• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden paloturvallisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2014
20112_24386.jpg

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos.

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Kuten niin monessa muussakin taloyhtiön toimintaan liittyvässä asiakokonaisuudessa, myös paloturvallisuuden hallinta helpottuu kun osoittaa tiettyjä toimenkuvia eri tahoille. Selvä roolien jakaminen edesauttaa tehtäviin sitoutumista ja näin ollen koko taloyhtiön turvallisuutta. Taloyhtiöille pakollinen pelastussuunnitelma on oiva tapa perehtyä pintaraapaisua syvällisemmin vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn, riskeihin sekä toimintaperiaatteisiin tilanteissa, joissa toimintaa tarvitaan.

Tehtävien jakaminen

Hallituksen tehtävänä on asunto-osakeyhtiölain mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta muistuttaa, että tämä tarkoittaa myös paloturvallisuudesta huolehtimista. Vaikkakin isännöitsijä toimii taloyhtiön hallituksen alaisuudessa, on kuitenkin ammattietiikan mukaista, että kiinteistöhallinnan ammattilainen osaamisellaan opastaa ja auttaa hallitusta tälle osoitettujen velvollisuuksien hoitamisessa, Halme painottaa.

Paloturvallisuus on kuitenkin osapuolten aikaansaannosten summa, jolloin myös taloyhtiön asukkaat ja huoltohenkilökunta omalla toiminnallaan siihen vaikuttavat. Suositeltavaa on, että taloyhtiössä asuvien henkilöiden parista valitaan henkilö, joka on valmis panostamaan paitsi paloturvallisuuteen myös taloyhtiön turvallisuuteen ylipäätään. Tarkoituksena ei ole saattaa ketään henkilökohtaiseen vastuuseen vaan pikemminkin löytää taloyhtiöstä henkilö, joka on aidosti kiinnostunut paloturvallisuuden edistämisestä sekä valmis näkemään vaivaa yhteisen turvallisuuden eteen, sanoo Halme.

Taloyhtiön turvallisuuspäällikölle on tarjolla koulutusta

Yhtiökokouksessa valitulle taloyhtiön turvallisuuspäällikölle sekä muille asiasta kiinnostuneille, on tarjolla koulutusta. Koulutus auttaa tunnistamaan taloyhtiössä sekä sen ympäristössä vallitsevat riskit, ennaltaehkäisemään vaaratilanteet, sekä toimimaan hätätilanteessa.

Koulutusmestari Halme kertoo, että taloyhtiön pelastussuunnitelma laaditaan taloyhtiötä varten ja juuri suunnitelman laatimiseen koulutus antaa oikeat eväät. Pelastussuunnitelman laatiminen yhdessä yhtiön muiden vastuuhenkilöiden kanssa onkin yksi turvallisuuspäällikön tärkeimmistä tehtävistä ja kerralla kunnolla laadittu suunnitelma on vaivan väärti. Pelastuslaitokselle suunnitelmasta toimitetaan vain ilmoituskortti, jonka tiedot on syytä päivittää aina muutosten yhteydessä.

Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta
Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta

Pelastussuunnitelma toimii ohjenuorana

Taloyhtiön pelastussuunnitelma toimii paloturvallisuuden ohjenuorana. Se kuinka hyvin sitä noudatetaan riippuu asukkaista. Suurimmat riski liittyvät ennen kaikkea huolimattomuuteen ja tarpeettoman palokuormaan. Tarpeeton irtaimisto nopeuttaa paitsi palon etenemistä, aiheuttaa myös tarpeettoman riskin tuhopoltoille. Joten esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävässä on kiellettävä. Asukkaiden huolellisuudella on suuri vaikutus taloyhtiön paloturvallisuuteen.

Piha- ja huoltorakennukset

Pihatilat ovat erityisen alttiitta ilkivallalle, mikä tulisi huomioida mm. valaistuksen, lukituksen, sijoituksen sekä käytettävien ratkaisuiden osalta. Suuri osa roskakatospaloista on tahallaan sytytettyjä. Vahinkojen laajuutta voidaan ehkäistä pelastussuunnitelmassa tehtyjen huomioiden perusteella.Erityisesti palavien nesteiden säilyttämiseen tulee kiinnittää huomiota.

Paloturvallisuus osaksi suunnitelmallista

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaisen suunnitelmallisen korjausrakentamisen keinoja olisi syytä soveltaa hallinnan muillakin saroilla. Selkeät linjaukset toimintaperiaatteissa auttavat hallitsemaan taloyhtiön kustannuksia ja lisäävät turvallisuutta sekä asumisviihtyvyyttä.

Turvallisuusasiat on hyvä pitää mielessä siinä missä muutkin määräaikaistarkastukset. Liian usein paloturvallisuus kulminoituu vain sammuttimien huoltoon, parempi tapa olisi tehdä taloyhtiön operatiivisen ryhmän kesken vuosikatselmus, joka huomioi ja dokumentoi pelastussuunnitelman mukaiset asiat, kiteyttää Halme.

Muistilista taloyhtiölle

  • Ensimmäinen askel kohti turvallisuutta on turvallisuusriskien tiedostaminen.
  • Pelastussuunnitelma antaa ohjeet kaikille taloyhtiössä asuville ja asioiville vaaratilanteisiin varautumisessa.
  • Pelastussuunnitelman sisällön ja toimintamallien tiedottaminen/neuvonta asukkaille on ensiarvoisen tärkeää.
  • Turvallisuusasioiden noudattamisten valvonta ja -dokumentointi tulee olla osa talon turvallisuuskulttuuria.
  • Tarpeettoman palokuorman poistaminen taloyhtiön tiloista ehkäisee ilkivaltaisten palojen sytyttämistä sekä hidastaa syttyneen palon leviämistä.
  • Riittävällä alkusammutuskalustolla ja niiden käytön opettelulla voidaan ehkäistä suurempien vaaratilanteiden syntyminen.
  • Huoneistoissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden.
  • Kaikille talon asukkaille tai siellä asioiville tulee tiedostaa: SAVUISEEN PORRASHUONEESEEN TAI MUUHUN SAVUISEEN TILAAN EI TULE MENNÄ.
  • Taloyhtiön osoite ja porraskäytävät tulee olla selkeästi merkitty, koska se nopeuttaa pelastusorganisaatioiden toiminnan aloittamista.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Tee omatoiminen palotarkastus täältä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20199_59737.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessä
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asuntojen jakaminen uudelleen
Kerrostaloasuntomme Helsingissä muodostuu kahdesta yhdistetystä kaksiosta 40m² ja 80m², joissa ovat edelleen omat erilliset osakekirjansa. Yhtiöjärjestystäkään ei ole muutettu. Väliseinä on purettu. Nyt haluaisimme palauttaa huoneiston kahdeksi asunnoksi, mutta muuttaa niiden alkuperäistä kokoa. Uudet asunnot olisivat 30m² ja 90 m². Tarkoitus olisi joko vuokrata tai myydä asunnoista pienempi tulevan putkiremontin rahoittamiseksi. Keneltä tarvitsemme tähän luvan? Onko asia hallituksen päätettävissä tai meneekö tämä yhtiökokouksen äänestykseen? Tarvitaanko viranomaisilta jotain lupaa?
201311_36977.jpg
Tunkkainen haju alakerran käytävässä?
Kosteus voi aiheuttaa tunkkaisen hajun alakerran käytäviinKerrostalon alakerrassa, alimmissa käytävissä, pyörävarastossa saattaa olla tunkkainen haju. Se saattaa johtua alapohjan kosteudesta. Osassa kerros- ja rivitaloja on saatettu jättää alapohjan valunaikaiset puutuennat ja -muotit. Ajan saatossa puutavara alkaa lahoamisprosessin ja siitä aiheutuva haju työntyy alapohjan raoista sisälle rakennukseen.Alapohjan haittana on yleisimmin kosteus. Harjulla, soramaalla tai kallion päällä vaivana saattaa olla radon. Perustuksen täytesora saattaa säteillä radonia, jos se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta.Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi. Siksipä alapohjan tuuletuksesta ei turhaan puhuta. Toimiva rossipohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen ja näkymättömän, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta.
20219_54740.jpg
Lämpöpumpputeknologia laskee lämmityskuluja
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
pariskunta istuu asunnon sohvalla ja katselee kannettavasta tietokoneesta jotain
Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?
Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?
Yale Linus L2_6
Abloy esittelee uuden Yale Linus L2 -älylukon
Tiesitkö jo, että Abloy Oy on lanseerannut Suomen markkinoille uuden Yale Linus L2 -älylukon? Tämä päivitetty versio aiemmasta Linus-älylukosta mahdollistaa kotioven avaamisen ilman avainta niin pientaloissa kuin kerrostaloasunnoissakin. Yale Linus L2 edustaa uuden sukupolven älylukkoja ja laajentaa entisestään Yale-tuotelinjan monipuolista kodin turvavalikoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton