• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu

Mariana Ravonius
Päivitetty 13.06.2025
20233_78989.jpg

Taloyhtiön vuosikello: Toukokuu (Kuva Keijo Aulu)

Kevätsiivoukset on monessa taloyhtiössä tehty ja nyt on aika katsoa eteenpäin: mitkä asiat vaativat huomiota ennen lomakauden alkua? Toukokuussa hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varmistaa, että esimerkiksi pihan kunnossapito, ilmanvaihdon huolto, viheralueiden hoito ja kesäurakat ovat suunnitellusti käynnissä. Samalla voidaan tehdä katsaus siihen, mitä budjettiin varatut määrärahat sallivat loppuvuoden osalta – ja kuinka esimerkiksi mahdolliset investoinnit etenevät.

Käymme läpi toukokuun tärkeimmät muistilistat taloyhtiön hallitukselle, isännöitsijälle ja osakkaille: mitä pitää tehdä juuri nyt ja miten varmistetaan, että taloyhtiö toimii sujuvasti koko kesän ajan.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Näin toukokuussa on hyvä ottaa tarkasteluun taloyhtiön sopimukset. Mitä on sovittu tehtäväksi ja kenen kanssa. Erityisesti isännöinti-, huolto-, siivous sekä sähkö-/kaukolämpösopimukset kannattaa käydä ajatuksella läpi.

Koska olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiön vakuutukset? Niiden ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää, jotta mahdolliset äkilliset ja arvaamattomat tapahtumat eivät häiritsisi kovin pahasti elämää.

Lukuvinkki: Millaiset vakuutukset taloyhtiölle?

Vakuutusten määräaikaistarkistus olisi hyvä ajoittaa nyt toukokuulle. Huolehtikaa taloyhtiön mahdollisesti muuttuneet tiedot ajan tasalle vakuutusyhtiöön ja vakuutuskirjaan. Varmistakaa samalla vakuutuksenne riittävyys ja oikeanlainen laajuus. Tarkistettavia vakuutuksia voivat olla esimerkiksi: täysarvovakuutus, mahdolliset uudisrakennukset ja hallituksen vastuuvakuutus.

Vakuutuksien lisäksi ottakaa tarkastelun alle myös muut riskienhallinnat, kuten taloyhtiön tilojen lukitusten kunto sekä avainturvallisuus unohtamatta tietosuojaan liittyviä velvotteita. Jos pelastussuunnitelmaa taloyhtiöön ei ole vielä tehty tai tarkistettu, kannattaa sekin huolehtia kuntoon – erityisen tärkeää on huolehtia pelastusreittien esteettömyydestä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lukuvinkki:

yhtiökokouslistan läpikäynti

Kiinteistön työt toukokuussa

Ulkona:
Koska useimmilla paikkakunnilla maa on jo näin toukokuussa vapautunut lumen alta, on tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut. Onko routa muokannut maata, onko lumitöiden sekä lumenpoiston yhteydessä tapahtunut vahinkoja, jotka tulee huolehtia kuntoon? Tarkistus tulee suorittaa paitsi piha-alueella myös katolla.

Ovatko kattokaivot, syöksytorvet, rännit ja vesikourut säilyneet talven yli hyvässä kunnossa? Toisinaan lumimassojen sekä mahdollisten katolta putoavien jäiden mukana pääsee vahinkoja syntymään ja sen myötä sekä sulamis- että sadevesi pääsee kulkeutumaan paikkoihin, jonne sen ei kuulu päästä.

Piha-alueen siisteydestä ja helppokulkuisuudesta mainittakoon perus kunnostustyöt, kuten haravointi, istutusten laitto sekä maankateaineen täyttö/paikalleen laitto. Tämän lisäksi huolehditaan kuntoon pihan oleskelualueiden kalusteet ja erityisesti lasten leikkipaikan turvallisuus tulee tarkistaa. Mikäli korjattavaa ilmenee, tilatkaa korjaustyö ammattilaisilta.

Lukuvinkit:

Sisällä:
Nyt on aika kiinnittää huomiota järjestelmien ja verkostojen toimivuuteen. Miten paisuntajärjestelmä, patteriverkosto sekä käyttöveden säätölaitteet ja putkiston vedenpaineet toimivat aktiivisen lämmityskauden päättyessä?

Toimivatko taloyhtiön ovet sekä ikkunat niin kuin pitää, vai onko niissä mahdollisesti toimenpiteitä aiheuttavaa kulumaa tai rikkoutumista? Entä taloyhtiön lukot, ovatko ne kunnossa? Silmäilyyn kannattaa myös ottaa maanpinnan kallistukset – viettäväthän ne pois rakennuksesta.

Käyttövedestä kannattaa tarkistaa muiden muassa oikea lämpötila – onhan se vähintään 55 °C? Lämminvesilaittoistosta tuleva vesi ei saa ylittää 65 asteen lämpötilaa. Tarkistakaa myös kylmävesijohto ja veden lämpötila, jotta nekin pysyvät oikealla tasolla.

Asukkaalle muistettavaa

Lämpöisesti paistava aurinko houkuttelee viihtymään sekä parvekkeella että yhteisillä piha-alueilla. On siis aika kerrata taloyhtiön yhteisiä pelisääntöjä muiden muassa parvekkeella tupakoinnista ja parvekegrillauksesta. Myös yhteiset pelisäännöt piha-alueen käyttöön kannattaa palauttaa mieleen. Erityisesti jos olet uusi asukas, kannattaa yhteiset säännöt tiedustella.

Lukuvinkit:
Kun parvekegrillaus herättää tunteita
Asiaa parveketupakoinnista
11 vinkkiä – näin luot viihtyisän parvekkeen

<p data-block-key="shwzp">Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?</p>
Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?

Ajankohtaista jokaiselle

Talkoilu on taas ajankohtainen keskustelun aihe. Aiheesta voidaan myös järjestää pienimuotoinen kokous, jonne asukkaat kutsutaan koolle – muistakaa laittaa kutsut ajoissa. Kokoontukaa yhteen mahdollisia turvallisuussääntöjä noudattaen ja pohtikaa yhdessä, mitä yhteistä tehtävää löytyy.

Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää tietyllä tavalla suojeluhalua taloyhtiön yhteistä omaisuutta kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tehtävät puuhat sekä talkoisiin osallistumisprosentti riippuvat myös taloyhtiön koosta ja asukkaiden ikäjakaumasta.

Muistakaa hankkia talkoita varten ryhmätapaturva- tai talkoovakuutus!

Lukuvinkki: Onko talkoisiin pakko osallistua?

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

Suomenlippu

Toukokuussa on monenlaista juhlan aihetta.

  • 1.5. aloittaa juhlavan kuukauden – silloin juhlitaan Vappua eli suomalaisen työn päivää
  • 9.5. on luvassa Eurooppa-päivä
  • 12.5. J.V. Snellmanin päivä, tunnetaan myös suomalaisuuden päivänä
  • Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä
  • Toukokuun kolmantena sunnuntaina vietämme kaatuneittein muistopäivää

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kulttuurinvuosikello.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20098_18339.jpg
Erillinen energiatodistus antaa taloyhtiölle päätösten perusteet
Taloyhtiö voi hankkia energiatodistuksen vain auktorisoidun erillisen energiatodistuksen antajan toimesta. Energiatodistus antaa hyvän pohjan taloyhtiön päätöksen teolle ja investointilaskelmille ja siten ohjaa oikeisiin, energiatehokkuutta ja -luokkaa parantaviin toimenpiteisiin.
autoja parkkeerattu kadunvarteen kerrostalojen edessä
Taloyhtiön parkkipaikat – mitä saa tehdä ja kuka päättää?
Taloyhtiön pysäköintipaikat herättävät lähes poikkeuksetta tunteita. Kun paikkoja ei ole kaikille tai joku käyttää niitä väärin, alkaa helposti kitinä – eikä aina suotta. Kysymykset siitä, kuka saa käyttää mitäkin paikkaa, mihin auton saa jättää ja voiko pihalle tehdä lisää paikkoja, ovat yleisiä riidanaiheita yhtiöissä.Moni ei tiedä, että pysäköinnin pelisäännöt eivät ole vain tottumuksia tai käytäntöjä, vaan ne perustuvat asunto-osakeyhtiölakiin, yhtiöjärjestykseen ja yhtiökokousten päätöksiin. Lisäksi yhdenvertaisuusperiaate ja pelastustietä koskevat määräykset asettavat reunaehdot sille, mitä taloyhtiössä voidaan pysäköinnin suhteen päättää ja toteuttaa.Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki olennaiset pysäköintiin liittyvät asiat taloyhtiössä: kuka päättää paikoista, miten ne jaetaan, saako pihalle rakentaa uusia, entä miten toimitaan sähköautojen ja erityistarpeiden kanssa sekä kuka ja miten virheitä valvotaan.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
henkilö siivoaa porraskäytävää auringon laskussa
Isännöitsijän tehtävät ja vastuut taloyhtiössä
Isännöitsijän tehtävä on keskeinen osa taloyhtiön sujuvaa arkea, mutta käytännöt isännöitsijän valinnasta ja vastuista eivät aina ole asukkaille tai hallituksen uusille jäsenille selviä. Kuka päättää isännöitsijän ottamisesta, mitä tehtäviä hänelle kuuluu ja miten vastuut ja korvaukset sovitaan?Milloin taloyhtiö tarvitsee isännöitsijän, miten hänen tehtävänsä määritellään ja mihin lakiin hänen toimintaansa sovelletaan? Olitpa taloyhtiön hallituksen jäsen tai kiinnostunut yhtiön hallinnosta, tämä kirjoitus auttaa ymmärtämään, miten isännöitsijä valitaan ja mitä hänen roolinsa käytännössä tarkoittaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton