Mitä lunastuslauseke tarkoittaa?

Kuvittele, että asut taloyhtiössä ja haluat myydä asuntosi. Taloyhtiön säännöissä voi löytyä pykälä, joka antaa muille asukkaille tai jopa itse taloyhtiölle oikeuden ostaa asuntosi itselleen. Tätä pykälää kutsutaan lunastuslausekkeeksi. Asiasta on säädetty lain 2-luvun 5 §:ssä.
Miksi lunastuslauseke on olemassa?
Lunastuslausekkeen tarkoituksena on usein pitää taloyhtiön asukasryhmä samankaltaisena. Esimerkiksi, jos taloyhtiö haluaa pitää asukkaat pääosin omistusasujina, se voi haluta estää sijoittajia ostamasta asuntoja liikaa.
Lunastusoikeuden käyttö
- Ilmoitusvelvollisuus: Kun osakekauppa tehdään, siitä on ilmoitettava yhtiön hallitukselle. Hallituksen on ilmoitettava osakkeenomistajille siirrosta kahden viikon kuluessa.
- Lunastusvaatimus: Osakkeenomistajilla on yksi kuukausi aikaa esittää lunastusvaatimus. Jos useampi osakkeenomistaja haluaa lunastaa osakkeen, asia ratkaistaan arvalla.
- Lunastushinta: Lunastushinta on sama kuin osakkeista maksettu kauppahinta. Lunastajan on maksettava tämä hinta yhtiölle kahden viikon kuluessa lunastusajan päättymisestä.
Mitä sinun tulee tietää lunastuslausekkeesta?
- Tutki yhtiöjärjestys huolella: Lunastuslausekkeen ehdot vaihtelevat taloyhtiöittäin. On tärkeää tietää, koskeeko lunastuslauseke juuri sinun asuntoasi ja miten se toimii.
- Korjaustyöt: Jos sinulla on lunastuslauseke taloyhtiössä, on parasta välttää tekemästä isoja remontteja ennen kuin lunastusaika on kulunut. Näin vältät tilanteen, jossa sinun täytyy korvata toiselle osakkaalle tekemäsi remontit.
Lunastuslausekkeet voivat vaikuttaa merkittävästi asunnon myyntiin. Siksi on tärkeää olla tietoinen niistä, jos harkitset asunnon ostamista tai myymistä taloyhtiössä.
Lunastusoikeutta ei yleensä ole, jos ostaja on yhtiön nykyinen osakkeenomistaja, myyjän lähisukulainen tai osakehuoneisto on saatu testamentin perusteella.
Huomaa: Tämä on yksinkertaistettu selitys. Lunastuslausekkeet voivat olla hyvin monimutkaisia, ja niiden tulkinta voi vaatia asiantuntijan apua.
Sama asia lakijargonilla
Yhtiöjärjestyksen määräykset saattavat olla huomattavan erilaisia. Esim. saantoa, jolla osake on siirtynyt uudelle omistajalle, voi olla rajoitettu. Lunastuslauseke ei siten välttämättä koske perintö- tai testamenttisaantoja. Lunastuslausekkeen sisältö tulee tutkia huolellisesti yhtiöjärjestyksestä.
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 6 §:n 3. momentin mukaan lunastuslausekkeeseen sovelletaan ennen uuden lain voimaantuloa edeltävää lakia.
Menettely lunastustilanteissa edellyttää tiukasti lunastuslausekkeen ja lainsäädännön noudattamista. Niiden vastainen menettely johtaa yleensä lunastusoikeuden menettämiseen. Tästä johtuen lunastusriitoja onkin käsitelty tuomioistuimissa useasti.
Isännöitsijäntodistuksessa on oltava maininta yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeesta ja siitä, kenellä sen mukaan on lunastusoikeus sekä muusta osakkeita koskevasta luovutusrajoituksesta.
Jos samalla luovutuksella on siirtynyt useisiin osakeryhmiin kuuluvia osakkeita, on ne kaikki lunastettava, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Jos taloyhtiössä on lunastuslauseke, tulisi ostajan pidättyä osakkeita koskevan huoneiston korjaus- ja kunnostustöistä, kunnes lunastusasia on lopullisesti lain tai yhtiöjärjestyksen mukaisten määräaikojen puitteissa ratkennut lopullisesti. Muutoin ostajalle voi syntyä korvausvastuu osakkeiden lunastajalle.
Asiaa on käsitelty korkeimman oikeuden tuomiossa vuodelta 2008:
KKO:2008:64
Asunto-osakkeiden ostajien oli korvattava osakkeiden lunastajalle huoneiston arvonalennus, joka oli aiheutunut heidän lunastusaikana aloittamistaan kunnostustöistä.
Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön ja osakkaan valvontavelvoitteet remonteissa

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät

Kuka voi olla hallituksen jäsen?

Taloyhtiön hallituksen rooli

PTS: Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
