• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.05.2022Päivitetty 01.08.2023
taloyhtiön vuosikello kesäkuu

Ihana ja suloinen kesäkuu. Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Missä vaiheessa on taloyhtiön välitilinpäätös? Hyvä deadline sille on 30.6.

Kesä on hyvä aika suorittaa taloyhtiössä erilaisia korjaushankkeita ja remontteja. Hyvällä säällä tehtäviä remontteja ovat esimerkiksi julkisivujen kunnostukset sekä puhdistukset, kattoremontit ja parvekkeiden kunnostus. Nyt on myös hyvä aika tarkistuttaa salaojien kunto. Näiden etenemisestä tulee hallituksen pysyä perässä ja seurata aktiivisesti tapahtumia.

Tärkeää on myös muistaa sopia hallituksen ja isännöitsijän kesälomien ajoittamisesta sekä tuurauksista. Taloyhtiön asukkaan näkökulmasta tarkasteltuna on hyvä, jos tavoitettavissa olisi aina joku henkilö, joka pystyy vastaamaan akuuteimpiin kysymyksiin.

Vinkki:
Kiinnostaako taloyhtiön kunnossapito ja tulevaisuus? Tutustu webinaariimme aiheesta.
Kunnossapito ja tulevaisuus

Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.
Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.

Kiinteistön työt kesäkuussa

Ulkona:

Miten nurmialueiden ja pihan hoito on taloyhtiössänne sovittu? Mikäli työt on ulkoistettu huoltoyhtiölle, kannattaa varmistaa sopimuksen sisältö sekä laajuus ennen sesongin alkua, jotta kesän aikana ei tule yllätyksiä pihan kunnossapidosta.

Jos taas on sovittu vuorosysteemistä, jossa jokainen asunto vuorollaan huolehtii esimerkiksi nurmikon leikkaamisesta, sopikaa vielä ennen vuorojen aloitusta, missä mikäkin työkalu säilytetään ja missä kunnossa niiden tulee olla seuraavaa käyttäjää ajatellen. Myös tässä kohtaa on hyvä sopia, kuka huolehtii työkalujen määräaikaisesta huollosta, korjauttamisesta niiden rikkoutuessa sekä esimerkiksi polttoaineen hankinnasta.

Lukuvinkki:
Kuka päättää, mitä taloyhtiön pihaan saa rakentaa?

puutarhan oleskelualue

Sisällä:

Kesän ollessa kauneimmillaan, voidaan huolehtia talven lämmitysasetukset kesäasetuksille. Samalla on oiva hetki tarkistaa lämmönsiirtimien ja muiden käytössä olevien lämmityslaitteiden automatiikka sekä venttiilit ja varmistaa niiden asianmukainen toimivuus. Huolehditaan myös käyttövesi ja paineistus kuntoon, tarkistetaan tässäkin yhteydessä venttiilien toiminta.

Nyt on myös hyvä katsoa taaksepäin. Paljonko taloyhtiössä on kulutettu vettä viimeisen tarkastelujakson aikana. Miettikää, onko tarkasteluajankohta toimiva ja pohtikaa, onko muita tapoja seurata kulutusta.

Lukuvinkki:
Näin onnistuu asunnon viilennys kesähelteillä

Asukkaalle muistettavaa

Viestikää asukkaille, keneen voi olla yhteydessä tarpeen vaatiessa.
Viestikää asukkaille, keneen voi olla yhteydessä tarpeen vaatiessa.

Koska kesälomapäivät ovat edessä, viestikää taloyhtiön asukkaille, minne heidän tulee olla yhteydessä mahdollisten vahinkojen sattuessa ja kysymysten ilmetessä. Kirjatkaa ylös tarvittavat yhteystiedot ja toimintaohjeet joko asukkaille jaettavaan tiedotteeseen tai vaihtoehtoisesti yhteiselle ilmoitustaululle. Jos taloyhtiössänne on käytössä sähköinen ilmoitustaulu, voidaan tiedotus hoitaa nopeasti ja mahdollisten muutosten päivitys välittömästi.

Yhteystietoihin kannattaa kirjata ainakin isännöinnin ja kiinteistöhuollon yhteystiedot sekä ajankohdat, jolloin hallitus on tavoitettavissa.

Ajankohtaista jokaiselle

Jotta kesä sujuisi kaikilla mukavasti, on tärkeää muistaa, että taloyhtiössä asuu myös muita. Huomioithan siis käytökselläsi myös muut asukkaat. Esimerkiksi grillaus taloyhtiön yhteisellä grillipaikalla voi puhuttaa, mikäli yksi ryhmä varaa tilan itselleen koko kauniin päivän ajaksi.

  • Muistakaa, että jokainen on vastuussa turvallisuudesta, joten varmistakaa, että tuli on varmasti sammunut hiilillä grillaamisen päätyttyä. Kaasugrilleissä muistakaa sulkea kaasuntulo.
  • Kerätkää roskat asianmukaisesti roskasäiliöihin ja siivotkaa sotkut, jokaisen on miellyttävämpi käyttää yhteisiä oleskelualueita niiden ollessa siistit.

Vaikka kesäloma kenties kutsuukin kirmaamaan lomamatkalle, muista huolehtia kotisi turvallisuudesta poissaolosi aikana. Älä jätä selviä merkkejä poissaolostasi ulkopuolisille.

Lukuvinkki:
Murtovarkaan niksit kodin suojaamiseen
Näin toteutat viihtyisän parvekkeen

Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.
Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

  • 4.6. juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Samalla päivämäärällä juhlitaan myös Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivää
  • Kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin jäävä lauantai on juhannuspäivä ja samalla Suomen lipun päivä.

Lukuvinkki:
Asiaa liputuksesta

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla on ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.Katso lisätietoa yhtiökokouksestaTaloyhtiössä tieto kulkee helposti epämääräisinä huhupuheina porraskäytäväkeskusteluissa. Vain yhtiökokouksessa osakas voi saada tietoa siitä, miten asiat oikeasti ovat. Osakkaan kannattaa perehtyä yhtiökokousasiakirjoihin huolella jo ennen kokousta ja kysyä rohkeasti häntä askarruttavista asioista niiden käsittelyn yhteydessä. Yhtiökokouksella on toki oikeus rajata osakkaan kyselyä siten, että vain asiaankuuluviin kysymyksiin vastataan.Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Vain osallistumalla taloyhtiön vuosikokoukseen osakas saa tietää, mitä taloyhtiössä tapahtuu. Samalla osakas voi vaikuttaa siihen, mitä talolle tehdään ja millaista asuminen omassa taloyhtiössä on. Yhtiökokous tekee taloyhtiön kannalta tärkeimmät päätökset kuten valitsee hallituksen, päättää yhtiövastikkeen ja esimerkiksi vesimaksujen määrästä. Osakkaan kannattaa siis avata suunsa.Mikäli osakas ei itse ehdi kokoukseen, on hänellä lain mukaan oikeus käyttää asiamiestä esim. luotettavaa naapuria kokouksessa. Suositeltavin tapa on antaa kirjallinen valtakirja.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
201710_50422.jpg
Polkupyörä kippioven taakse suojaan
Habitare-messuilla lanseerattiin Velodoor-pyöräovi polkupyörien säilyttämistä varten. Velodoor-polkupyörien pysäköintijärjestelmä on pyöräkohtainen säilytysyksikkö kippiovella, jossa kullakin pyörällä on oma, lukolla varustettu kippiovi.Tilaa maksuton esite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton