• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Huhtikuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.03.2022Päivitetty 01.08.2023
20233_78073.jpg

Huhtikuussa ympärillä oleva luonto heräilee jälleen talven jälkeen. Päivät pitenevät entisestään, ensimmäiset kukat sekä perhoset tulevat esiin ja linnut aloittavat iloisen viserryksensä. Lumien sulaminen tuo mukanaan myös jokakeväisen tulvien riskin. Ennen vanhaan tavattiin keväällä, huhtikuun tietämillä, ennustaa jopa tulevan kesän säätä ja lämpötiloja. Tämä valoisa kuukausi on hyvä alku kaikelle uudelle, myös hallitustoiminnalle. On nimittäin aika hallituksen järjestäytyä.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Hallituksen jäsenet ovat yleensä yhtiökokouksen valitsemia. Hallituksen jäsenyys on yleensä vapaaehtoista ja kyseisestä tehtävästä voi erota halutessaan koska tahansa. Tieto eroamisesta tulee ilmoittaa hallitukselle.

Hallituksen jäsenellä ei ole erityisiä kelpoisuusvaatimuksia; tavallista kuitenkin on, että taloyhtiön hallitus valitaan osakkeenomistajien keskuudesta. Myös isännöitsijä voi olla hallituksen jäsen.

Jotta hallitus voi työskennellä tehokkaasti, tulee sen järjestäytyä ja sopia yhdessä muutamia seikkoja, joita noudatetaan toimikauden ajan. Päätöstä vaativat asiat lähtevät liikkeelle toiminnan hyvin perustuksellisista asioista. Hallituksen työjärjestyksessä nimittäin sovitaan muiden muassa hallituksen kokousten koollekutsumisajasta sekä -tavasta ja päätetään kokouspaikka. Myös kokoonkutsuja valitaan – useimmiten tähän tehtävään valitaan hallituksen puheenjohtaja.

kokoushuone jossa ihmisiä

Kiinteistön työt huhtikuussa

Tämän päivän maailmassa myös työskentelytapa tulee päättää, eli miten kokous järjestetään: perinteisenä, puhelinkokouksena vai netin välityksellä. Tilaisuudessa sovitaan roolien jakautuminen hallituksen jäsenten kesken, samalla jakautuvat myös vastuutehtävät. Kaikista yllä mainituista päätöksistä annetaan tieto lisäksi taloyhtiön osakkaille.

Muistakaa huolehtia ajantasaiset tiedot hallituksen kokoonpanosta kaupparekisteriin sekä muihin tarvittaviin jäsenrekistereihin. Tiedottakaa mahdollisista muutoksista myös tilin- ja toiminnantarkastajille.

Lukuvinkkinä:

Ulkona:

Kevään ja kasvukauden ollessa alkamaisillaan, on aika huolehtia pihalla kasvavat pensaat sekä puut kuntoon. Puiden ja pensaiden oikea-aikainen leikkaaminen auttaa parantamaan muun muassa kukintaa sekä kasvattamaan sadon määrää etenkin hedelmäpuiden ollessa kyseessä. Leikkaaminen auttaa myös pitämään kasvun kurissa, ja pensas aidanteet aisoissa ja huolitellun näköisenä.

Pensaiden alustojen ja istutusaltaiden kuorikemäärä kannattaa näin kevään tullen tarkistaa. Nyt on hyvä aika hankkia täydennystä ennen kuin kasvukausi lähtee todella käyntiin.

Jos taloyhtiössä on käytössä sulatusjärjestelmä, voi sen napsauttaa pois päältä. Tämä toki kannattaa suorittaa vasta, jos lumi ja jää on selvästi pysytellyt poissa.

Lukuvinkki:

Muistakaa leikata puut ja pensaat oikea-aikaisesti.
Muistakaa leikata puut ja pensaat oikea-aikaisesti.

Sisällä:

Talven pimeyden ja harmauden jälkeen tuntuu, että elimistö kaipaa auringon valon lisääntyessä lisää happea ja energiaa. Myös tästä syystä kannattaa huomiota kiinnittää taloyhtiön ilmanvaihtoon.

Kevät, erityisesti ajalta ennen siitepölykautta, on erinomaista aikaa tarkistaa sekä tulo- että poistokoneiden kunto ja toiminta sekä vaihtaa mahdollisesti kuluneet osat ja suodattimet uusiin. Myös asunnoissa olevat ikkunoiden ulkoilmaventtiilit kannattaa tarkistaa ja puhdistaa epäpuhtauksista. Näidenkin kohdalla suodattimien vaihto voi olla ajankohtainen ratkaisu.

Asukkaalle muistettavaa

Maaliskuun vuosikellossa jo nostettiin esille asiaa lämmitysjärjestelmien tarkistamisesta, nyt viimeistään se kannattaa suorittaa tai ainakin tarkkailla. Erityisesti asukkaiden kannattaa seurata omien asuntojensa lämpötilojen muutoksia nyt, kun lämmityskausi on lopuillaan.

Maaliskuun vuosikello

Ajankohtaista jokaiselle

Piristä kotiasi, naapuriasi tai ystäviäsi vaikka iloisella narsissi- tai tulppaanikimpulla. Pääsiäinen nimittäin osuu juuri huhtikuun alkuun. Vaikka et pääsiäistä juhlisikaan sen perinteisessä merkityksessä, voi sitä tahtoessaan pitää vaikka kevään juhlana.

Taloyhtiön lasten kesken voi pihalle järjestää leikkimielisen kisailun, jossa joukolla etsitään, vaikka pihalle kätkettyjä paperisia pääsiäismunia. Jos taloyhtiössänne on niin kutsuttu puuharyhmä, järjestäkää jotain riemukasta koko taloyhtiön väelle nyt kun saamme jälleen tavata toisiamme hieman vapaammin.

Taloyhtiön viestinnästä huolehtivien kannattaa muistaa tiedottaa joko hallituksen puolesta tai yhdessä hallituksen kanssa yhtiökokouksessa tehdyistä päätöksistä sekä aikatauluista, jolloin toteutukset pyörähtävät käyntiin. Laittakaa myös esille tieto, miten hallituksen parhaiten tavoittaa.

useita erilaisia tulppaaneja

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

  • 1.4. on aprillipäivä
  • Huhtikuun alussa juhlimme pääsiäistä
  • 9.4. vietetään Mikael Agricolan päivää eli suomen kielen päivää. Samalle päivämäärälle osuu myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä
  • 27.4. on aika juhlistaa veteraaneja kansallisen veteraanipäivän muodossa.

Lue myös muut vuosikellon osat

pääsiäisasetelma, jossa kakkutikkareita ja koristeita

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton