• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön kirjanpito

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
taloyhtiön-kirjanpito-1920x1080

Kirjanpidon ja varainhoidon valvonta taloyhtiössä on hallituksen tehtävä, kun taas niiden lainmukainen järjestäminen kuuluu isännöitsijälle. Jos yhtiöön ei ole valittu isännöitsijää, tulee hallituksen huolehtia myös kirjanpidon järjestämisestä. Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen ja menojen sekä varojen ja velkojen kehitystä.

Sääntely ja tehtävät

Taloyhtiöiden kirjanpitovelvollisuutta sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen sisältöä säätelevät kirjanpitolaki, kirjanpitoasetus, osakeyhtiölaki ja asunto-osakeyhtiölaki. Taloyhtiöiden on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, noudatettava hyvää kirjanpitotapaa ja tehtävä tilinpäätöksensä niin, että se antaa oikean ja riittävän kuvan yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on hallituksen tehtävä, kun taas niiden lainmukainen järjestäminen kuuluu isännöitsijälle. Jos yhtiöön ei ole valittu isännöitsijää, tulee hallituksen huolehtia myös kirjanpidon järjestämisestä.

Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen ja menojen sekä varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja taloudellisesta asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.

Taloyhtiön tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta.

Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava. Taloyhtiön tilikaudesta määrätään perustamissopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ja sen muuttamisesta päättää yhtiökokous.

Juokseva kirjanpito

Kirjanpidon hoito sisältää tilinavaukset, kirjanpitotapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten tekemiset. Tehtäviin kuuluu myös muiden laskelmien, kuten lainaosuus- ja hankerahoituslaskelmien laadinta sekä kirjanpitoaineiston dokumentointi.

Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito, yleisesti vuokrankantokirja, sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon sekä tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpidot on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.

Tilikauden alussa

Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan tositteilla, joista tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Tiliöinnillä tarkoitetaan kirjattavan tuoton tai kulun kohdistamista oikealle taloyhtiön tililuettelon mukaiselle kirjanpitotilille.

Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna, ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.

Info

Info

Miten taloyhtiön vastikkeet kirjataan kirjanpitoon?

Taloyhtiön vastikkeet kirjataan tuloiksi, kun ne ovat yhtiön saatavilla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun osakas on maksanut vastikkeen, se kirjataan tilille, joka kuvaa yhtiön saatavia. Vastikkeiden kirjaus tapahtuu yleensä kuukausittain, kun vastikkeet on kerätty.

Erilaiset vastikkeet ja niiden kirjaus:

  • Hoitovastikkeet: Kirjataan tuloiksi ja käytetään kattamaan yhtiön juoksevat kulut, kuten lämmitys, siivous ja ylläpito.
  • Erityisvastikkeet: Kirjataan tuloiksi ja käytetään tiettyihin projekteihin, kuten remontteihin.
  • Pääomavastikkeet: Kirjataan yleensä taseeseen, kunnes ne käytetään esimerkiksi yhtiön velkojen lyhentämiseen tai uusien investointien rahoittamiseen.

Kirjanpitoraportit: Tilinpäätös

Taloyhtiön kirjanpitoraporteista yleisin ja tunnetuin on varmasti tilinpäätös. Kun kirjanpito on hoidettu huolella ja ajantasaisesti, saadaan siitä kuitenkin paljon enemmän irti kuin pelkkä vuosittainen katsaus.

Kirjanpidon säännöllinen seuranta on luonnollisesti isännöitsijän työn kannalta tärkeää, mutta myös hallituksen jäsenien voi olla mielekästä seurata taloyhtiön taloudellista tilaa esimerkiksi neljännesvuosittain. Käytännössä alati ajan tasalla oleva talouden hallinta mahdollistaa vaikka päivittäisen tilannetarkastelun, vaikka yleensä kuukausittainen seuranta on riittävä.

Säännöllinen seuranta mahdollistaa poikkeamiin ja yllättäviin menoeriin reagoimisen nopeasti.

Info

Info

Mitä eroa on tilinpäätöksellä ja toimintakertomuksella?

  • Tilinpäätös: Tilinpäätös on taloudellinen raportti, joka kuvaa yhtiön taloudellista tilannetta tiettynä ajankohtana. Se sisältää taseen, tuloslaskelman ja rahavirtalaskelman. Tilinpäätös on laadittava kirjanpitolain mukaisesti ja se on tarkastettava tilintarkastajan toimesta.
  • Toimintakertomus: Toimintakertomus on kirjallinen selvitys yhtiön toiminnasta tilikauden aikana. Siinä kuvataan muun muassa yhtiön tärkeimmät tapahtumat, tulevaisuuden suunnitelmat ja riskit. Toimintakertomus ei ole yhtä tarkasti säädelty kuin tilinpäätös.

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen

Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon.

Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien.

Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt.

Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla.

Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.

Info

Info

Mitkä ovat yleisimmät virheet taloyhtiön kirjanpidossa?

Yleisimmät virheet taloyhtiön kirjanpidossa liittyvät usein seuraaviin asioihin:

  • Vastikekirjausten viivästyminen: Vastikkeiden kirjaus tulee tehdä säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.
  • Kulujen väärä luokittelu: Kulut tulee kirjata oikealle tilille, jotta tilinpäätös antaa oikean kuvan yhtiön taloudellisesta tilanteesta.
  • Tilikauden pituuden virheellinen määrittäminen: Tilikauden pituuden tulee olla 12 kuukautta, ellei yhtiökokous ole päättänyt toisin.
  • Tositteiden puuttuminen tai puutteellisuus: Kaikki kirjaukset tulee tehdä tositteiden perusteella.
  • Kirjanpidon ajan tasalla pitämisen laiminlyönti: Kirjanpito tulee pitää ajan tasalla, jotta siitä saadaan luotettavaa tietoa yhtiön taloudesta.
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Kuka voi olla hallituksen jäsen?
Hallituksen jäsenen toimikausi päättyy hänen valintaansa seuraavan valinnasta päättävän varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muusta määräaikaisesta tai toistaiseksi jatkuvasta toimikaudesta.Hallituksen jäsenet valitsee yleensä yhtiökokous. Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa määräys siitä, että alle puolet hallituksen jäsenistä voidaan valita muussa järjestyksessä.Hallituksen jäsenyys on vapaaehtoista, mistä seuraa, että hallituksen jäsen voi erota koska tahansa. Eroamisesta tulee ilmoittaa hallitukselle. Hallituksen jäsenen voi erottaa se, joka hänet on valinnut, käytännössä siis yhtiökokous.Jos yhtiön hallitus ei täytä jäsenen eroamisen jälkeen lain tai yhtiöjärjestyksen määräystä hallituksen kokoonpanosta, tulee hallituksen muiden jäsenten huolehtia siitä, että toimenpiteisiin uuden jäsenen valitsemiseksi ryhdytään. Mikäli kaikki hallituksen jäsenet eroavat, jokainen heistä on erikseen vastuussa siitä, että taloyhtiön yhtiökokous kutsutaan koolle uuden hallituksen valitsemiseksi.Hallituksen jäsenellä ei ole erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 10 §:n mukaan hallituksen jäsenenä ei voi olla oikeushenkilö eikä alaikäinen tai henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja. Jäsenenä ei myöskään voi olla henkilö, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa.Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella, ellei rekisteriviranomainen myönnä yhtiölle lupaa poiketa tästä. Tavallista on, että yhtiön hallitus valitaan osakkeenomistajien keskuudesta.Isännöitsijä voi olla hallituksen jäsen.
20101_20061.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: taloyhtiön kunnossapito
Asunto-osakeyhtiölaki selventää sekä yhtiön että osakkeenomistajan välistä kunnossapitovelvollisuutta että osakkeenomistajan määräämisoikeutta huoneistostaan.Hallitus antoi pitkän v. 2004 alkaneen valmistelun jälkeen 27.3.2009 eduskunnalle hallituksen esityksen asunto-osakeyhtiölainsäädännöksi (HE 24/2009). Laki tuli voimaan 1.7.2010.Uudistus toteutettiin lain kokonaisuudistuksena, jossa koko asunto-osakeyhtiölaki on kirjoitettu uudelleen. Laissa on pyritty harmonisoimaan lainsäädäntöä vastaamaan oikeuskehitystä, oikeuskäytäntöä, voimassa olevassa laissa havaittuja puutteita sekä jo aiemmin voimaantullutta osakeyhtiölakia.
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
kaksi ihmistä kättelee
Miten taloyhtiön hallitus toimii ja mistä se koostuu?
Kevään yhtiökokoukset ovat jo ovella. Tässä taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään sekä koko taloyhtiötä että myös yksittäistä osakasta koskevista tärkeistä asioista. Ja sitten se karmivin asia, joka saa jonkun jopa jättäytymään pois yhtiökokouksesta: kokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus.Tavallaan ymmärrettävää, että taloyhtiön hallituksen jäsenyys, saati sitten puheenjohtajuus, saattaa tutisuttaa polvia. Onhan näitä uutisia hallituksen jäsenten sekä puheenjohtajan vastuusta jo kuultu useampiakin, esimerkiksi katolta pudonneeseen lumeen tai korjausurakoiden kilpailuttamisiin liittyen. Hallituksen päätöksistä – tai niiden puuttumisesta – voi seurata isojakin taloudellisia vastuita. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, joka on lain, yhtiöjärjestyksen tai yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Tällaisen päätöksen noudattaminen voi pahimmillaan johtaa hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuseen yhtiölle, osakkeenomistajalle tai ulkopuoliselle henkilölle. Hallituksen jäsenten tulee siis olla hyvin perillä taloyhtiön yhtiöjärjestyksen sisällöstä sekä asunto-osakeyhtiölainsäädännöstä. Kun vastuu on näin ankaraa, mistä enää löytää hallitukseen jäseniä?
201112_28959.jpg
Huoneiston vuokraus
Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton