• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Helmikuu

Mariana Ravonius
Päivitetty 15.05.2025
20233_77033.jpg

Helmikuu on taloyhtiölle tärkeä välikiri ennen kevättä. Vaikka ulkona paukkuvat vielä pakkaset, sisätiloissa katse siirtyy jo tulevaan: helmikuussa hallitus ja isännöitsijä viimeistelevät tilinpäätöksen ja valmistelevat kevätyhtiökokousta. Talousarvio on hyvä käydä läpi, ja mahdolliset ylitykset tai säästöt kannattaa huomioida ajoissa.

Teknisen ylläpidon osalta helmikuu on oikea hetki tarkistaa, miten kiinteistön lämmitys, ilmanvaihto ja lumitilanne toimivat: ovatko lumet aiheuttaneet vaurioita, onko katolta putoavan lumen vaara hallinnassa ja näkyvätkö lämmityskustannukset talouslukemissa? Tarvittaessa voidaan suunnitella lisätoimia ennen kevään sulamisvesiä.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Helmikuussa on aika tehdä monia päätöksiä. On aika huolehtia ja allekirjoittaa taloyhtiön tilinpäätös sekä toimintakertomus. Näiden lisäksi tulee valmistella talousarvio, joka toimii taloyhtiön toimintasuunnitelmana.

Huomiota kaipaavat myös tehdyt selvitykset kunnossapidosta sekä muutostöistä. Samalla kannattaa huolehtia myös kunnossapitotarveselvitys kuntoon. Muistathan tiedottaa asukkaille taloyhtiösi pelastussuunnitelmasta.

Edellä mainittujen lisäksi on hyvä avata keskustelua muun muassa hallituksen jäsenten palkkioista ja tilin- sekä toiminnantarkastajien suostumus kyseisiin tehtäviin. On hyvä muistaa myös mahdollisuus saada hallitukseen uusia jäseniä.

projektisuunnittelu palaveri

On tullut myös aika päättää yhtiökokouksen ajankohta sekä paikka, jossa se järjestetään. Tarkistakaa aikataulua sopiessanne, että kutsu tavoittaa asianosaiset riittävän ajoissa, vähintään kaksi viikkoa ennen kokouksen ajankohtaa.

Kutsua varten tulee valmistella yhtiökokouskutsuun asiat, jotka tarvitsee päättää. Ottakaa huomioon, että isojen päätösten edessä tulee järjestää osakkaille tilaisuus, jossa asia esitellään ennen varsinaista yhtiökokousta.

Lukuvinkkinä: Tietoa talousarvion laatimisesta

Kiinteistön työt helmikuussa

Ulkona:

Huolimatta helmikuusta ja paukkuvista pakkasista, voi talvi ja sen liukkaus yllättää nyt missä vaiheessa päivää tahansa. Auringon alkaessa vähitellen lämmittää, käy vuorokauden lämpötilat välillä myös plussan puolelle, jolloin hiekoitushiekat saattavat sulattaa tiensä jääpinnan sisälle. Käsillä on siis aika, jolloin syntyy helposti jäisiä kenttiä jotka yllättävät varomattoman kulkijan.

Kulkemisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomio myös räystäille sekä katoille. Vaikka aurinko paistaakin vielä kalpeasti, sulattaa se kuitenkin katoilla olevaa lunta komeiksi jääpuikoiksi. Pudotessaan jääpuikot voivat aiheuttaa jopa kohtalokkaita tapaturmia. Turhat lumikuormat tulee myös pudottaa ammattilaisen toimesta.

On hyvä selvittää kuuluuko pihan kunnossapito taloyhtiön vai huoltoyhtiön vastuulle.

Lue lisää lumien poistamisesta tontilta
Lue lisää vastuiden jakautumisesta

<p data-block-key="k44zl">Kiinnitä huomiota kulkemisesi lisäksi myös räystäille sekä katoille.</p>
Kiinnitä huomiota kulkemisesi lisäksi myös räystäille sekä katoille.

Sisällä:

Koska helmikuuhun osuu 112-päivä, kannattaa kiinnittää yhdessä huomiota taloyhtiön palo- sekä yleiseen turvallisuuteen. Ovatko asianmukaiset alkusammutuskalustot oikeilla paikoillaan ja kyllin hyvin merkittynä? Entä palovaroittimet sekä poistumistiet? Yleisen turvallisuuden kannalta kannattaa tarkastella esimerkiksi yleiset tilat kuten sauna- sekä peseytymistilat, talopesulat sekä väestönsuojelutilat läpi. Löytyykö niistä yleisiä käyttöön vaikuttavia puutteita tai turvallisuuteen liittyviä?

Lukuvinkit:

Asukkaalle muistettavaa

Kohta alkava kevät on hyvää aikaa laittaa asioita järjestykseen. Tämä tarkoittaa myös taloyhtiön yhteisiä tiloja. Onko yhteisiin varastotiloihin kertynyt tavaraa joka ei tunnu kuuluvan kenellekään? Käythän omalta osaltasi läpi varastotilat ja poista omat tavarasi paikoilta, jonne ne eivät kuulu. Tavaroita ei saa kertyä kulkureiteille, eikä varsinkaan pelastusreiteille.

Nyt hyvä aika ottaa selvää koko taloyhtiölle laaditusta pelastussuunnitelmasta, etenkin jos olet uusi asukas kyseisessä taloyhtiössä. Jos et tiedä oman taloyhtiösi pelastussuunnitelmasta, tiedustele asiaa esimerkiksi isännöitsijältäsi tai taloyhtiösi hallituksen jäseneltä.

Lukuvinkit:

Ajankohtaista jokaiselle

Tuleeko mieleen jotain sellaista käytännön asiaa, mihin olisi tarvetta saada muutoksia. Katselkaa ympärillenne tutkivin silmin. Huomaatteko jotain turvallisuuspuutteita? Ilmoittakaa havaitsemistanne asioista rohkeasti eteenpäin. Näin ne tulevat huomioiduksi myös tehtävälistalla.

Helmikuuhun osuvat ihanasti sekä laskiainen että ystävänpäivä. Säiden suosiessa, voisi taloyhtiö järjestää vaikka asukkaiden kesken yhteisen virkistyshetken, jossa vietettäisiin aikaa kahvitellen sekä laskiaispullia syöden. Samalla voi opettaa lapsille erilaisia talvisia pihaleikkejä. Mikäpä olisikaan hauskempi tapa tutustua uusiin naapureihin – terveys ja turvallisuus huomioiden.

<p data-block-key="sbe1x">Tutustukaa rohkeasti naapureihinne.</p>
Tutustukaa rohkeasti naapureihinne.

Liputuksen aiheita tässä kuussa ovat:

5.2. Vietetään J.L. Runebergin päivää
28.2. Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä
Muita kuukauden kohokohtia ovat 14.2. vietettävä ystävänpäivä sekä 11.2. vietettävä laskiaissunnuntai

Lue myös muut Vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Osakas
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiön vuosikello syyskuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu
Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa?
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
henkilö siivoaa porraskäytävää auringon laskussa
Isännöitsijän tehtävät ja vastuut taloyhtiössä
Isännöitsijän tehtävä on keskeinen osa taloyhtiön sujuvaa arkea, mutta käytännöt isännöitsijän valinnasta ja vastuista eivät aina ole asukkaille tai hallituksen uusille jäsenille selviä. Kuka päättää isännöitsijän ottamisesta, mitä tehtäviä hänelle kuuluu ja miten vastuut ja korvaukset sovitaan?Milloin taloyhtiö tarvitsee isännöitsijän, miten hänen tehtävänsä määritellään ja mihin lakiin hänen toimintaansa sovelletaan? Olitpa taloyhtiön hallituksen jäsen tai kiinnostunut yhtiön hallinnosta, tämä kirjoitus auttaa ymmärtämään, miten isännöitsijä valitaan ja mitä hänen roolinsa käytännössä tarkoittaa.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiössä uusittiin lämmönvaihtimet, miten korjauskustannukset jaetaan?
Taloyhtiössä suoritettiin syksyllä, hallituksen esityksestä ja ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä ns. hätätyönä (kaukolämpöyhtiön vaatimuksesta) kaukolämmönvaihtajien uusinta. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei tehty päätöstä muunlaisesta kustannusten jaosta kuin yhtiöjärjestys määrää. Vanhat lämmönvaihtajat olivat talojen rakentamisen aikaiset 1970 asennetut. Uudet lämmönvaihtimet saatiin vaihdettua nopeaan tahtiin. Taloyhtiö koostuu kahdesta rivitalosta. Kummassakin talossa on omat lämmönjakolaitteet. A-talo koostuu viidestä asunnosta, ovat kaksikerros ratkaisuja. A-talon asunnot ovat suurempia, osakeiden määrät ovat 3 x 217 ja 2 x 197 osaketta. B-talon huoneistot ovat viisi yksikerrosratkaisua ja kooltaan pienempiä, 146 osaketta jokainen. Molempien talojen lämmönjakolaitteiden vaihtotyö laitteineen on samansummainen. (1/2Ax + 1/2Bx = ABx)Kysymys: Voiko tässä tapauksessa oikeudenmukaisuus -perusteella jakaa muuten, kuin tasan osakkeiden suhteessa? Voiko A-talon ja B-talon kustannukset eriyttää ja periä A-talon sekä B-talon osalta niin, että kumpikin talo vastaa oman talon lämmönvaihtajien uusinnasta? Jos kustannukset voidaan jakaa talojen kesken, mitä päätöksiä taloyhtiössä vaaditaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton