Vedestä energiatehokkuutta taloyhtiöön
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista ja on näin suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville.
Uutta teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta niin taloyhtiö-, kiinteistö- kuin huoneistokohtaisesti. Se tarjoaa välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan. Se hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. VertoBlue on helppo asentaa, koska se ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.
Verto-kodeissa vedenkulutuksen tarkkailu on tehty vaivattomaksi huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla. Vastuullisten valintojen tekeminen omissa kulutustottumuksissa on helpompaa silloin, kun tietää paljonko kuluttaa.
Energiansäästöä kulutuksen mukaisella laskutuksella
Energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että uusiin taloyhtiöihin on asennettava huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit ja käyttöveden laskutuksen on perustuttava mitattuun kulutukseen. Lakimuutos astui voimaan 23.11.2020. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirryttäisiin siinä vaiheessa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Vedenmittausjärjestelmän asennus ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa tarkoita putkiremonttia, vaikka putkitöiltä ei vesimittareiden asennuksen yhteydessä voikaan välttyä.
Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymällä säästetään jopa 30 % vedenkulutuksessa. Energiankulutuksessa tämä tarkoittaa 10 % säästöä. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Kulutuksen mukainen vesilaskutus on myös oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Tämä kannustaa asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös säästöjen tuomat rahalliset hyödyt saa asukas itse.