Uutta sisältöä

Älykäs turvatekniikka takaa turvallisen kiinteistönhallinnan
Turvallisuus on aina asumisen ytimessä, ja sen varmistaminen vaatii kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Kotimainen e-Tilat-järjestelmä yhdistää kiinteistöjen turvallisuuden, automaation ja hallinnan, tarjoten helppoutta, tehokkuutta ja mielenrauhaa.

Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?
Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.

Missä on lähin väestönsuoja?
Suomessa varautuminen poikkeustilanteisiin on osa arkista turvallisuutta, ja yksi keskeinen kysymys kriisitilanteessa on: missä on lähin väestönsuoja? Jokaisen on hyvä tietää, missä suojatilat sijaitsevat ja miten ne toimivat, sillä hätätilanteessa nopea toiminta voi olla ratkaisevaa.

Korkein hallinto-oikeus määräsi 6,56 miljoonan euron sakot
(Tiedote: Korkein hallinto-oikeus, 26.6.2025)...Korkein hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan, että Suomen Isännöintiliitto ry ja 6 alan yritystä* syyllistyivät hintojen korottamista koskevaan kiellettyyn yhteistyöhön, jolla pyrittiin kilpailunvastaisesti vaikuttamaan hintakehitykseen. Isännöintiliiton julkaisemilla tiedotteilla pyrittiin lisäksi vaikuttamaan koko isännöintialan hintoihin.

11 vinkkiä viihtyisän parvekkeen luomiseen
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon – melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain vaikka muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin. Nappaa tästä vinkkejä viihtyisän parvekkeen luomiseen ja ota kesä vastaan omalla keitaallasi.

Näin etäluettavat vesimittarit helpottavat Haminan kaupungin taloyhtiöiden vesilaskutusta
– Siirtyminen etäluettaviin vedenmittauslaitteisiin on helpottanut merkittävästi vesilaskutusta, kehaisee Hamina-Asunnot Oy:n tekninen isännöitsijä Ari Leander. Hamina-Asunnot Oy on Haminan kaupungin omistama vuokra-asuntoja tarjoava yhtiö. Yhtiöllä on 36 vuokrakohdetta, joissa on yhteensä 731 asuntoa.

Mitä lunastuslauseke tarkoittaa?
Kuvittele, että asut taloyhtiössä ja haluat myydä asuntosi. Taloyhtiön säännöissä voi löytyä pykälä, joka antaa muille asukkaille tai jopa itse taloyhtiölle oikeuden ostaa asuntosi itselleen. Tätä pykälää kutsutaan lunastuslausekkeeksi. Asiasta on säädetty lain 2-luvun 5 §:ssä.

Näin suojaat vuokraustoiminnan riskit – asiantuntijan 6 vinkkiä vuokranantajalle
Kesä on vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla, ja moni asuntosijoittaja etsii juuri nyt uutta vuokralaista. Mutta miten varmistaa, että vuokrasuhde alkaa luottamuksellisesti ja jatkuu ongelmitta? Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo listaa tärkeimmät toimet, joilla vuokranantaja voi turvata selustansa ja vähentää riskejä.

Normaalit elämisen äänet kuuluvat arkeen
Koira haukkuu, lapsi itkee, vanhemmilla on riita ja äänet kohoavat. Nuoriso soittaa musiikkia niin, että lattia tärisee basson voimakkuudesta koko päivän. Toinen imuroi ja joku käyttää tehosekoitinta. Ja yläkerrassa tuntuu olevan kokonainen koululuokka jumppatunnilla töminästä päätellen. Normaaleja elämän ääniä – vai onko?

Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustusremontissa
Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Kukaan ei määrittele sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Vai onko niin, että sisustusremontillasi onkin taloyhtiölainsäädännössä raamit, joita sinun tulee noudattaa?

Taloyhtiöön energiansäästöä ulko-ovien avulla
Taloyhtiöissä toteutetaan tänäkin vuonna useita remonttiprojekteja ja kunnostushankkeita. Energiatehokkuuden ja käyttäjäystävällisyyden edistäminen parantavat usein mielikuvaa ja kokemusta taloyhtiöstä. Mutta koska viimeksi on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota niinkin yksittäiseen asiaan kuin rappukäytävään johtavaan ulko-oveen?

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Lue tämä ennen kuin vuokraat yhtään mitään
Ensimmäisen oman asunnon etsiminen on monelle opiskelijalle jännittävä mutta stressaava kokemus. Aikaa ei ole paljon, päätöksiä on tehtävä nopeasti, ja tarjolla olevat asunnot vaihtuvat nopeasti. Mihin kannattaa tarttua ja mistä kieltäytyä?Tässä oppaassa käymme läpi, mistä opiskelija-asuntoja voi hakea, milloin hakeminen kannattaa aloittaa ja mitä vuokrauksessa tulee ottaa huomioon. Saat myös tietoa asumistuesta, vuokrasopimuksista ja siitä, millaiset valinnat ovat realistisia ensimmäistä asuntoa etsivälle.

Polkupyörät kahteen kerrokseen
Kesä on pyöräilyn kulta-aikaa. Pyörävarastot ja -telineet täyttyvät jos jonkinmoisesta menopelistä. Silloin onkin hyvä aika miettiä taloyhtiön säilytystiloja ja -tarpeita. Hujan hajan olevat pyörät luovat helposti epäsiistin kuvan taloyhtiöstä. Sen vuoksi kannattaakin panostaa kotimaisiin ja kestäviin pyöräparkkeihin. Näin varmistetaan, ettei sotkuisia pyöräkasoja pääse syntymään sisälle tai ulos.

Taloyhtiön parkkipaikat – mitä saa tehdä ja kuka päättää?
Taloyhtiön pysäköintipaikat herättävät lähes poikkeuksetta tunteita. Kun paikkoja ei ole kaikille tai joku käyttää niitä väärin, alkaa helposti kitinä – eikä aina suotta. Kysymykset siitä, kuka saa käyttää mitäkin paikkaa, mihin auton saa jättää ja voiko pihalle tehdä lisää paikkoja, ovat yleisiä riidanaiheita yhtiöissä.Moni ei tiedä, että pysäköinnin pelisäännöt eivät ole vain tottumuksia tai käytäntöjä, vaan ne perustuvat asunto-osakeyhtiölakiin, yhtiöjärjestykseen ja yhtiökokousten päätöksiin. Lisäksi yhdenvertaisuusperiaate ja pelastustietä koskevat määräykset asettavat reunaehdot sille, mitä taloyhtiössä voidaan pysäköinnin suhteen päättää ja toteuttaa.Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki olennaiset pysäköintiin liittyvät asiat taloyhtiössä: kuka päättää paikoista, miten ne jaetaan, saako pihalle rakentaa uusia, entä miten toimitaan sähköautojen ja erityistarpeiden kanssa sekä kuka ja miten virheitä valvotaan.

Vuokra-asunnon vakuutukset: näin vahingot korvataan vakuutuksista
Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat nykyään vakuutusta myös vuokranantajalle. Tuttua on se, että vuokralaiselta velvoitetaan kotivakuutuksen hankkimista. Toisinaan käykin niin, että asunto-osakehuoneistossa sattunutta vahinkoasiaa käsitellään kolmessa eri vakuutuksessa: kiinteistövakuutus (taloyhtiön vakuutus), asukkaan kotivakuutus ja vuokranantajan vakuutus huoneistolle.Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia esimerkkitapauksia yleisellä tasolla. Todellisen vahingon sattuessa oma vakuutusyhtiösi kertoo, miten asiassa toimitaan ja vahinkoasia hoidetaan.

Riskit ja huolet pois – näin teet maalämmöstä vuoden helpoimman hankkeen
Taloyhtiön siirtyminen maalämpöön tarkoittaa yleensä myös ylimääräistä työtä isännöitsijälle sekä projektin aktiivisessa vaiheessa että käyttöönoton jälkeen. Vaihtoehtona on ostaa maalämpö palveluna: taloyhtiön ja samalla isännöitsijän vastuut pienenevät merkittävästi, kun kumppani vastaa järjestelmästä täyden palvelun periaatteella.

Voiko taloyhtiö kieltää Airbnb-toiminnan?
Yhä useampi asunnon omistaja vuokraa kotiaan tai sijoitusasuntoaan lyhytaikaisesti matkailijoille, työmatkalaisille tai tilapäistä asumista tarvitseville. Tämä voi tuntua osakkaasta luontevalta ja taloudellisesti järkevältä ratkaisulta, mutta taloyhtiön näkökulmasta tilanne ei ole aina yhtä mutkaton.

Kolmenkympin kriisi iskee myös taloihin: Kosteusvauriot yleistyvät rivitaloissa 30–40 vuoden iässä
Monilla 1990- ja 2000-luvuilla rakennetuilla taloyhtiöillä on alkanut ilmetä kosteuden aiheuttamia ongelmia eteenkin kellarikerroksissa. Tyypillisesti ongelmat alkavat 30–40 vuotta rakentamisesta. Kapilaarisen kosteuden aiheuttamat kosteusongelmat kehittyvät huomaamatta ja pahentuvat, jos niihin ei reagoida. Tämä ongelma on monelle rivitaloyhtiölle todellinen haaste, sillä rivitalojen kellarikerrokset ovat hyvin usein asumiskäytössä, toisin kuin kerrostalojen pyöräkellarit ja varastot.

Viikon kysymys: Voiko taloyhtiö perua aiemmin luvattua hyvitystä?
Taloyhtiössä tehdään kaikkien asuntojen kosteiden tilojen remontti. Asuntoihin, joissa on tuoreet vastaavat remontit, annetaan hyvitys, koska niitä ei remontoida. Voiko osakas saada tällöin hyvityksen myös uusimattomista kalusteista, jotka hän on uusinut oman edellisen kosteustilaremonttinsa yhteydessä?

Hallitsematon paine-ero aiheuttaa hajuhaittoja ja kosteusvaurioita – ratkaisu löytyy ilmanvaihdosta
Mitä korkeampi rakennus, sitä suuremmaksi muodostuu esimerkiksi tuulen ja lämpötilaerojen aiheuttama paine-ero. Mitä haittaa hallitsemattomista paine-eroista voi olla asukkaille, ja miten ongelman voi ratkaista?

Rivitalojen ullakkojen palo-osastoinneissa on puutteita
(Tiedote: Suomen Palopäällystöliitto ry 2.6.2025)..Suomen palopäällystöliitto ry kertoo tiedotteessaan, että rivitalopalot ovat tuhoisia ja aiheuttavat suuria inhimillisiä kärsimyksiä. Ne leviävät nopeasti, jos asuntojen palo-osastoinnit ovat puutteellisia. Myös rakentamisen laadussa ja piiloon jäävien rakenteiden dokumentoinnissa olisi paljon parannettavaa.

Juristin kertomus: Kun kaikki meni pieleen kiinteistökaupoissa
Perhe osti asunto-osakeyhtiömuotoisen omakotitalon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Talo oli hiljattain valmistunut ja kaikki näytti hyvälle. Myyjinä kaupassa olivat talon "rakennuttanut" pariskunta ja myynnin syy oli se perinteinen "lusikat jakoon" eli tavarat oli päätetty jakaa kahteen eri osoitteeseen.Koska kyse oli asunto-osakkeiden kaupasta, tuli asiaan sovellettavaksi asuntokauppalaki. Kiinteistön kaupassa sovellettaisiin maakaarta. Lainvalinnalla ei tässä asiassa kuitenkaan ollut ratkaisevaa merkitystä.

Lue kaikki yhtiökokouksesta
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päätöselin, jossa päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat. Yhtiökokous käsittelee periaatteessa kaikki yhtiötä koskevat asiat, ellei päätösvaltaa asiassa ole lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella siirretty yhtiön hallitukselle. Yhtiökokouksista ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista lisää tässä artikkelissa.Tästä artikkelista löydät vastauksen:Mitä varsinaisessa yhtiökokouksessa kokoukselle on esitettäväKenellä on osallistumisoikeus taloyhtiön yhtiökokoukseenMitä yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluuKenellä on kyselyoikeus yhtiökokouksessaVoiko vuokralaisten osallistua yhtiökokoukseenKenellä on äänioikeus taloyhtiön yhtiökokouksessaMissä taloyhtiön yhtiökokous voidaan järjestääMikä on ylimääräinen yhtiökokousMiten yhtiökokous kutsutaan koolleMiten taloyhtiön yhtiökokouksessa menetellään ja miten päätökset tehdäänMiten yhtiökokouksen päätöksestä voi moittia ja miten se mitätöidään

Näin taloyhtiön hallitus toimii: valinnat, vastuut ja tehtävät
Asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 1 – 16 §:issä on taloyhtiön hallitusta koskevia säännöksiä. Luvun 1 §:n nojalla taloyhtiöllä on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) jäsentä ja enintään viisi (5) jäsentä. Jos hallituksen jäseniä on vähemmän kuin kolme, taoyhtiön hallitukseen tulee valita ainakin yksi varajäsen.Hallituksen vastuista ja valinnasta sekä muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.

Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?
LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista.– Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Vakaa ja edullinen kaukolämpö – uusi aikakausi tuotannossa
Fortumin kaukolämmön hinta on pysynyt vakaana, ja pitkän aikavälin reaalihinta on jopa laskenut. Tämän kehityksen taustalla on merkittävä murros lämmöntuotannossa: fossiiliset polttoaineet korvataan yhä enemmän sähköpohjaisilla ja hiilidioksidivapailla ratkaisuilla. Uudistukset takaavat, että kaukolämmön hinta säilyy kilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa.

Suunnitelmallisuus osaksi kiinteistön kunnossapitoa
Kiinteistön ylläpito jakautuu kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon. Kiinteistön ylläpidolla varmistetaan se, että kiinteistö toimii häiriöttä ja että halutut asumisolosuhteet toteutuvat. Kunnossapito on kiinteistössä tapahtuvaa kunnostavaa korjausrakentamista, jossa korjataan rakennusosia ja järjestelmiä tai uusitaan kuluneita tai viallisia osia.

EU tuo tiukat minimivaatimukset latauspisteille ja niiden asentamiselle
Suomen nykyinen laki sähköautojen latauspisteiden rakentamisesta koskee uudisrakennuksia ja laajamittaisesti korjattavia rakennuksia, joiden lupahakemus on tullut vireille 11. maaliskuuta 2021 tai sen jälkeen. Laki määrää taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen latausvalmiuksien rakentamisesta ja liikerakennuksien osalta myös latauspisteiden asentamisesta.