• Etusivu
  • Remontti

Oikeudenmukaista vesilaskutusta ilman putkiremonttia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 12.10.2023
20212_68614.jpg

Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.

Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Vedenkulutuksen vähentämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle omista kulutustottumuksista ja tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Mikäli vedensäästötavoitteet jäävät kuitenkin saavuttamatta, voi olla tarpeen tehdä parannuksia laitteisiin ja järjestelmiin. Nyt tämä onnistuu jopa ilman putkiremonttia.

Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista. Kun rautaan yhdistetään automaattinen tiedonsiirto ja laskutuksen rajapintaratkaisut, luodaan vanhoille taloyhtiölle kaikki valmiudet kulutuksen mukaiseen laskutukseen siirtymiseen nopeallakin aikataululla.

Vedenkulutuksen mittauksessa on älyä

Huoneistokohtainen vedenmittaus tuo huoneistojen vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaalle, sillä vedenkulutus nähdään todellisina litroina ja euroina. Huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan ja tehdä vastuullisia valintoja.

20212_68615.jpg

Uutta teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta niin taloyhtiö-, kiinteistö- kuin huoneistokohtaisesti. Se tarjoaa välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin ja seurantaan jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan. Se hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. VertoBlue on helppo asentaa sillä ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.

Kun vedenkulutuksessa säästetään kolmannes, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa siksi, että se on oikeudenmukaista - asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös luonto kiittää.

Kiinnostuitko?


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20214_70244.jpg
Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi - paitsi kun lämmin vesi loppuu
Sähkönhinnan noustessa myös käyttöveden lämmitys käy entistä kalliimmaksi. Älyvaraaja on oiva apuri sähkönsäästöön, sillä se "oppii talon tavoille" ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton