• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu

Mariana Ravonius
Päivitetty 13.06.2025
taloyhtiön vuosikello kesäkuu

Taloyhtiön vuosikello: Kesäkuu (Kuva Keijo Aulu)

Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Missä vaiheessa on taloyhtiön välitilinpäätös? Hyvä deadline sille on 30.6.

Kesä on hyvä aika suorittaa taloyhtiössä erilaisia korjaushankkeita ja remontteja. Hyvällä säällä tehtäviä remontteja ovat esimerkiksi julkisivujen kunnostukset sekä puhdistukset, kattoremontit ja parvekkeiden kunnostus. Nyt on myös hyvä aika tarkistuttaa salaojien kunto. Näiden etenemisestä tulee hallituksen pysyä perässä ja seurata aktiivisesti tapahtumia.

Tärkeää on myös muistaa sopia hallituksen ja isännöitsijän kesälomien ajoittamisesta sekä tuurauksista. Taloyhtiön asukkaan näkökulmasta tarkasteltuna on hyvä, jos tavoitettavissa olisi aina joku henkilö, joka pystyy vastaamaan akuuteimpiin kysymyksiin.

Lukuvinkki: Tilintarkastajan vinkit: Miten lukea tilinpäätösasiakirjoja?

<p data-block-key="cqfyo">Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.</p>
Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.

Kiinteistön työt kesäkuussa

Ulkona:

Miten nurmialueiden ja pihan hoito on taloyhtiössänne sovittu? Mikäli työt on ulkoistettu huoltoyhtiölle, kannattaa varmistaa sopimuksen sisältö sekä laajuus ennen sesongin alkua, jotta kesän aikana ei tule yllätyksiä pihan kunnossapidosta.

Jos taas on sovittu vuorosysteemistä, jossa jokainen asunto vuorollaan huolehtii esimerkiksi nurmikon leikkaamisesta, sopikaa vielä ennen vuorojen aloitusta, missä mikäkin työkalu säilytetään ja missä kunnossa niiden tulee olla seuraavaa käyttäjää ajatellen. Myös tässä kohtaa on hyvä sopia, kuka huolehtii työkalujen määräaikaisesta huollosta, korjauttamisesta niiden rikkoutuessa sekä esimerkiksi polttoaineen hankinnasta.

Lukuvinkki:

puutarhan oleskelualue

Sisällä:

Kesän ollessa kauneimmillaan, voidaan huolehtia talven lämmitysasetukset kesäasetuksille. Samalla on oiva hetki tarkistaa lämmönsiirtimien ja muiden käytössä olevien lämmityslaitteiden automatiikka sekä venttiilit ja varmistaa niiden asianmukainen toimivuus. Huolehditaan myös käyttövesi ja paineistus kuntoon, tarkistetaan tässäkin yhteydessä venttiilien toiminta.

Nyt on myös hyvä katsoa taaksepäin. Paljonko taloyhtiössä on kulutettu vettä viimeisen tarkastelujakson aikana. Miettikää, onko tarkasteluajankohta toimiva ja pohtikaa, onko muita tapoja seurata kulutusta.

Lukuvinkki: Näin onnistuu asunnon viilennys kesähelteillä

Asukkaalle muistettavaa

Koska kesälomapäivät ovat edessä, viestikää taloyhtiön asukkaille, minne heidän tulee olla yhteydessä mahdollisten vahinkojen sattuessa ja kysymysten ilmetessä. Kirjatkaa ylös tarvittavat yhteystiedot ja toimintaohjeet joko asukkaille jaettavaan tiedotteeseen tai vaihtoehtoisesti yhteiselle ilmoitustaululle. Jos taloyhtiössänne on käytössä sähköinen ilmoitustaulu, voidaan tiedotus hoitaa nopeasti ja mahdollisten muutosten päivitys välittömästi.

Yhteystietoihin kannattaa kirjata ainakin isännöinnin ja kiinteistöhuollon yhteystiedot sekä ajankohdat, jolloin hallitus on tavoitettavissa.

Ajankohtaista jokaiselle

Jotta kesä sujuisi kaikilla mukavasti, on tärkeää muistaa, että taloyhtiössä asuu myös muita. Huomioithan siis käytökselläsi myös muut asukkaat. Esimerkiksi grillaus taloyhtiön yhteisellä grillipaikalla voi puhuttaa, mikäli yksi ryhmä varaa tilan itselleen koko kauniin päivän ajaksi.

  • Muistakaa, että jokainen on vastuussa turvallisuudesta, joten varmistakaa, että tuli on varmasti sammunut hiilillä grillaamisen päätyttyä. Kaasugrilleissä muistakaa sulkea kaasuntulo.
  • Kerätkää roskat asianmukaisesti roskasäiliöihin ja siivotkaa sotkut, jokaisen on miellyttävämpi käyttää yhteisiä oleskelualueita niiden ollessa siistit.

Vaikka kesäloma kenties kutsuukin kirmaamaan lomamatkalle, muista huolehtia kotisi turvallisuudesta poissaolosi aikana. Älä jätä selviä merkkejä poissaolostasi ulkopuolisille.

Lukuvinkki:

<p data-block-key="652u1">Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.</p>
Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

  • 4.6. juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Samalla päivämäärällä juhlitaan myös Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivää
  • Kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin jäävä lauantai on juhannuspäivä ja samalla Suomen lipun päivä.

Lukuvinkki: Asiaa liputuksesta

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20098_18394.jpg
Isännöitsijä -sankari vai konna?
Vaatimukset isännöitsijän ammattitaitoa ja toimintaa kohtaan ovat lisääntyneetSuomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa on yli miljoona asuntoa. Tätä sadan miljardin omaisuusmassaa omistaa noin kaksi miljoonaa osakasta. Osakkaiden ja asukkaiden etua valvoo taloyhtiöiden hallituksissa noin neljännesmiljoona jäsentä, joiden keskeinen yhteistyökumppani ammatillisella tasolla on isännöitsijä. Päätoimisia ammatti-isännöitsijöitä on vain muutama tuhat. Alalle kaivataankin lisää isännöitsijöitä niin määrällisesti kuin myös laajemmin koulutettuna.Isännöitsijä on useimmissa taloyhtiöissä yhtiön luottomies, täysverinen ammattilainen niin talouden suunnittelun kuin remontoinninkin hallinnassa. Vastapainoksi joissain yhtiöissä isännöinti koetaan pakkopullana, välttämättömänä pahana. Molemmissa tapauksissa vaatimukset isännöinniltä saatavaa palvelua kohtaan ovat kuitenkin korkeat. Joissain yhtiöissä tästä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, joissain taas isännöitsijä valitaan pelkän hinnan perusteella. Entäpä sitten kun remonttitarve iskeekin kuin ne kuuluisat telefaxit, odottamatta ja pyytämättä. Ja kun tilanne on ns. päällä, on isännöitsijän näytettävä kykynsä tai kyvyttömyytensä, oltava taloyhtiön pelastava sankari tai mitään aikaansaamaton luuserikonna.
kaksi ihmistä kättelee
Miten taloyhtiön hallitus toimii ja mistä se koostuu?
Kevään yhtiökokoukset ovat jo ovella. Tässä taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään sekä koko taloyhtiötä että myös yksittäistä osakasta koskevista tärkeistä asioista. Ja sitten se karmivin asia, joka saa jonkun jopa jättäytymään pois yhtiökokouksesta: kokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus.Tavallaan ymmärrettävää, että taloyhtiön hallituksen jäsenyys, saati sitten puheenjohtajuus, saattaa tutisuttaa polvia. Onhan näitä uutisia hallituksen jäsenten sekä puheenjohtajan vastuusta jo kuultu useampiakin, esimerkiksi katolta pudonneeseen lumeen tai korjausurakoiden kilpailuttamisiin liittyen. Hallituksen päätöksistä – tai niiden puuttumisesta – voi seurata isojakin taloudellisia vastuita. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, joka on lain, yhtiöjärjestyksen tai yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Tällaisen päätöksen noudattaminen voi pahimmillaan johtaa hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuseen yhtiölle, osakkeenomistajalle tai ulkopuoliselle henkilölle. Hallituksen jäsenten tulee siis olla hyvin perillä taloyhtiön yhtiöjärjestyksen sisällöstä sekä asunto-osakeyhtiölainsäädännöstä. Kun vastuu on näin ankaraa, mistä enää löytää hallitukseen jäseniä?
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton