• Etusivu
  • Piha

Taas tuli lunta – Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2025
20221_74393.jpg

Jokaisen tontin omistajan tai haltijan on huolehdittava piha-alueensa sekä tontille johtavan kulkutien, eli tonttiliittymän, lumitöistä. Tämä tarkoittaa, että tontin omistajan on pidettävä kulkureitit turvallisina ja esteettöminä. (Kuva: Shutterstock) © Shutterstock

Kun lunta tulee tavallista enemmän, aiheuttaa se nopeasti lumikaaoksen. Kaaoksen, jossa niin kaupunki kuin yksityisetkin toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumet voidaan sijoittaa.

Varsinkin tiiviisti rakennetuilla uudisalueilla taloyhtiöiden pihat ovat usein niin pieniä, ettei niissä ole ylimääräistä tilaa, johon lunta mahtuisi kasaamaan. Kantakaupungissa tilanne on sama.

Taloyhtiö vastuussa lumen kasaamisesta ja kiinteistön turvallisuudesta

– Lunta ei saa kolata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle, toteaa johtava lakimies Mia Pujals Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Taloyhtiön tulee löytää omalta kiinteistöltä paikka lumien kasaamiselle ja jos tällaista ei ole, tulee lumet kuljettaa pois kaupungin osoittamaan lumien vastaanottopaikkaan.

Koska lumen poiskuljettaminen maksaa, yritetään sopiva lumien kasaamispaikka löytää taloyhtiön omalta pihalta.

– Taloyhtiö vastaa kiinteistön turvallisuudesta, joka tulee huomioida myös lumien sijoittamisessa, Pujals muistuttaa.

<p data-block-key="wkkr0">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Vierasautopaikat taloyhtiön käyttöön lumen kasaamista varten

Jos taloyhtiön omalta pihalta ei löydy sopivaa sijoituspaikkaa lumille, taloyhtiö voi väliaikaisesti myös ottaa käyttöönsä esimerkiksi yhtiön hallinnassa olevat vierasautopaikat lumen kasaamista varten.

– Lumien kasaaminen osakkaan hallinnassa olevalle autopaikalle edellyttää luonnollisesti osakkaan suostumusta, Pujals toteaa.

Info

Info

Lumien kolaaminen taloyhtiössä

  • Jyrkän rinteen reunalle kasattu lumi saattaa muodostaa vaaratilanteen esimerkiksi lasten leikeille.
  • Pelastusteille lunta ei saa myöskään kasata.
  • Lumien kasaamisella ei saa aiheuttaa haittaa eikä vahinkoa.
  • Lunta ei siten tulisi kasata myöskään suoraan naapuritontin rajalle eikä omaa tai toisen omaisuutta vahingoittaen.

Lähde: Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n tiedote 07.01.2022

Piha
pihasuunnittelu
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiön pihan ekologisen monimuotoisuuden vahvistaminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella. Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.
202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.
Yhtiökokoushuone
Asunto-osakeyhtiölaki: kaikki yhtiökokouksesta
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päätöselin, jossa päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat. Yhtiökokous käsittelee periaatteessa kaikki yhtiötä koskevat asiat, ellei päätösvaltaa asiassa ole lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella siirretty yhtiön hallitukselle. Yhtiökokouksista ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista lisää tässä artikkelissa.Tästä artikkelista löydät vastauksen:Mitä varsinaisessa yhtiökokouksessa kokoukselle on esitettäväKenellä on osallistumisoikeus taloyhtiön yhtiökokoukseenMitä yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluuKenellä on kyselyoikeus yhtiökokouksessaVoiko vuokralaisten osallistua yhtiökokoukseenKenellä on äänioikeus taloyhtiön yhtiökokouksessaMissä taloyhtiön yhtiökokous voidaan järjestääMikä on ylimääräinen yhtiökokousMiten yhtiökokous kutsutaan koolleMiten taloyhtiön yhtiökokouksessa menetellään ja miten päätökset tehdäänMiten yhtiökokouksen päätöksestä voi moittia ja miten se mitätöidään
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Osakkeiden lunastaminen ja lunastuslauseke
Kuvittele, että asut taloyhtiössä ja haluat myydä asuntosi. Taloyhtiön säännöissä voi löytyä pykälä, joka antaa muille asukkaille tai jopa itse taloyhtiölle oikeuden ostaa asuntosi itselleen. Tätä pykälää kutsutaan lunastuslausekkeeksi. Asiasta on säädetty lain 2-luvun 5 §:ssä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton