitelma. Lain mukaan taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on käsiteltävä hallituksen kirjallinen selvitys seuraavan viiden vuoden aikana tehtävistä merkittävästi asuinkustannuksiin vaikuttavista kunnossapitotarpeista.

Laki ei kuitenkaan määrittele sitä, mikä on oikea tapa laatia selvitys kunnossapitotarpeesta.

– Suomi on täynnä erilaisia rakennuksia, näillä rakennuksilla on erilaisia omistajia ja omistajilla on oikeus määritellä omat tarpeensa. Lainsäätäjän kannalta on vaikeaa määritellä oikeaa tapaa kunnossapitotarveselvitykselle, kun kohteet ovat toisistaan poikkeavia.

– Toisaalta merkittävää on ihmisten vaatimusten kasvaminen. Tässä kohtaa kunnossapitotarveselvityksen merkitys korostuu.

– Asunto-osakkeiden arvoa ei tulevaisuudessa määritellä vain postinumeron perusteella, vaan rakennuksen kunto määrää aikaisempaa vahvemmin asuntojen arvon. Tärkeintä on se, mitä rakennuksessa on tehty ja mitä tullaan tekemään, ja nämä asiat on pystyttävä dokumentoimaan, Vapaavuori toteaa.

Info

Info

Taloyhtiön kunnossapidon sanasto:

PTS = pitkän tähtäimen suunnitelmaa. PTS on asiakirja, jossa suunnitellaan taloyhtiön tulevat kunnossapitotoimenpiteet ja remontit seuraavan 10 vuoden ajalle.

Kunnossapitotarveselvitys = asiakirja, jossa kartoitetaan ja arvioidaan kiinteistön tai rakennuksen kunnossapitotarpeet.

Kuntoarvio = asiantuntijan tekemä arviointi rakennuksen tai kiinteistön kunnosta. Se tulee laatia julkaistujen ohjeiden ja KH-korttien mukaisesti.

Kuntotutkimus = on ikään kuin kuntoarvion jatkotoimenpide. Kuntotutkimus tarkoittaa systemaattista ja perusteellista selvitystä rakennuksen tai kiinteistön kunnon arvioimiseksi. Se sisältää erilaisia menetelmiä ja tutkimuksia, joilla kartoitetaan rakennuksen rakenteiden, järjestelmien ja pintamateriaalien kuntoa.

Mitä suunnitelmallinen kunnossapito on?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollisuus kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta huolehtimisesta on yhtiön hallituksella. Kiinteistön ylläpito alkaa käyttöönotosta, ja ensimmäinen merkittävä tarkastus tehdään 10 vuotta rakentamisen jälkeen rakennuttajan vastuun umpeutuessa.

Tästä eteenpäin on hyvän käytännön mukaista toteuttaa laajempia katselmuksia viiden vuoden sykleissä.

– Kunnossapidon kannalta ongelma on ajankohtainen vanhan, olemassa olevan rakennuskannan osalta. Suomi on täynnä taloyhtiöitä, joissa vastaavaa suunnitelmallisuutta ei ole ylläpidetty.

– Nyt, kun kunnossapitoselvityksiä tehdään ja korjattavaa löytyy, voi olla syytä pohtia, miten katastrofaalinen tilanne on. Harvoin on kuitenkaan liian myöhäistä. Tärkeintä on selvittää ongelmat ja tehdä kiireelliset toimenpiteet, mutta ennen kaikkea selvittää kokonaistilanne ja priorisoida hankkeet.

– Tästä on taloyhtiöiden osalta kyse. Suurimmat virheet tehdään siinä, kun päättään toteuttaa hankkeita, joilla ei oikeastaan saavuteta mitään. Tästä koituu kustannuksia, jotka ovat osakkaiden kannalta täysin turhia. Olipa kyseessä sitten minkälainen taloyhtiö tahansa, apua löytyy. Sitä tarvitsee vain hakea, yksikönjohtaja Jari Lemponen Raksystems Anticimexilta kertoo.

Info

Info

Kunnossapitoselvityksessä on esitettävä kaikki yhtiön kunnossapidon tarpeet, joilla on olennaista vaikutusta osakehuoneistojen käyttöön sekä käyttökustannuksiin. Selvitys tulee tehdä viiden vuoden ajanjaksolle kerrallaan.

ylhäältä kuvatussa maisemassa autoja tiellä ja paljon kerrostaloja taustalla

Suunnitelmallinen kiinteistönpito tuo jopa 30 %:n säästöt kunnossapitokustannuksiin

Korjaaminen on kallista. Tämä tiedostetaan yleisesti. Se, tiedostetaanko turhien korjaushankkeiden kustannukset, voidaan kyseenalaistaa.

Merkittäviä suunnitelmallisuudesta saatavia etuja ovat saavutettavat säästöt. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon myötä rakenneosien osalta päästään tavoiteltuihin käyttöikiin, ja suoritettavat korjaushankkeet voidaan toteuttaa kustannuksiltaan optimaalisesti.

Näin saadaan aikaan kustannussäästöjä, ja asukkaiden kokema häiriö korjaushankkeiden aikana jää merkittävästi pienemmäksi kuin silloin, jos vastaavat korjaukset toteutetaan yksittäisinä hankkeina.

– Suunnitelmallisen kunnossapidon kulmakivenä on nykytilan selvittäminen ja tähän on syytä panostaa. Kuntoarvion takaisinmaksuaika alittaa kaikki yleisesti käytetyt mittarit ja on näin ollen erittäin kustannustehokas ratkaisu. Ja mikä tärkeintä, kuntoarvio antaa tietoa siitä, mikä on taloyhtiön tämän hetkinen rakennustekninen tila. Arvion perusteella todettuja epäkohtia voidaan edelleen tarkentaa erilaisin kuntotutkimuksin, Lemponen toteaa.

Kunnossapitoselvityksen tekeminen

Taloyhtiön kunnossapitoselvitys on tärkeä asiakirja, joka auttaa hallitsemaan kiinteistön kunnossapitoa ja varautumaan tuleviin remontteihin. Kunnossapitoselvityksen laatiminen kuuluu taloyhtiön hallituksen vastuulle, ja sen tulee noudattaa suomalaisen taloyhtiölain (Yhtiölaki, 1599/2009) puitteita. Seuraavassa on vaiheittainen ohje kunnossapitoselvityksen laatimiseen:

Kunnossapitoselvityksen tarpeen arviointi

Säännöllinen tarkastelu: Kunnossapitoselvitys tulee laatia vuosittain.

Yhtiökokouksessa käsittely: Taloyhtiön hallituksen tulee esittää kunnossapitoselvitys yhtiökokoukselle.

Tietojen kerääminen

Kiinteistön tekninen selvitys: Kerää tietoa taloyhtiön rakennusosista, -järjestelmistä ja -laitteista. Tähän kuuluu muun muassa:

  • Rakennuksen ikä ja kunto
  • Tehdyt remontit ja niiden aikataulut
  • Tulevat korjaustarpeet

Asiantuntijakäynnit: Tarvittaessa voidaan tilata asiantuntijoita, kuten rakennusinsinöörejä tai -tarkastajia, arvioimaan kiinteistön kuntoa. Lain mukainen kunnossapitoselvitys perustuu aina hallituksen sen hetkiseen parhaaseen tietämykseen.

Kunnossapitotarpeiden arviointi

Lyhyen ja pitkän aikavälin tarpeet: Laadi erittely kunnossapitotoimenpiteistä, jotka on tarpeen toteuttaa seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä sisältää:

  • Välittömät toimenpiteet (esim. vesivahingot, putkistovuodot)
  • Suunnitellut remontit (esim. kattoremontti, julkisivujen kunnostus)

Taloudellinen arviointi

Budjetointi: Arvioi kunnossapitotoimenpiteiden kustannukset ja laadi budjetti näiden toteuttamiseksi.

Rahoitus: Pohdi, miten kunnossapitotoimenpiteet rahoitetaan (esim. yhtiön varat, lainat).

Selvityksen laatiminen

Kirjallinen raportti: Laadi kirjallinen kunnossapitoselvitys, joka voidaan laatia hallituksen toimesta tai yhteistyössä isännöitsijän kanssa. Kunnossapitoselvitys sisältää seuraavat osat:

  • Johdanto ja taustatiedot
  • Kiinteistön nykytila ja aikaisemmat toimenpiteet
  • Ehdotetut kunnossapitotoimenpiteet aikarajoineen
  • Taloudellinen arviointi ja rahoitusmahdollisuudet

Hyväksyntä yhtiökokouksessa

Esittely yhtiökokouksessa: Kunnossapitoselvitys tulee esittää taloyhtiön yhtiökokoukselle, jossa hallitus voi esittää suosituksia toimenpiteistä.

Päätöksenteko: Yhtiökokous tekee päätöksiä kunnossapitotoimenpiteiden toteuttamisesta ja rahoituksesta.

Seuranta ja päivitys

Jatkuva seuranta: Kunnossapitoselvitystä tulee päivittää säännöllisesti ottaen huomioon tehdyt toimenpiteet ja kiinteistön muuttuva kunto.

Huomioitavaa

Kunnossapitoselvityksen laatiminen ei ole vain muodollisuus, vaan se on tärkeä osa taloyhtiön pitkäjänteistä suunnittelua ja varautumista. Hyvä kunnossapitoselvitys voi parantaa kiinteistön arvoa ja asukkaiden tyytyväisyyttä.

Tämä prosessi auttaa taloyhtiötä hallitsemaan kunnossapitoa tehokkaasti ja varautumaan tuleviin haasteisiin lain edellyttämällä tavalla.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.Vahingonkorvausvastuusta ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
mies osoittaa kynällä betonilattiaa ja kädessä hänellä on tarkastusraportti
Hankkeisiin liittyviä esiselvityksiä ja kuntotutkimuksia
Kuvitteellisessa asunto-osakeyhtiössä kaavaillaan remontoinnin tarpeita. Taloyhtiön asukkaita ja hallitusta mietityttävät muun muassa ikkunoiden kunto sekä taloyhtiön vesikatto. Mitä kaikkea taloyhtiön tulisi huomioida ja miten huoltotoimenpiteitä tulisi taloyhtiössä lähestyä?
20227_79071.jpg
Hometta asunnossa - voiko hallitus/isännöitsijä joutua vastuuseen?
Jos asunto-osakeyhtiön vuokraamassa tilassa on hometta, voiko hallitus/isännöitsijä joutua vastuuseen, jos asialle ei tehdä mitään ja jollekin tulee esimerkiksi astma tai muita sairauksia kosteuden takia? Saako tuollaista tilaa edes käyttää?Entä saako isännöitsijä kilpailuttaa yrityksiä taloyhtiön remontteihin, joissa itse on osakkaana tai jotka ovat hänen omia? Jos hallituksen jäsenillä on suhteita remontointi yrityksiin, saako niitä kilpailuttaa/käyttää taloyhtiön kunnostukseen?
20123_30194.jpg
PTS: Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai sitten ennakoiva korjaustoimenpide. Korjaushankkeesta riippuen voi korjaustarve perustua rakenneosan tekniseen, taloudelliseen, toiminnalliseen tai visuaaliseen vanhenemiseen.Jos tarve on todettu riittävän varhaisessa vaiheessa, on syytä ottaa pohdittavaksi, mitä muuta kannattaa samalla tehdä. Taloyhtiön päättäjien olisikin oltava tältä osin valveutuneita ja pohdittava saman tien remontin järkevä kokonaisuus, mikä on viime kädessä kuitenkin osakkaan ja asukkaan etu pitkällä tähtäimellä.
20221_74393.jpg
Taas tuli lunta - Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?
Kun lunta tulee tavallista enemmän, aiheuttaa se nopeasti lumikaaoksen. Kaaoksen, jossa niin kaupunki kuin yksityisetkin toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumet voidaan sijoittaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton