• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Maaliskuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.02.2025
20233_77141.jpg

Taloyhtiön näkökulmasta maaliskuu on oiva aika pitää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen järjestämistä on mahdollista lykätä myös pidemmälle. Taloyhtiön työlistalla olevien hankkeiden sekä projektien kannalta on toki suotavaa järjestää yhtiökokous jo näin vuoden alkupuolella.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Yhtiökokouksen tarkoituksena on olla taloyhtiön ylin päätöselin. Päätösvaltaa käyttävät taloyhtiön osakkeenomistajat. Yhtiökokouksessa on tarkoitus käsitellä kaikki kyseistä yhtiötä koskevat asiat, ellei niitä ole erikseen siirretty hallitukselle käsittelyyn.

Jos yhtiökokous päätetään järjestää nyt, tulee huolehtia, että kokouksessa voidaan käsitellä viime vuoden sekä meneillään olevan vuoden tärkeät asiakirjat, kuten tilinpäätös ja toimintakertomus sekä niiden lisäksi myös tilintarkastuskertomus ja toiminnan tarkastuskertomus.

Hallituksen tulee varustautua kirjallisen kunnossapitotarveselvityksen esittämiseen. Tarkasteluaikajaksona tulee olla seuraavat viisi vuotta ja tarkastelun kohteena huoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen ja muut mahdolliset osakehuoneiston käytöstä aiheutuvat kustannukset. Tämän lisäksi hallituksen tulee esittää kirjallinen selvitys jo tehdyistä kunnossapito- ja muutostöistä sekä ajankohta, jolloin ne on suoritettu.

Ja muistakaa, että kokouskutsut on lähetettävä riittävän ajoissa kaikille asianosaisille, joita kokous koskee.

Ohjeet yhtiökokouskutsun tekemiseen ja kutsun mallipohja >>

<p data-block-key="3wxas">Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.</p>
Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.

Mistä aiheista kokouksessa sitten tulee keskustella?

Koska yhtiökokouksessa ylintä päätösvaltaa pitävät osakkaat, on heillä oikeus kysyä hallitukselta sekä isännöitsijältä tarkempia tietoja ja yksityiskohtia liittyen käsiteltävänä oleviin asioihin, jotta päätöstä tehtäessä olisi käytössä kaikki tarvittava tieto.

Yhtiökokouksessa tulee tarkistaa ja vahvistaa tilinpäätös sekä miettiä, mihin taseen osoittama voitto käytetään. Myös hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle myönnettävä vastuuvapaus tulee ottaa puheeksi.

Mikäli talousarvio ja yhtiövastike kuuluvat yhtiökokouksen päätöksen alle, on niiden määrästä myös päätettävä.

Riippuen asunto-osakeyhtiölaista sekä yhtiöjärjestyksestä, kuuluvat käsiteltäviin asioihin myös hallituksen jäsenten, tilintarkastaja ja toiminnantarkastajan valinta. Lisäksi on pureuduttava myös muihin yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluviin tarkasteltaviin asioihin.

Lukuvinkkinä:

Kiinteistön työt maaliskuussa

Ulkona:

Lumen sulaessa ja lämpötilojen seilatessa pakkasen ja plussan välillä kertyy sekä vettä, loskaa että jäätä helposti kulkureiteille ja sadevesikaivojen läheisyyteen. Onkin siis suotavaa, että sadevesikaivot huolehditaan auki jäästä ja samalla huolehditaan, että kaivot ja rännit pysyvät sulana. Näitä varten on mahdollista saada erikseen erillisiä lämmittimiä, jotka helpottavat sulanapitotyötä.

Lisäksi jo aiempina kuukausina tutuksi tulleet lumityöt ja pihan turvallisuudesta huolehtiminen kuuluvat myös tämän kuukauden agendaan. Kattojen lumikuormaa tulee tarkkailla ammattilaisten taholta. Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

<p data-block-key="qlkf9">Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.</p>
Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

Sisällä:

Kevään saapuessa vähitellen, on aika miettiä myös kellojen ja kellokytkimien siirtoa kesäaikaan. Maaliskuisiin tarkastelukohteisiin voitaisiin sisätiloissa ottaa myös vesipisteet sekä vesi- ja viemärikalusteet. Missä kunnossa ne ovat, tarvitsevatko huoltoa?

Lisäksi taloyhtiön kannattaa selvittää oma kulutus. Paljonko on vuoden aikana mennyt vettä ja energiaa – onko kulutus kasvanut ennalta-arvaamattomasti? Vertailu on hyvä tehdä myös toimintakertomusta sekä yhtiökokousta varten.

Asukkaalle muistettavaa

Tarkastele huoneistosi lämpötilaa, alkaako kevätaurinko tehdä tehtäviään myös sisälämpötiloissa? On hyvä seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia säätöjä, jotta asuinlämpötila pysyy miellyttävällä tasolla.

Jos olet aikeissa viettää lomaa, muistathan pitää huolta, että kotisi näyttää asutulta. Tarkistathan siis, että lukot toimivat kuten kuuluu, ajasta valoja tai laita patterilla varustettuja valoketjuja syttymään eri aikoihin. Pyydä lisäksi luotettavaa sukulaistasi tai ystävääsi käymään tyhjentämässä postilaatikkosi. Postia pursuava postilaatikko, sekä pitkään pimeänä oleva asunto ovat helposti havaittavia merkkejä siitä, ettei kukaan ole kotona.

Ajankohtaista jokaiselle

Muistetaanhan nauttia kevään lähestymisestä sekä pitenevistä päivistä. Huolehdi myös omalta osaltasi taloyhtiön sisätilojen sekä piha-alueen siisteydestä, viethän siis omat roskasi asianmukaiseen jätesäiliöön.

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

8.3. on Naistenpäivä
19.3. Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä
20.3. Kevätpäiväntasaus
31.3. Kesäaika alkaa!

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kiinteistolehti.fi

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton