• Etusivu
  • Osakas

Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?

Listaus taloyhtiön hallitukselle kunnossapitotarveselvityksen tekemiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2025
taloyhtiön-kuntotarkastus-1920x1080

Kuntoarvion toteuttaminen vaatii useamman alan ammattilaisen työpanosta: rakennustekniikan osaajaa, LVI- sekä sähkötekniikan tuntijoita.

Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?

Kunnossapito ei lopu koskaan

– Rakennuksen kunnossapito ei lopu koskaan. Näin sanoo entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Vertailukohtana Vapaavuori nostaa esille ruotsalaiset vastaavat lukemat. Ruotsissa 60 % volyymistä on korjaus- ja 40 % uudisrakentamista. Tämä on se malli, johon Suomessakin ollaan menossa.

– Korjattavaa on nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessa. On toissijaista puhua siitä, onko suoritettavien putkiremonttien määrä lähivuosina nelin- tai kuusinkertainen, sillä suunta on joka tapauksessa selvä. Remonttien määrä lisääntyy merkittävästi. Aikoinaan asunto-osakeyhtiölain uudistuksen tarkoituksena oli kannustaa taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen ja huolenpitoon sekä ennen kaikkea turvata osakkaiden asema, Vapaavuori pohtii.

Korjausrakentamisen ohjaus kehittyy totuttuun tapaan. Ensin annetaan suosituksia ja vasta sitten määräyksiä. Vapaavuori kehottaa tässä yhteydessä taloyhtiöitä toimimaan rohkeasti esimerkkeinä, sillä muut seuraavat suunnannäyttäjien perässä.

<p data-block-key="r8iyh">Kuntoarviossa tarkastellaan kerralla useita kohteita, esimerkiksi julkisivun, perustusten sekä katon kuntoa.</p>
Kuntoarviossa tarkastellaan kerralla useita kohteita, esimerkiksi julkisivun, perustusten sekä katon kuntoa.

Mitä laki sanoo kunnossapitotarpeen selvityksistä?

Taloyhtiön hallitukselle on laissa asetettu velvollisuus laatia taloyhtiölle pitkäaikaisempi korjaussuunnitelma. Lain mukaan taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on käsiteltävä hallituksen kirjallinen selvitys seuraavan viiden vuoden aikana tehtävistä merkittävästi asuinkustannuksiin vaikuttavista kunnossapitotarpeista.

Laki ei kuitenkaan määrittele sitä, mikä on oikea tapa laatia selvitys kunnossapitotarpeesta.

– Suomi on täynnä erilaisia rakennuksia, näillä rakennuksilla on erilaisia omistajia ja omistajilla on oikeus määritellä omat tarpeensa. Lainsäätäjän kannalta on vaikeaa määritellä oikeaa tapaa kunnossapitotarveselvitykselle, kun kohteet ovat toisistaan poikkeavia.

– Toisaalta merkittävää on ihmisten vaatimusten kasvaminen. Tässä kohtaa kunnossapitotarveselvityksen merkitys korostuu.

– Asunto-osakkeiden arvoa ei tulevaisuudessa määritellä vain postinumeron perusteella, vaan rakennuksen kunto määrää aikaisempaa vahvemmin asuntojen arvon. Tärkeintä on se, mitä rakennuksessa on tehty ja mitä tullaan tekemään, ja nämä asiat on pystyttävä dokumentoimaan, Vapaavuori toteaa.

Info

Info

Taloyhtiön kunnossapidon sanasto:

PTS = pitkän tähtäimen suunnitelmaa. PTS on asiakirja, jossa suunnitellaan taloyhtiön tulevat kunnossapitotoimenpiteet ja remontit seuraavan 10 vuoden ajalle.

Kunnossapitotarveselvitys = asiakirja, jossa kartoitetaan ja arvioidaan kiinteistön tai rakennuksen kunnossapitotarpeet.

Kuntoarvio = asiantuntijan tekemä arviointi rakennuksen tai kiinteistön kunnosta. Se tulee laatia julkaistujen ohjeiden ja KH-korttien mukaisesti.

Kuntotutkimus = on ikään kuin kuntoarvion jatkotoimenpide. Kuntotutkimus tarkoittaa systemaattista ja perusteellista selvitystä rakennuksen tai kiinteistön kunnon arvioimiseksi. Se sisältää erilaisia menetelmiä ja tutkimuksia, joilla kartoitetaan rakennuksen rakenteiden, järjestelmien ja pintamateriaalien kuntoa.

Mitä suunnitelmallinen kunnossapito on?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollisuus kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta huolehtimisesta on yhtiön hallituksella. Kiinteistön ylläpito alkaa käyttöönotosta, ja ensimmäinen merkittävä tarkastus tehdään 10 vuotta rakentamisen jälkeen rakennuttajan vastuun umpeutuessa.

Tästä eteenpäin on hyvän käytännön mukaista toteuttaa laajempia katselmuksia viiden vuoden sykleissä.

– Kunnossapidon kannalta ongelma on ajankohtainen vanhan, olemassa olevan rakennuskannan osalta. Suomi on täynnä taloyhtiöitä, joissa vastaavaa suunnitelmallisuutta ei ole ylläpidetty.

– Nyt, kun kunnossapitoselvityksiä tehdään ja korjattavaa löytyy, voi olla syytä pohtia, miten katastrofaalinen tilanne on. Harvoin on kuitenkaan liian myöhäistä. Tärkeintä on selvittää ongelmat ja tehdä kiireelliset toimenpiteet, mutta ennen kaikkea selvittää kokonaistilanne ja priorisoida hankkeet.

– Tästä on taloyhtiöiden osalta kyse. Suurimmat virheet tehdään siinä, kun päättään toteuttaa hankkeita, joilla ei oikeastaan saavuteta mitään. Tästä koituu kustannuksia, jotka ovat osakkaiden kannalta täysin turhia. Olipa kyseessä sitten minkälainen taloyhtiö tahansa, apua löytyy. Sitä tarvitsee vain hakea, yksikönjohtaja Jari Lemponen Raksystems Anticimexilta kertoo.

Info

Info

Kunnossapitoselvityksessä on esitettävä kaikki yhtiön kunnossapidon tarpeet, joilla on olennaista vaikutusta osakehuoneistojen käyttöön sekä käyttökustannuksiin. Selvitys tulee tehdä viiden vuoden ajanjaksolle kerrallaan.

ylhäältä kuvatussa maisemassa autoja tiellä ja paljon kerrostaloja taustalla

Suunnitelmallinen kiinteistönpito tuo jopa 30 %:n säästöt kunnossapitokustannuksiin

Korjaaminen on kallista. Tämä tiedostetaan yleisesti. Se, tiedostetaanko turhien korjaushankkeiden kustannukset, voidaan kyseenalaistaa.

Merkittäviä suunnitelmallisuudesta saatavia etuja ovat saavutettavat säästöt. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon myötä rakenneosien osalta päästään tavoiteltuihin käyttöikiin, ja suoritettavat korjaushankkeet voidaan toteuttaa kustannuksiltaan optimaalisesti.

Näin saadaan aikaan kustannussäästöjä, ja asukkaiden kokema häiriö korjaushankkeiden aikana jää merkittävästi pienemmäksi kuin silloin, jos vastaavat korjaukset toteutetaan yksittäisinä hankkeina.

– Suunnitelmallisen kunnossapidon kulmakivenä on nykytilan selvittäminen ja tähän on syytä panostaa. Kuntoarvion takaisinmaksuaika alittaa kaikki yleisesti käytetyt mittarit ja on näin ollen erittäin kustannustehokas ratkaisu. Ja mikä tärkeintä, kuntoarvio antaa tietoa siitä, mikä on taloyhtiön tämän hetkinen rakennustekninen tila. Arvion perusteella todettuja epäkohtia voidaan edelleen tarkentaa erilaisin kuntotutkimuksin, Lemponen toteaa.

Kunnossapitoselvityksen tekeminen

Taloyhtiön kunnossapitoselvitys on tärkeä asiakirja, joka auttaa hallitsemaan kiinteistön kunnossapitoa ja varautumaan tuleviin remontteihin. Kunnossapitoselvityksen laatiminen kuuluu taloyhtiön hallituksen vastuulle, ja sen tulee noudattaa suomalaisen taloyhtiölain (Yhtiölaki, 1599/2009) puitteita. Seuraavassa on vaiheittainen ohje kunnossapitoselvityksen laatimiseen:

Kunnossapitoselvityksen tarpeen arviointi

Säännöllinen tarkastelu: Kunnossapitoselvitys tulee laatia vuosittain.

Yhtiökokouksessa käsittely: Taloyhtiön hallituksen tulee esittää kunnossapitoselvitys yhtiökokoukselle.

Tietojen kerääminen

Kiinteistön tekninen selvitys: Kerää tietoa taloyhtiön rakennusosista, -järjestelmistä ja -laitteista. Tähän kuuluu muun muassa:

  • Rakennuksen ikä ja kunto
  • Tehdyt remontit ja niiden aikataulut
  • Tulevat korjaustarpeet

Asiantuntijakäynnit: Tarvittaessa voidaan tilata asiantuntijoita, kuten rakennusinsinöörejä tai -tarkastajia, arvioimaan kiinteistön kuntoa. Lain mukainen kunnossapitoselvitys perustuu aina hallituksen sen hetkiseen parhaaseen tietämykseen.

Kunnossapitotarpeiden arviointi

Lyhyen ja pitkän aikavälin tarpeet: Laadi erittely kunnossapitotoimenpiteistä, jotka on tarpeen toteuttaa seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä sisältää:

  • Välittömät toimenpiteet (esim. vesivahingot, putkistovuodot)
  • Suunnitellut remontit (esim. kattoremontti, julkisivujen kunnostus)

Taloudellinen arviointi

Budjetointi: Arvioi kunnossapitotoimenpiteiden kustannukset ja laadi budjetti näiden toteuttamiseksi.

Rahoitus: Pohdi, miten kunnossapitotoimenpiteet rahoitetaan (esim. yhtiön varat, lainat).

Selvityksen laatiminen

Kirjallinen raportti: Laadi kirjallinen kunnossapitoselvitys, joka voidaan laatia hallituksen toimesta tai yhteistyössä isännöitsijän kanssa. Kunnossapitoselvitys sisältää seuraavat osat:

  • Johdanto ja taustatiedot
  • Kiinteistön nykytila ja aikaisemmat toimenpiteet
  • Ehdotetut kunnossapitotoimenpiteet aikarajoineen
  • Taloudellinen arviointi ja rahoitusmahdollisuudet

Hyväksyntä yhtiökokouksessa

Esittely yhtiökokouksessa: Kunnossapitoselvitys tulee esittää taloyhtiön yhtiökokoukselle, jossa hallitus voi esittää suosituksia toimenpiteistä.

Päätöksenteko: Yhtiökokous tekee päätöksiä kunnossapitotoimenpiteiden toteuttamisesta ja rahoituksesta.

Seuranta ja päivitys

Jatkuva seuranta: Kunnossapitoselvitystä tulee päivittää säännöllisesti ottaen huomioon tehdyt toimenpiteet ja kiinteistön muuttuva kunto.

Huomioitavaa

Kunnossapitoselvityksen laatiminen ei ole vain muodollisuus, vaan se on tärkeä osa taloyhtiön pitkäjänteistä suunnittelua ja varautumista. Hyvä kunnossapitoselvitys voi parantaa kiinteistön arvoa ja asukkaiden tyytyväisyyttä.

Tämä prosessi auttaa taloyhtiötä hallitsemaan kunnossapitoa tehokkaasti ja varautumaan tuleviin haasteisiin lain edellyttämällä tavalla.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18394.jpg
Isännöitsijä -sankari vai konna?
Vaatimukset isännöitsijän ammattitaitoa ja toimintaa kohtaan ovat lisääntyneetSuomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa on yli miljoona asuntoa. Tätä sadan miljardin omaisuusmassaa omistaa noin kaksi miljoonaa osakasta. Osakkaiden ja asukkaiden etua valvoo taloyhtiöiden hallituksissa noin neljännesmiljoona jäsentä, joiden keskeinen yhteistyökumppani ammatillisella tasolla on isännöitsijä. Päätoimisia ammatti-isännöitsijöitä on vain muutama tuhat. Alalle kaivataankin lisää isännöitsijöitä niin määrällisesti kuin myös laajemmin koulutettuna.Isännöitsijä on useimmissa taloyhtiöissä yhtiön luottomies, täysverinen ammattilainen niin talouden suunnittelun kuin remontoinninkin hallinnassa. Vastapainoksi joissain yhtiöissä isännöinti koetaan pakkopullana, välttämättömänä pahana. Molemmissa tapauksissa vaatimukset isännöinniltä saatavaa palvelua kohtaan ovat kuitenkin korkeat. Joissain yhtiöissä tästä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, joissain taas isännöitsijä valitaan pelkän hinnan perusteella. Entäpä sitten kun remonttitarve iskeekin kuin ne kuuluisat telefaxit, odottamatta ja pyytämättä. Ja kun tilanne on ns. päällä, on isännöitsijän näytettävä kykynsä tai kyvyttömyytensä, oltava taloyhtiön pelastava sankari tai mitään aikaansaamaton luuserikonna.
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Korvausvastuut taloyhtiöissä – mitä osakkaan ja hallituksen on hyvä tietää?
Hallituksen jäsenen korvausvastuuAsunto-osakeyhtiölain 24-luku käsittelee vahingonkorvausvastuuta sekä siihen liittyviä menettelytapoja. Luvun 1 §:n mukaan hallituksen jäsen ja isännöitsijä on velvollinen korvamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle rikkomalla tahallisesti tai huolimattomuudesta uuden lain 1-luvun 11 §:ssä säädettyä huolellisuusvelvoitetta. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää siten tuottamusta, ts. huolimattomuutta tehtäviensä hoidossa tai niiden laiminlyöntiä.Hallituksen jäsen ja isännöitsijä on lisäksi velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän tahallisesti tai tuottamuksesta toimessaan aiheuttaa yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle toimimalla uuden asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastaisesti.Hallituksen jäsenen korvausvastuu voi syntyä hyvin erilaisista toimista ja laiminlyönneistä. Eräs esimerkki on seuraava korkeimman oikeuden tuomio:KKO:2007:62 Asunto-osakeyhtiön rakennuksessa asioinut henkilö oli saanut surmansa jäälohkareenpudottua katolta hänen päähänsä. Kiinteistön hoito oli sopimuksella uskottu huoltoyhtiölle. Lumen ja jään poistamista katolta ei kuitenkaan ollut sisällytetty sopimuksessa lueteltuihin huoltoyhtiön tehtäviin. Kun vastuuta ei tältä osin ollut selvästi siirretty huoltoyhtiölle, asunto-osakeyhtiön tuli huolehtia tarvittaessa katon puhdistamisesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, kun turvallisuusvelvoite oli laiminlyöty.Hallituksen vahingonkorvausvastuu on ensisijassa kollektiivivastuuta. Hallitusta käsitellään taloyhtiön orgaanina, jolloin vastuu päätöksistä koskee kaikkia hallituksen jäseniä. Vastuu voi kuitenkin olla myös henkilökohtaista, jos hallituksen jäsenellä on erityistehtäviä hallituksen päätöksen tai sopimuksen nojalla. Vastuuta saattaa lisätä myös jäsenen jotain alaa koskevan erityisasiantuntemus.Hallituksen jäsen voi vapautua korvausvastuusta äänestämällä korvausperusteena olevaa päätöstä vastaan. Eriävä mielipide on syytä kirjauttaa hallituksen pöytäkirjaan.Jos vahingonkorvauksen perusteena on yhtiöjärjestyksen vastainen menettely tai asunto-osakeyhtiölain rikkominen muulla tavoin kuin toimimalla vastoin lain 1-luvussa tarkoitettuja toiminnan keskeisiä periaatteita, on vahingonaiheuttajan näytettävä toimineensa huolellisesti välttyäkseen korvausvastuulta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luku 1 §:n 3. mom.). Tässä tapauksessa sovelletaan ns. käännettyä todistustaakkaa.Vahingonkorvausvelvollisuus tarkoittaa, että korvausvelvollisen tulee korvata kaiken aiheuttamansa vahingon. Koska täyden korvauksen periaate saattaa johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen, voidaan korvausta sovitella. Sovittelu on kuitenkin poikkeus pääperiaatteesta, joten sen käyttäminen riippuu kussakin tapauksessa erikseen vallinneista olosuhteista ja tapaukseen muutoin liittyvistä seikoista. Myös vahingonaiheuttajan ja vahinkoa kärsineen asema ja olosuhteet otetaan huomioon.
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton