• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiedätkö kuinka taloyhtiötä pyöritetään?

Sari Nieminen
Päivitetty 28.01.2025
20228_79171.jpg

Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta huoneistopinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.

Tavallisten osakeyhtiöiden tapaan ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous. Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsitellään lain määräämät asiat, kuten tilinpäätökset, talousarviot, hallituksen ja tilintarkastajien valinnat sekä vastuuvapauksien myöntäminen. Lisäksi yhtiökokouksissa tehdään muut mittaviksi luokiteltavat taloyhtiötä koskevat päätökset.

Yhtiökokous valitsee hallituksen sekä tilintarkastajat

Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen apuna voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä on siitä maininta tai jos yhtiökokous niin päättää.

Isännöitsijän tehtävänä on hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa, toimien taloyhtiön "toimitusjohtajana". Myös kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on hallituksen tehtävä, mutta niiden lainmukainen järjestäminen kuuluu isännöitsijälle, mikäli sellainen yhtiöön on palkattu.

Toinen hallinnon kannalta tärkeä yhtiökokouksen tehtävä on tilintarkastajien valinta. Tilintarkastajan tehtävänä on valvoa hallituksen toimintaa. Valvonta tässä yhteydessä kohdistuu paitsi hallinnon lainmukaisuuteen, myös talouden hoitoon.

Lisää asiaa yhtiökokouksesta:

Onko yhtiökokouksessa sanottavaa? >>

Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä ja vastauksia taloyhtiön yhtiökokouksesta >>

Hallitus ja isännöitsijä

Hallitustyöskentely on usein korvauksetonta ja aina vapaaehtoista. Yhtiön etu on kuitenkin, että valitut jäsenet ovat motivoituneita hoitamaan taloyhtiön asioita ja samalla kiinnostuneita ajankohtaisista taloyhtiötä koskevista asioista. Hallitus on taloyhtiön toimeenpaneva ja päättävä elin, jonka tehtävä on yhtiön omaisuuden hallinta. Tehtävän suorittamiseksi hallituksen avuksi voidaan ostaa mm. isännöinti- ja huoltopalveluita.

Isännöitsijän tehtävänä on huolehtia taloyhtiön juoksevasta hallinnosta hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Juoksevaan hallintoon voidaan katsoa kuuluvan mm. talouden hallinta, kiinteistön ylläpidon ja viranomaismääräysten valvonta sekä kiinteistön ilmoitusvelvollisuuden toteuttaminen.

Lisää isännöintiaiheesta:

Isännöitsijäntodistus - mistä sen saa ja kuka sen voi antaa? >>

Isännöitsijän vaihtaminen voi olla haasteellinen hanke >>

Osakkaana taloyhtiössä

Yhtiöön nähden yhtiön osakkeenomistajana on osakeluetteloon merkitty omistaja. Ennen osakeluettelomerkintää osakkeenomistaja ei voi yleensä käyttää hänelle kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia. Poikkeuksena tästä on, että osakeluettelomerkinnän sijaan esim. yhtiökokouksessa voi osakkeenomistaja käyttääkseen äänioikeutta esittää luotettavan selvityksen saannostaan.

Osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin (hallinnoimisoikeudet). Toiset oikeudet puolestaan sisältävät erilaisia yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta koskevia seikkoja (varallisuuspitoiset oikeudet).

Lisää osakkaana olemisesta:

Tiedätkö oikeutesi taloyhtiön osakkaana? >>

20115_25993.jpg
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton