• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
Taloyhtiön vuosikello: Heinäkuu

Lämpöinen ja aurinkoinen heinäkuu hellii. Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Taloyhtiön hallitus viettää kesälomaa, kuten valtaosa suomalaisista. Tarvittaessa hallitus on kuitenkin kokoon kutsuttavissa, mikäli jotain tärkeää ilmenee. Jos taloyhtiössä on käynnissä korjaushankkeita, niiden seurantaa jatketaan vaikka käynnissä olisikin lomakausi.

Kiinteistön työt heinäkuussa

Ulkona:

Mitä taloyhtiössä on sovittu nurmikon leikkauksesta sekä istutusten hoidosta? Jos ne ovat ulkoistettu huoltoyhtiölle, muistittehan varmistaa mitä kaikkia huoltotoimia sopimukseen kuuluu. Jos taas yhteisten alueiden kunnossapito on kiertävänä työtehtävänä taloyhtiön asukkaiden keskuudessa, pidäthän omalta osaltasi huolen, että omalla vuorollasi sovitut työtehtävät tulevat tehdyksi reiluuden nimissä.

Kesä on myös hyvää aikaa huolehtia sekä salaojajärjestelmän toimivuus kuntoon että sadevesi- ja erotinkaivojen tarkastus. Tarvittaessa edellä mainitut järjestelmät tyhjennetään ja puhdistetaan. Ja nyt ennen syksyn suurempia sateita on hyvä vilkaista myös kattokaivojen kunto sekä huolehtia ne puhtaaksi ylimääräisestä roskasta ja liasta. Erityisen tärkeää kattokaivojen tarkistus on myrskyjen jälkeen, jotta turhia vahinkoja ei pääsisi syntymään.

Lukuvinkki:
Näin ihanasti voi nurmikko vihertää, kun sitä hoitaa hyvin

Sisällä:

Kesäisin sisätiloissa ei ole sen suurempaa tehtävää. Keskustelun aiheeksi voivat toki kesän aikana nousta ilmanvaihto ja asunnon viilentäminen. Koska harvoin huoneistot saadaan viilennettyä siten, että kaikilla olisi miellyttävä olla, mieltymysten ollessa kaikilla erilaisia, voivat erityisesti viileämmästä asunnosta nauttivat harkita hankkivansa asuntoonsa erillisen siirreltävän ilmastointilaitteen tai ilmanviilentimen, jonka tehoa voi säätää tarpeen mukaan.

<p data-block-key="qmwiu">Siirreltävät ilmastointilaitteet ja ilmanviilentimet tuovat helpotusta helteeseen.</p>
Siirreltävät ilmastointilaitteet ja ilmanviilentimet tuovat helpotusta helteeseen.

Asukkaalle muistettavaa

Heinäkuu on lomakuu, joten monet suuntaavat kaupungin melskeestä ja vilskeestä kohti mökkimaisemia ja luonnonrauhaa. On kuitenkin tärkeää, että kotoa ei poistuta noin vain, vaan huolehditaan siitä, että se ei näytä asumattomalta – näin eivät kutsumattomat vieraat saavu kylään. Muista siis pyytää jotakuta luotettua ystävääsi, sukulaistasi tai naapuriasi tyhjentämään saapuneet postit ja hieman seurailemaan, mitä kotinurkissasi tapahtuu.

Vaikka monet lähtevätkin arkea karkuun maaseudulle, löytyy joukosta myös heitä, jotka nauttivat kauniista ja kukkivasta kaupungista kesäkahviloineen ja terasseineen. Asunnon viileänä pitämiseen on olemassa helppoja konsteja. Ohessa lukuvinkkinä niistä muutama trooppisia öitä helpottamaan.

Lukuvinkki:
Viilennä asuntosi

Ajankohtaista jokaiselle

Koska helle rasittaa jokaista eri tavalla, muistathan pitää huolta myös naapureistasi. Kuumuus voi yllättää erityisesti iäkkäämmät henkilöt, joten apu ja huolenpito voi olla tarpeen. Ja muista huolehtia myös karvaisemmista ystävistä. Myös lemmikit kärsivät kuumasta, joten tarjoa myös heille viilennystä sopivin väliajoin.

Kesä kutsuu pihalle ja erityisesti lapset viihtyvät temmeltäessään taloyhtiön leikkikentällä. Leikkikentän turvallisuutta ei kuitenkaan kannata vähätellä, sillä vahinko voi sattua yllättävänkin nopeasti. Ohessa lukuvinkki siitä, mitä vaaranpaikkoja leikkikentän alueella voi olla.

Lukuvinkki:
Pidä huolta myös naapuristasi
Lemmikki taloyhtiössä
Turvallinen leikkikenttä perheen pienemmille

<p data-block-key="jw9ej">Nauti kesästä ja pidä huoli läheisistä.</p>
Nauti kesästä ja pidä huoli läheisistä.

Liputuksen sekä muun kesäisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

6.7. juhlitaan Eino Leinon päivää eli runon ja suven päivää.

Info

Info

Lue myös muut Vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Isännöitsijä
Taloyhtiöllä voi olla isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä on tästä maininta tai yhtiökokous niin päättää. Yhtiökokous voi siten päättää isännöitsijän valinnasta, vaikka yhtiöjärjestyksessä ei tätä määräystä olisikaan.Isännöitsijän nimittää hallitus, jonka samalla tulisi sopia isännöitsijän kanssa hänen tehtäviensä yksityiskohtaisemmasta sisällöstä sekä kustannusten korvaamisesta.Isännöitsijä voi olla luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö. Jos isännöitsijänä on yhteisö, sen tulee ilmoittaa hallitukselle, kuka toimii päävastuullisena isännöitsijänä yhteisössä.Isännöitsijäksi tulisi yleensä valita, jos taloyhtiössä on useampia huoneistoja, alan ammattilainen. Suotavaa on, että isännöitsijän tehtävien hoitamisesta tehdään kirjallinen sopimus, jossa on myös luetteloitu isännöitsijän vastuulla olevat tehtävät, isännöitsijälle maksettavan korvauksen perusteet sekä, jos tietyistä tehtävistä maksetaan erillis- tai lisäkorvausta, sen perusteet.Isännöitsijä toimii yhtiön hallituksen alaisuudessa sen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hallituksen valvontaa liittyy se, että isännöitsijän tulee huolehtia kirjanpidon lainmukaisuudesta sekä varainhoidon järjestämisestä luotettavasti. Yksinkertaistaen voisi todeta, että isännöitsijä huolehtii käytännön toimista, joita hallitus valvoo.Hallituksen tulisi korvausvastuun varalle ja taloyhtiön edun vuoksi huolehtia siitä, että isännöitsijällä ja tarvittaessa myös hallituksella itsellään on asianmukainen vastuuvakuutus.Isännöitsijään sovelletaan uuden asunto-osakeyhtiönlain hallituksen jäseniä koskevia 7-luvun 2§:n 4. momentin (pätemätön päätös), 4 §:n (esteellisyys) ja 10 §:n (kelpoisuus) säännöksiä.Isännöitsijä voi erota tehtävästään ilmoittamalla siitä hallitukselle. Hallitus voi myös erottaa isännöitsijän. Ellei muusta ole esim. isännöintisopimuksessa sovittu, ero tulee voimaan välittömästi.
paperi jolle rastitettu tehtäviä ja minitalo sen päällä
Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää?
Minut valittiin isännöitsijäksi vuosi sitten vuosikokouksessa. Yhtiössämme on 3 paritaloa, siis 6 asuntoa yhteensä. Yhtiökokouksessa valittu isännöitsijä on perinne 70-luvulta, jolloin rakennukset valmistuivat. Asukkaat ovat lähes kaikki alkuperäisiä, keski-ikä on korkea ja kukin vuorollaan on nimetty isännöitsijäksi. Kun luin Kiinteistöliiton sivuilta isännöitsijän vastuista, totesin, että yhtiön ajatus isännöitsijästä on vanhanaikainen: isännöitsijä on henkilö, joka pitää yhteyttä huoltoyhtiöön ja parhaan kykynsä mukaan hoitelee yhtiön asioita. Kellään yhtiössämme ei kuitenkaan ole sellaista osaamista, että voisi ottaa vastuuta pihan liukkaudesta aiheutuvista onnettomuuksista, valvoa remontteja, vastata vaikkapa väärin remontoitujen kohteiden vesivahingoista jne.Onko isännöitsijän vastuu pienessäkin yhtiössä samanlainen kuin isossa kerrostalossa? Onko isännöitsijä ylipäänsä valittava näin pienessä yhtiössä? Voiko isännöitsijän korvata jollakin muulla nimikkeellä, jossa ei ole vastaavia virallisia vastuita, mutta johon kuuluisi yhteydenpito huoltoyhtiöön? Ja isot päätökset tehtäisiin asukkaiden kokouksessa, jolloin toivottavasti ketään ei voitaisi haastaa oikeuteen tehdyistä virheistä. Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä? Ulkopuolisen isännöitsijän käyttö tuntuisi näin pienessä yhtiössä liioittelulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton