• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuolto ja ylläpito: toimivan taloyhtiön salaisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
20123_30195.jpg

Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena. Kiinteistönomistajat eli osakkaat tekevät valinnan siitä mikä on tarkoituksenmukainen tapa järjestää kiinteistönhuolto kussakin taloyhtiössä. Valinnan taustalla ovat kiinteistön asettamat vaatimukset sekä kiinteistönhuollon tavoitteet. Tavoitteiden tulee olla vähintään taloyhtiössä sellaisia, että kiinteistön arvo säilyy. Toki suositeltavaa on, että kiinteistön arvoa pyritään nostamaan samalla kun käyttäjäkunnalle taataan kohtuuhintaisesti turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö.

Kiinteistönhuollon tarkoituksena on estää vikojen ilmaantuminen sekä pitää huoltokohteet käyttö- ja toimintakunnossa. Sananmukaisesti kiinteistönhuolto on huoltamista ja se kohdistuu teknisten järjestelmien lisäksi myös kiinteistön rakenteisiin ja rakennusosiin. Kullakin vuodenajalla on omat vaatimuksensa huollolle. Tämä tulee pitää mielessä, kun mietitään tarkoituksen mukaista tapaa huollon järjestämiselle.

Kohde määrittelee tarpeen

Kiinteistöt ovat yksilöitä ja ne voivat koostua eri aikakausina asennetuista osajärjestelmistä. Kiinteistökohtaisten huoltotöiden määrä on riippuvainen paitsi kohteen rakennusvuodesta myös käyttötarkoituksesta ja kiinteistön varustelusta. Päätös siitä, suoritetaanko kaikki huoltotöihin lukeutuvat työt palveluyrityksen toimesta vai pyritäänkö esimerkiksi osa töistä tekemään osakasvoimin, riippuu tietenkin yhtiöstä ja sen osakkaista. Huomattavaa kuitenkin on, että lisääntynyt kiinteistötekniikan sekä -automaation määrä edellyttää eri alojen erikoisosaamista, olipa arkipäivän huollosta vastuussa sitten osakkaat, talonmies tai huoltoyhtiö.

Kiinteistönhuoltomallit

Kiinteistönhuoltomallit voidaan karkeasti jaotella kolmeen eri toteutustapaan:

  1. Kiinteistönhuoltoyritys
  2. Talonmies
  3. Talkoot

Kiinteistönhuoltoyritys

Kiinteistönhuoltopalveluiden ostamista yritykseltä tukee varmuus ja luottamus huoltotöiden ammattimaiseen hoitamiseen. Usein se on myös kustannustehokas tapa järjestää kiinteistönhuolto. Kiinteistönhuoltoyritystä valittaessa tulee päätöksen kuitenkin perustua palvelun toimivuuteen. On huomattavaa, että esimerkiksi taloyhtiö, jossa on merkittävän suuri piha ja parkkialue, asettaa jo pelkästään kiinteistönä omat vaatimuksensa huoltoon käytettävälle kalustolle. Mikäli huoltoyhtiön käytössä oleva kalusto ei ole tarkoituksen mukainen töiden suorittamiseen, voi asumisviihtyisyys sekä toimivuus taloyhtiössä kärsiä.

Toinen merkittävä kiinteistönhuoltoyritystä tukeva tekijä on palvelutarjonta. Kiinteistön yleishoitoon voidaan liittää perinteisen huollon lisäksi muita palveluita kuten:

  • järjestyksen ja järjestyssääntöjen valvonta
  • talonkirjan ylläpito
  • asiakirjojen säilytys
  • vika- ja ovenavauspäivystys
  • asuntojen näyttö yms.

Lista ei ole millään tavalla tyhjentävä vaan kukin tekee sopimuksen kiinteistönhuollosta tarpeen mukaan. Kiinteistönhuoltosopimusta tehtäessä on kuitenkin syytä aina selvittää hyvinkin tarkkaan sopimusten sisältö ja laajuus. Koska yrityksen valinta suoritetaan tarjousten perusteella, tulee jo tarjouspyyntöä laadittaessa kiinteistönhuollon kattavuus kiinteistössä olla hyvin pitkälti määriteltynä. Halpa kuukausiveloitus voi koitua yllättävänkin kalliiksi vaihtoehdoksi, mikäli erillistöihin sisältyy hyvin arkipäiväisiksi koettuja toimenpiteitä.

Talonmies

Talonmies on rakennuksen ylläpidosta vastaava yksityishenkilö. Aiemmin hyvin yleisesti käytössä ollut talkkari on taloyhtiölle ja asukkaille varsin mieluisa mutta toisinaan huoltoyhtiötä kalliimpi vaihtoehto. Talkkari hoitaa paitsi kiinteistön, pitää tarvittaessa huolta myös taloyhtiön asukkaiden sielunelämästä. Yhteistyö saman, tutun henkilön kanssa onkin usein varsin mutkatonta ja tuntemus kiinteistöstä ja sen toimivuudesta puoltavat talonmiehen valintaa. Ongelmana talonmiestä valittaessa voi kuitenkin olla yksityishenkilön rajoittuneet työajat ja resurssit, mutta ennen kaikkea osaavan talonmiehen löytäminen.

Talkoot

Arkipäivän kiinteistönhuolto voidaan hoitaa osin myös talkoovoimin. Jos lumityöt ja muut pihahommat hoituvat osakkailta, voidaan kiinteistönhoitokustannuksissa saada aikaan hyvinkin merkittäviä säästöjä. Toisaalta asiantuntemus ja yhtiön vastuu kiinteistön ylläpidon asianmukaisesta järjestämisestä edellyttää tässäkin tapauksessa eri osa-alueilla taloyhtiön ulkopuolisen ammattiosaamisen hyödyntämistä. Talkoovoimin järjestetyssä kiinteistön arkihuollossa korostuu erityisesti eri töiden organisointitarve ja yhteistyöhalukkuus. Eripuraa näissä taloyhtiössä voikin aiheuttaa vaikkapa lumitöitä tekevän "ydinryhmän" liiallinen työtaakka suhteessa joidenkin osakkaiden mahdolliseen laiskotteluun. Talkoissahan kyse on enemmässä määrin yhteisen omaisuuden hoitamisesta ja samalla myös yhteisten varojen säästämisestä, joten tasapuolinen työnjako on edellytys eripuran välttämiselle.

Remontti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton