• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu

Mariana Ravonius
Päivitetty 15.05.2025
taloyhtiön vuosikello elokuu

Taloyhtiön vuosikello: Elokuu (Kuva Keijo Aulu).

Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen. Elokuu tuo myös opiskelijat vuokra-asuntoihin. Harkitsetko vuokraamista? Oletko jo vuokranantaja? Oletko menossa vuokralle? Tästä artikkelista löydät kattavat ohjeet.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Elokuu on hyvä hetki tarkistaa miten taloyhtiöllä menee taloudellisesti. Toisin sanoen on tullut aika käsitellä mahdollinen välitilinpäätös. Yleensä välitilinpäätös tehdään vain tarvittaessa, kuten esimerkiksi isännöitsijän vaihtuessa, hallinnon vaihtuessa tai jonkun asukkaista sellaista vaatiessa. Se, miltä välitilinpäätös näyttää, auttaa arvioimaan sitä tarvitseeko taloyhtiön taloudenpidossa tehdä toimenpiteitä suuntaan tai toiseen. Samalla kannattaa myös suunnitella jo seuraavan tilikauden aikana mahdollisesti alkavia korjaushankkeita.

Lukuvinkit:

nainen puhuu taloyhtiön kokouksessa

Kiinteistön työt elokuussa

Ulkotiloissa jatkuu edellisten kuukausien tapaan piha-alueiden kunnossapito. Nurmikoiden leikkuut sekä pensaiden ja muiden istutusten siistinä pitäminen takaavat viihtyisyyden jokaiselle asukkaalle.

Onko kesän aikana käynyt ilmi mahdollisia korjaustarpeita tai tullut mieleen muutosehdotuksia, jolla saataisiin nostettua yhteisten alueiden kuntoa ja käyttöastetta? Muistakaa tuoda havaintonne esille taloyhtiön päättäjille. Mikäli jokin asia vaatii ehdottomasti huomiota jo yleisen turvallisuuden takia, on otettava yhteyttä isännöitsijään. Miltä siis näyttävät pihan oleskelualueet tai mahdollisesti yhteiskäytössä oleva grillipaikka?

Iltojen jälleen alkaessa pimetä, on syytä kiinnittää huomiota myös taloyhtiön piha-alueen, katosten sekä rappukäytävän ja muiden sisätilojen valaistukseen. Onhan se riittävää, tarvitaanko jossain huoltotoimia? Tiedottakaa, mikäli havaitsette puutteita tai rikkoutumisia.

Lukuvinkki: Vahinko on helpompi torjua kuin korjata

Asukkaalle muistettavaa

Taloyhtiön hallituksen syksyn kokouksen jälkeen on hyvä tiedottaa asukkaille muiden muassa taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi yhtiökokouksessa päätettyjen asioiden etenemisestä sekä muista ajankohtaisista asioista kannattaa informoida.

Mitä yhtiökokous pitää sisällään?

pariskunta tutkii ilmoitustaulua

Elokuu tuo opiskelijat – mitä vuokralaisen kannattaa muistaa?

Elokuussa moni taloyhtiö saa uusia asukkaita, kun opiskelijat muuttavat kaupunkiin ja vuokraavat asuntoja. Hallituksen ja isännöitsijän on hyvä varmistaa, että tiedot esimerkiksi jätehuollosta, saunavuoroista ja yleisistä tiloista ovat helposti saatavilla uusille tulijoille.

Uuden opiskelijavuokralaisen taas kannattaa perehtyä taloyhtiön sääntöihin ja huolehtia, että vuokrasopimus, kotivakuutus ja muut käytännön asiat ovat kunnossa jo ennen muuttoa.

Täältä löydät käytännön ohjeet sujuvaan alkuun uudessa kodissa sekä vinkit myös vuokranantajalle.

Ajankohtaista jokaiselle

Vielä on aikaa nauttia kesästä ja kerätä viimeisetkin energiat lämpimästi paistavasta auringosta talteen. Mitäpä jos järjestäisitte yhteistuumin jonkin tapahtuman taloyhtiön pihalle, yleinen turvallisuus huomioiden. Pieni piknik-hetki voisi olla jälleen hauska tapa vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa. Samalla voidaan myös yhdessä pohtia mahdollisia tarpeita talkoilulle.

Syksyn koittaessa saattaa taloyhtiöön myös muuttaa uutta väkeä opiskelupaikan perässä. Muistakaa ohjata ja opastaa tulokkaita asianmukaisesti ja huolehtia, että yhteiset pelisäännöt on helposti saatavilla ja löydettävissä. Myös tieto pelastautumisreiteistä ja muista turvallisuusasioista tulee tiedottaa asianmukaisesti. Jos itse olet muuttamassa uuteen taloyhtiöön, kysele rohkeasti edellä mainittuja asioita muilta asukkailta, hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä.

Taloyhtiön talkoot yhdistävät ja erottavat
Viestintä taloyhtiössä

Liputuksen sekä muun kesäisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

  • Muumifaneille oiva juhlimisen aihe koittaa 9.8. jolloin vietetään Tove Janssonin päivää.
  • Mukavaa ajankulua ja viihdykettä ulkoilun merkeissä voi taas keksiä 27.8. Suomen luonnon päivänä. Miten olisi esimerkiksi koko perheen luontopäiväkirjan aloitus tai vaikka hauska luontobingo.

Lue myös muut Vuosikellon osat

ihmisiä nurmikolla picnicillä

Lähde: Kiinteistöliitto.fi

Osakas
asuminen
huolto
huoneisto
isännöinti
koti
suunnittelu
projektinjohto
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
202212_78272.jpg
Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton