Vastuu kurtturuusun hävittämiseen pihoilta on tontin omistajalla
Kurtturuusu (Rosa rugosa) (kuva: Shuttersock)
Löytyykö taloyhtiösi pihalta vielä kurtturuusua? Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 01.06.2022, johon mennessä kurtturuusu piti olla poissa taloyhtiön, mökin tai omakotitalon pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.
Kurtturuusun viljeleminen on ollut laitonta vuodesta 2019 asti. Laji luokitellaan hyvin haitalliseksi, sillä se vähentää luonnollista monimuotoisuutta. Kurtturuusu leviää erityisen helposti rannoille, missä se vie elintilaa muilta lajeilta ja voi tehdä ihmisten ja eläinten kulkemisen vaikeaksi muodostamalla jopa kilometrien mittaisia tiheikköjä.
Mistä erottaa kurtturuusun?
Rauman kaupungin toimistohortonomi Pirita Sorsakivi antaa ammattilaisen vinkit, miten tunnistat kurtturuusun. Sorsakiven mukaan tunnistaminen on välillä vaikeaa, mutta kurtturuusun tunnistusta voivat helpottaa ainakin seuraavat vinkit:
- Kukat ovat punaiset tai valkoiset ja yksinkertaiset, kurtturuusun kukat eivät siis ole kerrottuja tai vaaleanpunaisia
- Lehdet ovat soikean pyöreitä, kurttupintaisia ja alta tiheä karvaisia, lehdessä olevien lehdyköiden määrä voi vaihdella
- Varsi on tiheäkarvainen, piikkinen ja piikit ovat suoria ja erimittaisia
- Kiulukat ovat muodoltaan naurismaiset
Lisäapua tunnistamiseen:
Miten kurtturuusuun saa hävitettyä?
Kurtturuusua voi koittaa hävittää esimerkiksi alasleikkaamalla tai näivettämällä. Näivettämisessä revitään useampaan kertaan kasvukaudella kaikki vihreät versot pois. Alasleikkaamalla ruusu leikataan niin alhaalta, ettei siihen jää yhtään lehteä. Molemmat menetelmät ovat hitaita hävityskeinoja ja kurtturuusun katoaminen kestää vuosia.
Toisaalta nopein ja ehkä varmin tapa on tilata paikalle viherrakentamiseen erikoistunut yritys. Yritys kaivaa ruusun juurineen, vie juurakot mennessään ja myös täyttää syvän kaivannon. Kurtturuusun poistamisesta jää melkein puoli metriä syvä kuoppa, sillä ruususta pitää saada kaikki juurakot pois, ettei se kasva takaisin uudelleen.
Jos ruusun tilalle kylvetään nurmikko, ruusu pysyy varmemmin myös poissa ruohonleikkuun avulla. Nurmen laittaminen kurtturuusun tilalle on myös edullisempaa, kuin uusien pensaiden laitto.
– Meillä pensaat on kaivettu juurineen ylös ja alue on perustettu nurmikoksi. Maahan jää helposti juurenpalasia, joista lähtee uusia taimia kasvuun. Nurmikolta kurtturuusun uusi kasvu on kuitenkin helppo huomata, pitää leikkaamalla kurissa ja vähitellen kasvu taantuu. Kurtturuusujen kasvijäte viedään jäteasemalle poltettavaksi ja ainakin Raumalla vieraslajien vieminen jäteasemalle on yksityisille ilmaista.
Pirita Sorsakivi
Kurtturuusu pitää leikata maahan ennen marjojen kypsymistä, etteivät linnut ehdi levittää sitä, vaikka koko pensaikkoa ei vielä ehtisikään poistaa.
Kurtturuusun poistoa ei kannata lykätä loputtomiin, sillä lakiin on kuitenkin merkitty sanktiot paikan omistajille, jos torjuntatyö jää tekemättä.
Huomio
ELY-keskuksen ohje kurtturuusun hävittämiseen
Kurtturuusun saat hävitettyä pihaltasi kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt saat kiskottua maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.
Vaihtoehtoisesti voit näivettää kurtturuusun. Kun revit kaikki pensaan lehdet kesästä toiseen, pensas näivettyy 3‒4 vuodessa kokonaan hengiltä.
Onko kurtturuusun hävittäminen kallista?
Yksittäiset puskat tai pienet kurtturuusuryhmät pystyy taloyhtiössä hävittämään vaikka talkoilla, mutta suuremmat aidanteet ovat myös suuritöisempiä. Tähän tarvitaan apuun kaivuria.
Hintaan vaikuttaa tietysti kasvuston määrä, Sorsakivi kertoo.
– Kuinka monta työtuntia siihen käytetään ja onko alue niin iso, että tarvitaan kaivinkonetta avuksi. Meillä urakoitsijat ovat ensiksi leikanneet pensaat alas ja kaivinkone on käynyt myöhemmin kaivamassa juuret ja tasaamassa alueen. Muutaman pensaan poistaa varmasti ilman kaivinkonettakin, sanoo Sorsakivi.
YLE:n artikkelin mukaan kurtturuusun hävittäminen maksaa 500 eurosta (omakotitalon piha) hieman yli 1000 euroa maksavaan rivitalopihaan ja aina jopa yli kymmeneen tuhanteen euroon asti (tienvarsi). Hintatiedot ovat vuodelta 2021.
Lähteet: Rauman kaupunki, ELY-keskus, YLE, WWF, Vieraslajiportaali