• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Maaliskuu

Mariana Ravonius
Päivitetty 15.05.2025
20233_77141.jpg

Taloyhtiön vuosikello: Maaliskuu (Kuva Keijo Aulu).

Taloyhtiön näkökulmasta maaliskuu on oiva aika pitää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen järjestämistä on mahdollista lykätä myös pidemmälle. Taloyhtiön työlistalla olevien hankkeiden sekä projektien kannalta on toki suotavaa järjestää yhtiökokous jo näin vuoden alkupuolella.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Yhtiökokouksen tarkoituksena on olla taloyhtiön ylin päätöselin. Päätösvaltaa käyttävät taloyhtiön osakkeenomistajat. Yhtiökokouksessa on tarkoitus käsitellä kaikki kyseistä yhtiötä koskevat asiat, ellei niitä ole erikseen siirretty hallitukselle käsittelyyn.

Jos yhtiökokous päätetään järjestää nyt, tulee huolehtia, että kokouksessa voidaan käsitellä viime vuoden sekä meneillään olevan vuoden tärkeät asiakirjat, kuten tilinpäätös ja toimintakertomus sekä niiden lisäksi myös tilintarkastuskertomus ja toiminnan tarkastuskertomus.

Hallituksen tulee varustautua kirjallisen kunnossapitotarveselvityksen esittämiseen. Tarkasteluaikajaksona tulee olla seuraavat viisi vuotta ja tarkastelun kohteena huoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen ja muut mahdolliset osakehuoneiston käytöstä aiheutuvat kustannukset. Tämän lisäksi hallituksen tulee esittää kirjallinen selvitys jo tehdyistä kunnossapito- ja muutostöistä sekä ajankohta, jolloin ne on suoritettu.

Ja muistakaa, että kokouskutsut on lähetettävä riittävän ajoissa kaikille asianosaisille, joita kokous koskee.

Tassä Ohjeet yhtiökokouskutsun tekemiseen ja kutsun mallipohja >>

<p data-block-key="3wxas">Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.</p>
Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.

Mistä aiheista kokouksessa sitten tulee keskustella?

Koska yhtiökokouksessa ylintä päätösvaltaa pitävät osakkaat, on heillä oikeus kysyä hallitukselta sekä isännöitsijältä tarkempia tietoja ja yksityiskohtia liittyen käsiteltävänä oleviin asioihin, jotta päätöstä tehtäessä olisi käytössä kaikki tarvittava tieto.

Yhtiökokouksessa tulee tarkistaa ja vahvistaa tilinpäätös sekä miettiä, mihin taseen osoittama voitto käytetään. Myös hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle myönnettävä vastuuvapaus tulee ottaa puheeksi.

Mikäli talousarvio ja yhtiövastike kuuluvat yhtiökokouksen päätöksen alle, on niiden määrästä myös päätettävä.

Riippuen asunto-osakeyhtiölaista sekä yhtiöjärjestyksestä, kuuluvat käsiteltäviin asioihin myös hallituksen jäsenten, tilintarkastaja ja toiminnantarkastajan valinta. Lisäksi on pureuduttava myös muihin yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluviin tarkasteltaviin asioihin.

Lukuvinkkinä:

Kiinteistön työt maaliskuussa

Ulkona:

Lumen sulaessa ja lämpötilojen seilatessa pakkasen ja plussan välillä kertyy sekä vettä, loskaa että jäätä helposti kulkureiteille ja sadevesikaivojen läheisyyteen. Onkin siis suotavaa, että sadevesikaivot huolehditaan auki jäästä ja samalla huolehditaan, että kaivot ja rännit pysyvät sulana. Näitä varten on mahdollista saada erikseen erillisiä lämmittimiä, jotka helpottavat sulanapitotyötä.

Lisäksi jo aiempina kuukausina tutuksi tulleet lumityöt ja pihan turvallisuudesta huolehtiminen kuuluvat myös tämän kuukauden agendaan. Kattojen lumikuormaa tulee tarkkailla ammattilaisten taholta. Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

Lukuvinkit:

<p data-block-key="qlkf9">Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.</p>
Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

Sisällä:

Kevään saapuessa vähitellen, on aika miettiä myös kellojen ja kellokytkimien siirtoa kesäaikaan. Maaliskuisiin tarkastelukohteisiin voitaisiin sisätiloissa ottaa myös vesipisteet sekä vesi- ja viemärikalusteet. Missä kunnossa ne ovat, tarvitsevatko huoltoa?

Lisäksi taloyhtiön kannattaa selvittää oma kulutus. Paljonko on vuoden aikana mennyt vettä ja energiaa – onko kulutus kasvanut ennalta-arvaamattomasti? Vertailu on hyvä tehdä myös toimintakertomusta sekä yhtiökokousta varten.

Asukkaalle muistettavaa

Tarkastele huoneistosi lämpötilaa, alkaako kevätaurinko tehdä tehtäviään myös sisälämpötiloissa? On hyvä seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia säätöjä, jotta asuinlämpötila pysyy miellyttävällä tasolla.

Jos olet aikeissa viettää lomaa, muistathan pitää huolta, että kotisi näyttää asutulta. Tarkistathan siis, että lukot toimivat kuten kuuluu, ajasta valoja tai laita patterilla varustettuja valoketjuja syttymään eri aikoihin. Pyydä lisäksi luotettavaa sukulaistasi tai ystävääsi käymään tyhjentämässä postilaatikkosi. Postia pursuava postilaatikko, sekä pitkään pimeänä oleva asunto ovat helposti havaittavia merkkejä siitä, ettei kukaan ole kotona.

Ajankohtaista jokaiselle

Muistetaanhan nauttia kevään lähestymisestä sekä pitenevistä päivistä. Huolehdi myös omalta osaltasi taloyhtiön sisätilojen sekä piha-alueen siisteydestä, viethän siis omat roskasi asianmukaiseen jätesäiliöön.

Lukuvinkki:

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

8.3. on Naistenpäivä
19.3. Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä
20.3. Kevätpäiväntasaus
31.3. Kesäaika alkaa!

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kiinteistolehti.fi

Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

henkilö siivoaa porraskäytävää auringon laskussa
Isännöitsijän tehtävät ja vastuut taloyhtiössä
Isännöitsijän tehtävä on keskeinen osa taloyhtiön sujuvaa arkea, mutta käytännöt isännöitsijän valinnasta ja vastuista eivät aina ole asukkaille tai hallituksen uusille jäsenille selviä. Kuka päättää isännöitsijän ottamisesta, mitä tehtäviä hänelle kuuluu ja miten vastuut ja korvaukset sovitaan?Milloin taloyhtiö tarvitsee isännöitsijän, miten hänen tehtävänsä määritellään ja mihin lakiin hänen toimintaansa sovelletaan? Olitpa taloyhtiön hallituksen jäsen tai kiinnostunut yhtiön hallinnosta, tämä kirjoitus auttaa ymmärtämään, miten isännöitsijä valitaan ja mitä hänen roolinsa käytännössä tarkoittaa.
taloyhtiön vuosikello syyskuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu
Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa?
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Salaojitus uusittu väärin, kuka korvaa?
Vuonna 1974 rakennetun kolmikerroksisen, kellarittoman kerrostalon salaojat uusittiin. Työhön oli valittu valvoja joka oli laatinut urakkatarjouspyynnöt. Urakka oli tehty suurpiirteisesti, mainittu ainoastaan salaojituksen ja sadevesiviemäreiden uusiminen, vaadittavista syvyyksistä ei ole mainittu, ainoastaan routaeristeiden asentamisesta, mutta ei niistäkään määrää. Hallitus ei ollut käsitellyt työselitystä.Salaojat on vedetty korkeimmalta kohdalta n. 400 mm:n etäisyydelle maan pinnasta, eikä pilarianturoiden alapuolella. Koska pommisuoja on salaojituksen korkeimmalla kohdalla päädyssä, mistä salaojitus lähtee, sitä osuutta ei ole lainkaan salaojitettu. Eikö salaojan pidä olla yhtenäinen verkosto? Salaojitussepeliä ei ole käytetty ja styrox-levyjä ei kukaan ole havainnut asennettavan. Valvojan mielestä ne on asennettu, mutta työn aikana otetuista kuvista niitä ei ole havaittavissa. Kaato, n. 3-4 mm/m on valvojan mielestä riittävä. Eikö pidä olla 1 cm/m? Salaojituksen purku on kaupungin viemäriverkostoon ja ilman pumppuakin olisi kaadot saatu vaikka lähtö olisi ollut pommisuojankin osalta kauttaaltaan anturoiden alapinnan alapuolelta. Nyt salaojitusta tarkastaessa tarkistuskaivoista kaivot ovat aivan kuivia.Kuka korvaa työn uudelleen tekemisestä aiheutuneet kustannukset: urakoitsija, valvoja, isännöitsijä vai hallitus? Hallitus ei ole hyväksynyt salaojitustyötä. Yhtiökokous ei antanut vastuuvapautta isännöitsijälle eikä hallitukselle, vedoten kyseenalaiseen salaojitustyöhön. Miten hallituksen pitää toimia tästä eteenpäin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton