• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2023
taloyhtiön vuosikello kesäkuu

Ihana ja suloinen kesäkuu. Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Missä vaiheessa on taloyhtiön välitilinpäätös? Hyvä deadline sille on 30.6.

Kesä on hyvä aika suorittaa taloyhtiössä erilaisia korjaushankkeita ja remontteja. Hyvällä säällä tehtäviä remontteja ovat esimerkiksi julkisivujen kunnostukset sekä puhdistukset, kattoremontit ja parvekkeiden kunnostus. Nyt on myös hyvä aika tarkistuttaa salaojien kunto. Näiden etenemisestä tulee hallituksen pysyä perässä ja seurata aktiivisesti tapahtumia.

Tärkeää on myös muistaa sopia hallituksen ja isännöitsijän kesälomien ajoittamisesta sekä tuurauksista. Taloyhtiön asukkaan näkökulmasta tarkasteltuna on hyvä, jos tavoitettavissa olisi aina joku henkilö, joka pystyy vastaamaan akuuteimpiin kysymyksiin.

Vinkki:
Kiinnostaako taloyhtiön kunnossapito ja tulevaisuus? Tutustu webinaariimme aiheesta.
Kunnossapito ja tulevaisuus

Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.
Hallituksen tulee olla perillä mahdollisten remonttien etenemisestä myös kesäaikaan.

Kiinteistön työt kesäkuussa

Ulkona:

Miten nurmialueiden ja pihan hoito on taloyhtiössänne sovittu? Mikäli työt on ulkoistettu huoltoyhtiölle, kannattaa varmistaa sopimuksen sisältö sekä laajuus ennen sesongin alkua, jotta kesän aikana ei tule yllätyksiä pihan kunnossapidosta.

Jos taas on sovittu vuorosysteemistä, jossa jokainen asunto vuorollaan huolehtii esimerkiksi nurmikon leikkaamisesta, sopikaa vielä ennen vuorojen aloitusta, missä mikäkin työkalu säilytetään ja missä kunnossa niiden tulee olla seuraavaa käyttäjää ajatellen. Myös tässä kohtaa on hyvä sopia, kuka huolehtii työkalujen määräaikaisesta huollosta, korjauttamisesta niiden rikkoutuessa sekä esimerkiksi polttoaineen hankinnasta.

Lukuvinkki:
Kuka päättää, mitä taloyhtiön pihaan saa rakentaa?

puutarhan oleskelualue

Sisällä:

Kesän ollessa kauneimmillaan, voidaan huolehtia talven lämmitysasetukset kesäasetuksille. Samalla on oiva hetki tarkistaa lämmönsiirtimien ja muiden käytössä olevien lämmityslaitteiden automatiikka sekä venttiilit ja varmistaa niiden asianmukainen toimivuus. Huolehditaan myös käyttövesi ja paineistus kuntoon, tarkistetaan tässäkin yhteydessä venttiilien toiminta.

Nyt on myös hyvä katsoa taaksepäin. Paljonko taloyhtiössä on kulutettu vettä viimeisen tarkastelujakson aikana. Miettikää, onko tarkasteluajankohta toimiva ja pohtikaa, onko muita tapoja seurata kulutusta.

Lukuvinkki:
Näin onnistuu asunnon viilennys kesähelteillä

Asukkaalle muistettavaa

Viestikää asukkaille, keneen voi olla yhteydessä tarpeen vaatiessa.
Viestikää asukkaille, keneen voi olla yhteydessä tarpeen vaatiessa.

Koska kesälomapäivät ovat edessä, viestikää taloyhtiön asukkaille, minne heidän tulee olla yhteydessä mahdollisten vahinkojen sattuessa ja kysymysten ilmetessä. Kirjatkaa ylös tarvittavat yhteystiedot ja toimintaohjeet joko asukkaille jaettavaan tiedotteeseen tai vaihtoehtoisesti yhteiselle ilmoitustaululle. Jos taloyhtiössänne on käytössä sähköinen ilmoitustaulu, voidaan tiedotus hoitaa nopeasti ja mahdollisten muutosten päivitys välittömästi.

Yhteystietoihin kannattaa kirjata ainakin isännöinnin ja kiinteistöhuollon yhteystiedot sekä ajankohdat, jolloin hallitus on tavoitettavissa.

Ajankohtaista jokaiselle

Jotta kesä sujuisi kaikilla mukavasti, on tärkeää muistaa, että taloyhtiössä asuu myös muita. Huomioithan siis käytökselläsi myös muut asukkaat. Esimerkiksi grillaus taloyhtiön yhteisellä grillipaikalla voi puhuttaa, mikäli yksi ryhmä varaa tilan itselleen koko kauniin päivän ajaksi.

  • Muistakaa, että jokainen on vastuussa turvallisuudesta, joten varmistakaa, että tuli on varmasti sammunut hiilillä grillaamisen päätyttyä. Kaasugrilleissä muistakaa sulkea kaasuntulo.
  • Kerätkää roskat asianmukaisesti roskasäiliöihin ja siivotkaa sotkut, jokaisen on miellyttävämpi käyttää yhteisiä oleskelualueita niiden ollessa siistit.

Vaikka kesäloma kenties kutsuukin kirmaamaan lomamatkalle, muista huolehtia kotisi turvallisuudesta poissaolosi aikana. Älä jätä selviä merkkejä poissaolostasi ulkopuolisille.

Lukuvinkki:
Murtovarkaan niksit kodin suojaamiseen
Näin toteutat viihtyisän parvekkeen

Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.
Kesä, hyvä ruoka ja yhdessäolo - mikäs sen mukavampaa.

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

  • 4.6. juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Samalla päivämäärällä juhlitaan myös Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivää
  • Kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin jäävä lauantai on juhannuspäivä ja samalla Suomen lipun päivä.

Lukuvinkki:
Asiaa liputuksesta

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
Lattialämmitys
Viikon kysymys: Kenellä on kunnossapitovastuu lattialämmityksestä?
Taloyhtiömme suunnittelee kaikkiin asuntoihin kylpyhuoneiden remonttia. Olemme kuitenkin itse jo tehneet remontin vesieristyksiä myöten. Kysymys kuuluu: jos itse asentamaamme lattialämmitykseen tulee vika, kuuluuko korjaus taloyhtiölle vai meille, jos lattialämmitystä ei uusita remontin yhteydessä? Tulevassa remontissa kaikkiin kylpyhuoneisiin asennetaan lattialämmitys. Meistä on turhaa uusia toimiva lämmitys.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Taloyhtiön osakas ei maksa osuuttansa, miten edetä?
Meillä on pieni asunto-osakeyhtiö, jossa on kolme huoneistoa. Meillä ei ole isännöitsijää, hallituksen puheenjohtaja hoitaa maksuliikenteen. Tänä vuonna tapahtui pieni vesivahinko, jonka korjauksen maksoi osittain vakuutusyhtiö, osittain yhtiön tililtä ja loput kolmen osakkaan kesken. Maksua tuli n. 500 €/ huoneisto. Kaksi huoneistoa maksoi osuutensa, yksi huoneisto ei suostu maksamaan. Yksi maksumuistutus on jo lähetetty ja seuraavana on maksuvaatimus, jos maksua ei ala kuulumaan. Mitenkä tästä eteenpäin juridisesti, jos maksuvaatimuskaan ei auta. Laitto perintään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton