• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät

Sari Nieminen
Päivitetty 12.03.2025
taloyhtiön-puheenjohtajan-tehtävät-1920x1080

Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?

Puheenjohtajan valitseminen ja kelpoisuusvaatimukset

Hallituksella tulee olla puheenjohtaja, kun hallituksen jäsenmäärä on enemmän kuin yksi. Puheenjohtajan valitsee hallitus, ellei yhtiöjärjestyksessä tai hallitusta valittaessa yhtiökokouksessa ole toisin päätetty.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja valitaan yleensä hallituksen keskuudesta ääntenenemmistöllä. Jos äänet jakautuvat tasan, puheenjohtaja arvotaan. Isännöitsijä voi toimia puheenjohtajana, mikäli kaikki osakkeenomistajat tai yhtiöjärjestys hyväksyvät tämän.

Puheenjohtajan tehtävä on keskeinen taloyhtiön toiminnassa, sillä hän edustaa yhtiötä ja johtaa hallituksen toimintaa. Tehtävä vaatii sekä aikaa että sitoutumista.

Vaikka lakisääteisiä kelpoisuusvaatimuksia puheenjohtajalle ei ole, monet taloyhtiöt voivat omissa yhtiöjärjestyksissään määritellä tiettyjä kriteereitä. Esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä voidaan edellyttää, että puheenjohtajan on oltava osakas tai että hänellä on tietty kokemus talousasioista tai johtamisesta. Yleisesti ottaen puheenjohtajalta odotetaan kuitenkin hyviä vuorovaikutustaitoja, kykyä johtaa kokouksia sekä kiinnostusta taloyhtiön toimintaan.

Yleensä yhtiöjärjestys määrittää puheenjohtajan kelpoisuusvaatimukset.

Puheenjohtajan tehtävät

Taloyhtiön puheenjohtajalla on monipuolinen rooli yhtiön arjessa. Hän ei ole pelkkä kokousten puheenjohtaja, vaan aktiivisesti mukana vaikuttamassa yhtiön tulevaisuuteen.

Puheenjohtaja voi esimerkiksi osallistua taloyhtiön vuosisuunnitelman laatimiseen, jossa määritellään seuraavan vuoden tavoitteet ja toimenpiteet. Budjetin valmistelussa puheenjohtaja on mukana arvioimassa yhtiön taloudellista tilannetta ja päättämässä, mihin varoja käytetään. Lisäksi puheenjohtaja on usein keskeisessä roolissa erilaisissa hankkeissa, kuten esimerkiksi taloyhtiön julkisivuremontin suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Mikäli taloyhtiössä ilmenee odottamattomia tilanteita, kuten vesivuodon aiheuttama vahinko, puheenjohtaja on mukana kriisinhallinnassa ja varmistaa, että tilanne saadaan nopeasti hallintaan.

Puheenjohtajan yleistehtäviin kuuluu myös huolehtia hallituksen kokoontumisesta sekä siitä, että kokousten päätökset kirjataan asianmukaisesti pöytäkirjaan, jonka allekirjoittaa puheenjohtaja ja muu hallituksen jäsen tai läsnä ollut isännöitsijä.

Puheenjohtajan rooli ja vastuu

  • Puheenjohtaja edustaa taloyhtiötä esimerkiksi viranomaisten suuntaan ja neuvotteluissa.
  • Hän johtaa hallituksen kokouksia, varmistaa tehokkaan päätöksenteon ja seuraa, että päätöksiä toteutetaan.
  • Puheenjohtaja huolehtii tiedonkulusta osakkaiden ja hallituksen välillä, esimerkiksi tiedottamalla kokousten päätöksistä.
  • Hän toimii yhteyshenkilönä isännöitsijän, muiden taloyhtiön toimijoiden sekä esimerkiksi asukkaiden edustajien kanssa.

Puheenjohtajan palkitseminen

Taloyhtiön puheenjohtaja ei yleensä saa palkkaa tehtävästään. Puheenjohtajan rooli on luottamustehtävä, jossa toimitaan vapaaehtoisesti yhtiön yhteisen hyvän eteen. Joskus puheenjohtajalle voidaan kuitenkin korvata esimerkiksi kokousmatkakulut tai muut työssä aiheutuneet kulut.

Mikäli puheenjohtajalle maksettaisiin palkkaa, voisi se johtaa siihen, että tehtävään hakeutuisivat ensisijaisesti henkilöt, jotka tavoittelevat taloudellista hyötyä, eikä välttämättä ne, jotka ovat aidosti kiinnostuneita taloyhtiön asioista.

Puheenjohtajan vaihtaminen

Puheenjohtaja vaihdetaan yleensä yhtiökokouksessa tai hallituksen kokouksessa, riippuen siitä, miten yhtiöjärjestyksessä on määritelty. Yleisin tapa on, että uusi puheenjohtaja valitaan seuraavassa yhtiökokouksessa. Jos puheenjohtaja eroaa kesken kauden, voidaan uusi puheenjohtaja valita seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Puheenjohtajan vaihtamisen syitä voi olla monia, kuten esimerkiksi:

  • Puheenjohtajan kausi päättyy yhtiöjärjestyksessä määriteltyyn ajankohtaan.
  • Puheenjohtaja voi erota omasta tahdostaan.
  • Jos puheenjohtaja on toiminut virheellisesti tai jos osakkaat ovat menettäneet luottamuksen häneen, hänet voidaan erottaa.

Puheenjohtajan vastuu

Puheenjohtajan vastuu on ensisijaisesti huolehtia siitä, että taloyhtiön toiminta on lainmukaista ja että yhtiöjärjestystä noudatetaan. Jos taloyhtiössä tapahtuu jotain virheellistä, voi puheenjohtaja joutua henkilökohtaiseen vastuuseen, esimerkiksi jos hän on tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttanut vahinkoa yhtiölle tai sen osakkaille.

Puheenjohtajan vastuut voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Puheenjohtajan on varmistettava, että hallituksen tekemät päätökset ovat lain mukaisia ja yhtiöjärjestyksen vastaisia.
  • Puheenjohtajan on tiedotettava osakkaita yhtiön asioista riittävästi.
  • Puheenjohtajan on huolehdittava yhtiön varojen hoidosta huolellisesti.
  • Puheenjohtajan on tehtävä tiivistä yhteistyötä isännöitsijän kanssa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös muut hallituksen jäsenet vastaavat yhtiön toiminnasta. Puheenjohtaja ei ole yksin vastuussa kaikista yhtiössä tapahtuvista asioista.

Voimme siis todeta, että taloyhtiön puheenjohtajan tehtävä on luottamustehtävä, joka vaatii sekä aikaa että sitoutumista. Puheenjohtajan on toimittava huolellisesti ja vastuullisesti yhtiön edun mukaisesti.

Osakas
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
yhtiökokous
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_77033.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Helmikuu
Helmikuu on taloyhtiölle tärkeä välikiri ennen kevättä. Vaikka ulkona paukkuvat vielä pakkaset, sisätiloissa katse siirtyy jo tulevaan: helmikuussa hallitus ja isännöitsijä viimeistelevät tilinpäätöksen ja valmistelevat kevätyhtiökokousta. Talousarvio on hyvä käydä läpi, ja mahdolliset ylitykset tai säästöt kannattaa huomioida ajoissa.Teknisen ylläpidon osalta helmikuu on oikea hetki tarkistaa, miten kiinteistön lämmitys, ilmanvaihto ja lumitilanne toimivat: ovatko lumet aiheuttaneet vaurioita, onko katolta putoavan lumen vaara hallinnassa ja näkyvätkö lämmityskustannukset talouslukemissa? Tarvittaessa voidaan suunnitella lisätoimia ennen kevään sulamisvesiä.
taloyhtiön vuosikello syyskuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu
Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa?
20233_77141.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Maaliskuu
Taloyhtiön näkökulmasta maaliskuu on oiva aika pitää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen järjestämistä on mahdollista lykätä myös pidemmälle. Taloyhtiön työlistalla olevien hankkeiden sekä projektien kannalta on toki suotavaa järjestää yhtiökokous jo näin vuoden alkupuolella.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
henkilö siivoaa porraskäytävää auringon laskussa
Isännöitsijän tehtävät ja vastuut taloyhtiössä
Isännöitsijän tehtävä on keskeinen osa taloyhtiön sujuvaa arkea, mutta käytännöt isännöitsijän valinnasta ja vastuista eivät aina ole asukkaille tai hallituksen uusille jäsenille selviä. Kuka päättää isännöitsijän ottamisesta, mitä tehtäviä hänelle kuuluu ja miten vastuut ja korvaukset sovitaan?Milloin taloyhtiö tarvitsee isännöitsijän, miten hänen tehtävänsä määritellään ja mihin lakiin hänen toimintaansa sovelletaan? Olitpa taloyhtiön hallituksen jäsen tai kiinnostunut yhtiön hallinnosta, tämä kirjoitus auttaa ymmärtämään, miten isännöitsijä valitaan ja mitä hänen roolinsa käytännössä tarkoittaa.
ihmiset keskustelevat sohvan ympärillä
Yhtiökokouksella valtaa vaikuttaa
Taloyhtiöiden yhtiökokoukset ovat mielenkiintoisia prosessiltaan. Juuri kukaan ei halua hallitusvastuuseen, mutta aika moni haluaa silti ottaa vahvastikin kantaa yhtiön asioihin ja niiden hoitoon. Hyvä tietysti niinkin, mutta miten toimisi kaikkein parhaiten akseli isännöitsijä-hallitus-asukkaat?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton